Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της κτηματαγοράς
Πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της κτηματαγοράς

Πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της κτηματαγοράς

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τη δυνατότητα να ανακαινίσουν τις κατοικίες τους, έχοντας μεγάλη έκπτωση από τον τελικό φόρο για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι το 2022.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που συζητείται στη Βουλή, όσοι ιδιοκτήτες προχωρήσουν σε ανακαίνιση θα έχουν έκπτωση 40% στην παρεχόμενη υπηρεσία και μέχρι του ποσού των 16.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει ένα «πακέτο» παρεμβάσεων για την τόνωση των αγοραπωλησιών ακινήτων, την αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας και των επενδύσεων, αλλά και τη της γραφειοκρατίας στις μεταβιβάσεις. Ειδικότερα:

ΦΠΑ. Αναστέλλεται η ισχύς του ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται σε όλες τις αγοραπωλησίες κατοικιών, πλην της πρώτης κατοικίας, η οποία απαλλάσσεται. Η ισχύει μάλιστα αναδρομικά, δηλαδή από τότε που ξεκίνησε να εφαρμόζεται ο ΦΠΑ, στις αρχές του 2006, κάτι που σημαίνει ότι το υφιστάμενο απόθεμα των απώλητων διαμερισμάτων, που ανέρχεται σε σχεδόν 90.000 (όσα κατασκευάστηκαν από το 2006 μέχρι σήμερα), θα μπορέσει να διατεθεί στην αγορά σε ελκυστικότερες τιμές. Το νέο μέτρο θα ισχύσει, μάλιστα, και για τις περιπτώσεις αντιπαροχής.

• Εκπτωση για αναβάθμιση. Εκπτωση φόρου 40%, για την πραγματοποίηση δαπανών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων. Το συνολικό ύψος της δαπάνης, επί της οποίας θα χορηγείται η έκπτωση, δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 16.000 ευρώ.

γραφειοκρατίας. Οι θα μπορούν πλέον να παρακρατούν τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου και να τον αποδίδουν αυτόματα στο Δημόσιο. Ετσι, ο ιδιοκτήτης που αναγκάζεται να πωλήσει ένα ακίνητο δεν θα υποχρεώνεται –όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα– να ρυθμίζει την οφειλή ή να δανείζεται για να την εξοφλήσει.

• Αυξάνεται ο που πρέπει να δηλωθεί η δήλωση φόρου κληρονομιάς στους 9 μήνες από 6 σήμερα.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση