Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » «Παγώνουν» τα σχέδια των ρυθμίσεων για χρέη προς εφορία και Ταμεία
«Παγώνουν» τα σχέδια των ρυθμίσεων για χρέη προς εφορία και Ταμεία

«Παγώνουν» τα σχέδια των ρυθμίσεων για χρέη προς εφορία και Ταμεία

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ, ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Στον «πάγο» μέχρι νεωτέρας εμφανίζεται να βάζει η τις ρυθμίσεις οφειλών για χρέη τόσο προς την εφορία όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, παρότι όλο το προηγούμενο διάστημα υψηλόβαθμα στελέχη της εμφανίζονταν αισιόδοξα ότι οι σχετικές διατάξεις θα ψηφιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα και θα τεθούν σε εφαρμογή εντός του Μαρτίου.

Πρωτοστατώντας στην… πλειοδοσία ευνοϊκών ρυθμίσεων, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διά στόματος τόσο της υπουργού Εφης Αχτσιόγλου όσο και του αρμόδιου υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, παρουσίαζε σχεδόν έτοιμη τη διάταξη με την οποία εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι θα μπορούσαν να διευθετήσουν με τις πλέον ευνοϊκές προβλέψεις, με «κούρεμα» τόσο των προσαυξήσεων όσο και της αρχικής οφειλής, τα χρέη τους προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ.

Διχασμένη η

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες πληροφορίες ήθελαν στο υπουργείο Εργασίας να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο ένταξης σε ρύθμιση όχι μόνο των οφειλών που προέρχονται από μη μισθωτούς αλλά και των οφειλών από επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, από το υπουργείο Οικονομικών, η αναπληρώτρια Κατερίνα Παπανάτσιου παρουσίαζε την αντίστοιχη ρύθμιση για χρέη προς την εφορία σχεδόν έτοιμη να κατατεθεί στη Βουλή. Στον αντίποδα βέβαια, ο Οικονομικών Ευκλείδης κρατούσε τα χαρτιά του κλειστά, ενώ εντύπωση είχε προκαλέσει διαρροή που αφορούσε τις ρυθμίσεις οφειλών, σύμφωνα με την οποία «δεν έχει κατατεθεί επίσημο σχετικό αίτημα στους θεσμούς».

Μπροστά σε κομματικό κοινό βέβαια, την περασμένη εβδομάδα, και ο κ. ενέδωσε στον πειρασμό να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας νέας ρύθμισης, κάνοντας τον διαχωρισμό ανάμεσα στους οφειλέτες που έχουν ανάγκη από βοήθεια και σε αυτούς που είναι κακοπληρωτές. Επεσήμανε, πάντως, ότι «οι ρυθμίσεις είτε προς την εφορία είτε προ τα ασφαλιστικά ταμεία είναι κάτι που γίνεται και όχι κάτι που ανακοινώνεται».

Κι ενώ στο εσωτερικό η διπλή κυβερνητική παρέμβαση βρισκόταν σχεδόν σε καθημερινή βάση στην επικαιρότητα, στη 2η έκθεση ς εποπτείας της ς η Κομισιόν αναφέρει πως η κυβέρνηση ενημέρωσε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει, στο εγγύς μέλλον, σε αναθεωρήσεις των συστημάτων δόσεων για τις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς θα πρέπει να γίνει περαιτέρω τεχνική ανάλυση.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως αυτό είναι σημαντικό για να αποφευχθούν αρνητικά ρίσκα σε σχέση με τα δημόσια έσοδα και να διασφαλιστεί η κουλτούρα πληρωμών, καθώς αυτά ήταν δομικά συστατικά της μεταρρύθμισης για την είσπραξη δημοσίων εσόδων, που καθιερώθηκαν στη διάρκεια των προγραμμάτων στήριξης.

Στο κεφάλαιο των κινδύνων, δε, οι μας τοποθετούνται επί του θέματος των ρυθμίσεων σε 120 δόσεις, αναφέροντας πως τα σχέδια καθιέρωσης νέων σχημάτων δόσεων για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν ακόμα υιοθετηθεί, αλλά εάν επιβεβαιωθούν, θα μπορούσαν να επιφέρουν εκτεταμένες αρνητικές επιπτώσεις στη συλλογή των δημοσίων εσόδων και στο .

Τι απαντά το υπ. Εργασίας

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, πηγές από το υπουργείο Εργασίας υποστήριζαν πως πράγματι, όσον αφορά τη ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, απαιτείται λίγος χρόνος ακόμη για τεχνικές λεπτομέρειες, σπεύδοντας βέβαια να ξεκαθαρίσουν πως η ρύθμιση θα προχωρήσει κανονικά στο πλαίσιο που έχει περιγράψει η ηγεσία του υπουργείου. Επεσήμαναν μάλιστα ότι η νέα παρέμβαση δεν θα επηρεάσει αρνητικά την κουλτούρα πληρωμών, κάτι που έχει γίνει γνωστό στους θεσμούς ως ελληνική θέση, και σημείωναν ότι οι παρατηρήσεις των θεσμών, κάθε φορά που ήταν στο τραπέζι κάποια ρύθμιση, «ήταν πάντα αυτού του τύπου».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση