Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά η ελληνική γλώσσα
Παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά η ελληνική γλώσσα

Παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά η ελληνική γλώσσα

Ολοκληρώθηκε σήμερ με μί ζεστή εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος το πρόγραμμα «Kαλοκαιρινό σχολείο ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού» για 15 από τη Ρουμανία που βρέθηκαν στο Βόλο για να εξασκηθούν στη γλώσσα μας και να γνωρίσουν τον πολιτισμό μας, όλοι αριστεύσαντες σε Ολυμπιάδες της Ελληνικής λώσσας.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συν της Β'θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, της Μητρόπολης Δημητριάδος, του δήμου Βόλου και της Ελληνικής Κοινότητας της Ρουμανίας.

Στο χαιρετισμό του ο διευθυντής της Β'θμιας Εκπαίδευσης στη Μαγνησία, Σωκράτης Σαβελίδης επισήμανε ότι περηφάνια για την ελληνική γλώσσα πρέπει να έχουν όνο οι Έλληνες αλλά περήφανοι θα πρέπει να είναι όμως και όλοι οι λαοί γιατί αυτή η γλώσσα είναι η γλώσσα της φιλοσοφίας, της παιδείας, της επιστήμης, η γλώσσα των ευαγγελίων, μία γλώσσα που μπορεί να χαρακτηριστεί διεθνής και ας μιλιέται από μικρό ποσοστό ανθρώπων ανά τη γη. Μπορεί δε να αποτελέσει γέφυρα συμφιλίωσης μεταξύ των λαών.

Οο πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ.Δ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, επισήμανε ότι το πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικό όπως και η συν με τους εκπαιδευτικούς σε Ρουμανία και Ελλάδα.

“Είναι πολύ σημαντικό να φιλοξενούμε στον τόπο μας νέους ανθρώπους που προέρχονται από γειτονικές χώρες των Βαλκανίων και μάλιστα να διαπιστώνουμε ότι εντρυφούν στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας γιατί μέσα από αυτή τη διαδικασία γνωρίζουν την ιστορία μας, την παράδοσή μας και την πίστη μας. Ευχόμαστε τέτοια προγράμματα στο να αυξηθούν”.

Η φιλόλογος του 6ου γυμνασίου Βόλου Πατσα Βασιλική, επισήμανε ότι η ελληνική γλώσσα ενώνει δύο λαούς με την ίδια πίστη, θρησκεία και κάνουν τη γλώσσα μας διεθνή. “Κάναμε κατάθεση ψυχής και η φιλόλογος κ. Παπαευθυμίου που τους διδάσκει στη Ρουμανία και εγώ και θα επιθυμούσαμε το πρόγραμμα να συνεχιστεί”, τόνισε.

Η εκδήλωση περιελάμβανε παρουσίαση των εργασιών που έκαναν τα παιδιά, με το τι διδάχθηκαν, που πήγαν και τι αποκόμισαν από την επίσκεψή τους εδώ ενώ τους δόθηκαν βιβλία στα ελληνικά και ρουμανικά και μικρά αναμνηστικά.

Η Ιουλιάνα Χριστέα, που σπουδάζει ελληνική φιλολογία στου Βουκουρέστι και δίδαξε φέτος στο μικρότερο τμήμα παιδιών, βραβεύτηκε διεθνώς με το πρώτο βραβείο για το ' επίπεδο γνώσης της Ελληνικής στην
Ολυμπιάδα εοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού που έγινε στο Βουκουρέστι και πλέον συνεχίζει να δουλεύει με τα ελληνικά, αλλά πλέον διδάσκοντάς τα στα παιδιά.

“Η ελληνική γλώσσα αρέσει πολύ στα παιδιά στη Ρουμανία και θεωρούν ότι συμπληρώνει άριστα τη Ρουμανική καθώς η ελληνική έχει πολλές περισσότερες έννοιες. Εμείς στη Ρουμανία εμπλουτίζουμε εννοιολογικά την γλώσσα μας χρησιμοποιώντας και υιοθετώντας ελληνικές έννοιες που εμείς δεν τις έχουμε. Είναι μια γλώσσα που συνοδεύει μια τεράστια ιστορία που ουσιαστικά αποτελεί την ταυτότητα του ελληνισμού και έχει πάρα πολλά να προσφέρει στους Έλληνες όσο και τους ξένους. Δηλαδή αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά”.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση