Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΜΑΓΝΗΣΙΑ / ΠΑΚΟΕ: Ακατάλληλα νερά κολύμβησης σε Μαγνησία και Στερεά Ελλάδα
ΠΑΚΟΕ: Ακατάλληλα νερά κολύμβησης σε Μαγνησία και Στερεά  Ελλάδα

ΠΑΚΟΕ: Ακατάλληλα νερά κολύμβησης σε Μαγνησία και Στερεά Ελλάδα

Διαψεύδει η Αντιπεριφέρεια Μαγνησίας-Β. Σποράδων

Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), συνεχίζει τη μεγάλη έρευνα που πραγματοποιεί εδώ και 37 χρόνια κάθε καλοκαίρι και αφορά την ποιότητα των νερών κολύμβησης σε πολυσύχναστες παραλίες της Ελλάδας, δίνοντας σήμερα στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα σε νερά κολύμβησης για 19 παραλίες σε Στερεά Ελλάδα και Μαγνησία , καθώς και σε 1 σημείο με νερό ανθρώπινης κατανάλωσης .

Η μεγάλη έρευνα που αφορά στις παραλίες άρχισε τον Ιούνιο και θα ολοκληρωθεί στα μέσα του Ιουλίου.

Το ΠΑΚΟΕ θα δίνει σταδιακά στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες των νερών κολύμβησης στις παραλίες, για να μπορούν να γνωρίζουν οι πολίτες που μπορούν να κολυμπούν ελεύθερα χωρίς να βάζουν την υγεία την δική τους και των παιδιών τους σε κίνδυνο.

Οι δειγματοληψίες αυτές, γίνονται από επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ,(χημικοί, βιολόγοι κ.λπ.)

Από κάθε σημείο (παραλία ή βρύση), συλλέγονται δείγματα νερού. Στη συνέχεια τα δείγματα αυτά, μεταφέρονται σε ψυγείο και με απόλυτη ασφάλεια  στα πιστοποιημένα εργαστήρια που διαθέτει το ΠΑΚΟΕ και γίνονται οι αναλύσεις.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα στα νερά κολύμβησης στις παραλίες και στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης σε Μαγνησία και Στερεά Ελλάδα


Πραγματοποιήθηκαν μικροβιολογικές αναλύσεις σε 20 σημεία. Από αυτές τα 17 κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση ή ανθρώπινη χρήση και τα 3 κατάλληλα.

Τι αναφέρει η επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ

Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες θαλασσινού νερού στις 3 Ιουλίου 2017 σε παραλίες της Στερεάς Ελλάδας και της Μαγνησίας με τις παρακάτω συνθήκες:

Μερικές δειγματοληψίες έγιναν στα 5 μέτρα μέσα στη θάλασσα , ενώ άλλες έγιναν σε διαφορετικά σημεία αρκετά μακριά από την ακτή.

Η μέθοδος ανίχνευσης και καταμέτρησης του μικροβιακού φορτίου ή ζωντανού μικροβιακού πληθυσμού βακτηρίων E.coli, των ολικών κολοβακτηριοειδών και εντερόκοκκων, στο αρχικό δείγμα έγινε με την μέθοδο Διήθησης δια μέσου μεμβράνης πόρου 0,45 μm συγκεκριμένης ποσότητας (100ml δείγματος νερού).

Τα αποτελέσματα της εκτιμήσεως των μικροβιακών πληθυσμών που παρουσιάζονται στον παραπάνω πίνακα εκφράζονται ως αριθμός βιώσιμων μονάδων, δηλαδή σε Colony Forming Units (CFU) ανά 100 ml δείγματος νερού (cfu/100 ml).

 

 

Διαψεύδει η Αντιπεριφέρεια

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας-Β. Σποράδων Δωροθέα διαψεύδει τα στοιχεία του ΠΑΚΟΕ, τονίζοντας ότι οι ακτές είναι κατάλληλες για κολύμβηση, ενώ και ο δήμαρχος Αλμυρού Δημ. Εσερίδης προτίθεται να προσφύγει δικαστικά κατά του ΠΑΚΟΕ, δεδομένου ότι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα επιφέρουν πλήγμα στον τουρισμό της περιοχής.

Πηγή: pakoe.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κεφάλαια 3 εκατ. δολ. εξασφάλισε η ελληνική startup Better Origin - https://t.co/gjFxba1DWa -

  • Σύσταση επιχείρησης με email ή με βιντεοκλήση στην εφορία - https://t.co/yilwxbtqgE -

  • Σχολικός εξοπλισμός στα σχολεία της Μαγνησίας από την ΚΤΥΠ Α.Ε.  - https://t.co/8aXQmMAhFh -

"Αλιεύοντας" την είδηση