Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της κτηματαγοράς
Πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της κτηματαγοράς

Πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της κτηματαγοράς

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τη δυνατότητα να ανακαινίσουν τις κατοικίες τους, έχοντας μεγάλη έκπτωση από τον τελικό φόρο για τις παρεχόμενες , θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι το 2022.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που συζητείται στη Βουλή, όσοι ιδιοκτήτες προχωρήσουν σε ανακαίνιση θα έχουν έκπτωση 40% στην παρεχόμενη υπηρεσία και μέχρι του ποσού των 16.000 . Ταυτόχρονα, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει ένα «πακέτο» παρεμβάσεων για την τόνωση των αγοραπωλησιών ακινήτων, την αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας και των επενδύσεων, αλλά και τη της γραφειοκρατίας στις . Ειδικότερα:

• Αναστολή ΦΠΑ. Αναστέλλεται η ισχύς του ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται σε όλες τις αγοραπωλησίες κατοικιών, πλην της πρώτης κατοικίας, η οποία απαλλάσσεται. Η αναστολή ισχύει μάλιστα αναδρομικά, δηλαδή από τότε που ξεκίνησε να εφαρμόζεται ο ΦΠΑ, στις αρχές του 2006, κάτι που σημαίνει ότι το υφιστάμενο απόθεμα των απώλητων διαμερισμάτων, που ανέρχεται σε σχεδόν 90.000 (όσα κατασκευάστηκαν από το 2006 μέχρι σήμερα), θα μπορέσει να διατεθεί στην αγορά σε ελκυστικότερες . Το νέο μέτρο θα ισχύσει, μάλιστα, και για τις περιπτώσεις αντιπαροχής.

• Εκπτωση για αναβάθμιση. Εκπτωση φόρου 40%, για την πραγματοποίηση δαπανών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων. Το συνολικό ύψος της δαπάνης, επί της οποίας θα χορηγείται η έκπτωση, δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 16.000 .

γραφειοκρατίας. Οι θα μπορούν πλέον να παρακρατούν τον οφειλόμενο κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου και να τον αποδίδουν αυτόματα στο Δημόσιο. Ετσι, ο ιδιοκτήτης που αναγκάζεται να πωλήσει ένα ακίνητο δεν θα υποχρεώνεται –όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα– να ρυθμίζει την οφειλή ή να δανείζεται για να την εξοφλήσει.

• Αυξάνεται ο χρόνος που πρέπει να δηλωθεί η δήλωση φόρου κληρονομιάς στους 9 μήνες από 6 σήμερα.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στην ασφαλτόστρωση του δρόμου #Λεφόκαστρο-#Κάλαμος προχωρά η δημοτική αρχή Νοτίου Πηλίου - https://t.co/Zgq7IMq72A… -

  • Αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης στην Τ.Κ. Ξυνόβρυσης #ΤΚΞυνόβρυσης - https://t.co/SCP4MNIFLT -

  • Ποσό 106 εκ. ευρώ από τους #ΚΑΠ στους Δήμους της Μαγνησίας #ΚΑΠ - https://t.co/Z0nlDVcftk -

"Αλιεύοντας" την είδηση