Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » «Παγώνει» ο ESM την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ
«Παγώνει» ο ESM την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

«Παγώνει» ο ESM την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

Δεν δόθηκε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του 1 δισ. που εκρεμεί από την τρίτη αξιολόγηση κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Η προθεσμία για την καταβολή της δόσης λήγει στις 15 Ιουνίου και μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει πρόοδο στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κάτι που δεν έχει γίνει σε ικανοποιητικό βαθμό μέχρι τώρα, αλλιώς τα χρήματα επιστρέφουν στον χρηματοδοτικό φάκελο του προγράμματος.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του από την μία «σημειώθηκε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς», που ήταν μια από τις δύο προϋποθέσεις, «ωστόσο, εξακολουθεί να απαιτείται επιβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές ότι ορισμένες πληρωμές για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων πληρωμών εκτελούνται πλήρως».

Για αυτό και το «Διοικητικό Συμβούλιο του αποφάσισε σήμερα στο Παρίσι να αναβάλει την απόφασή του επί του θέματος» και είναι έτοιμο να ξανασυγκλιθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την επόμενη εβδομάδα, όταν  θα έχει γίνει και η απαιτούμενη .

Πάντως, κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίασε ότι «η εκταμίευση της υποδόσης θα γίνει κανονικά στις 15 Ιουνίου» και πως «όσοι βιάζονται να ανακαλύψουν εμπλοκές, για μία ακόμη φορά θα σκοντάψουν».

Χθες, η συνάντηση του Washington Group αλλά και το Euroworking group που εξελίχθηκαν χθες στο Παρίσι έληξαν για άλλη μια φορά χωρίς λευκό καπνό για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, φέρνοντας ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με χρηματοδότηση στο .

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται» έλεγε ευρωπαίος αξιωματούχος στην “Κ” επαναλαμβάνοντας ότι για τους ευρωπαίους είναι ξεκάθαρο ότι η θα επιτευχθεί στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου και όχι νωρίτερα. Αυτή η ημερομηνία είναι όμως εκτός οποιουδήποτε χρονικού πλαισίου που έχει θέσει το ΔΝΤ, το οποίο επαναλάμβανε σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία ότι για να μπορέσει να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα στην Ελλάδα με χρηματοδότηση, πρέπει τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους να έχουν συμφωνηθεί μέχρι τέλος Μαϊου ή αρχές Ιουνίου.

Και ενώ μπορεί να επιτεύχθηκε κάποια πρόοδος στις χθεσινές συνομιλίες, με την γερμανική πλευρά να δείχνει μεγαλύτερη ευελιξία από αυτή που είχε δείξει στο παρελθόν, (κυρίως στην επιμήκυνση των πληρωμών των δανείων του δεύτερου προγράμματος ΕFSF) αξιωματούχοι του ΔΝΤ ετοιμάζονται για την έξοδο του Ταμείου από την Ελλάδα καθώς δεν μπορούν να φανταστούν πως θα επιτευχθεί μία τόσο αργοπορημένα που θα επιτρέπει και να γίνει μία αξιολόγηση αλλά και να λήξει το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου μαζί με αυτό του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Το πιο πιθανό σενάριο για το οποίο προσανατολίζονται αυτή τη στιγμή αξιωματούχοι του ΔΝΤ είναι το Ταμείο να μην συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο , και η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους να γίνεται αργότερα στο πλαίσιο του άρθρου 4 του ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, κάποια στιγμή πριν την λήξη του προγράμματος κλιμάκιο του Ταμείου θα βρεθεί στην Ελλάδα και είναι πολύ πιθανό να βρει ότι το της χώρας μεσοπρόθεσμα είναι βιώσιμο ειδικά μετά τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους που θα έχουν συμφωνήσει οι ευρωπαίοι εταίροι αλλά μακροπρόθεσμα εμπεριέχει κινδύνους. Δηλαδή θα προσπαθήσει να πει με έναν «ευγενικό» τρόπο ότι το της Ελλάδας συνολικά δεν είναι βιώσιμο αλλά εκφράζοντας το με τον πλέον ανώδυνο δημιουργώντας την λιγότερη δυνατή ανησυχία στις αγορές. Αυτό που είναι σίγουρο πάντως και έχει ήδη συμφωνηθεί είναι ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα με ρόλο τεχνικού συμβούλου και θα συμμετάσχει στη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας ό,τι και να γίνει.

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση