Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Παγίδα για τα παιδιά το σπίτι, καθώς μέσα σε αυτό συμβαίνει το 80% των ατυχημάτων
Παγίδα για τα παιδιά το σπίτι, καθώς μέσα σε αυτό συμβαίνει το 80% των ατυχημάτων

Παγίδα για τα παιδιά το σπίτι, καθώς μέσα σε αυτό συμβαίνει το 80% των ατυχημάτων

Παγίδα για τα παιδιά και όχι ασφαλές καταφύγιο είναι τελικά το σπίτι, καθώς μέσα σε αυτό συμβαίνει το 80% των σοβαρών παιδικών  ατυχημάτων!

Αυτό τονίστηκε στην 5η διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΤ' Κύκλου Διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα «Εκπαίδευση και προληπτικά μέτρα για την αποφυγή σοβαρών ατυχημάτων παιδιών και εφήβων». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Αναστάσιος Δ. Χατζής, Παιδίατρος – Εντατικολόγος, πρώην Συντονιστής – Διευθυντής ΜΕΘ υ Παίδων «Η », στις αναπτυγμένες χώρες οι κακώσεις από ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου των παιδιών.

Καθημερινά σε παγκόσμιο επίπεδο, δυο χιλιάδες παιδιά ηλικίας κάτω των 14 χρόνων, χάνουν τη ζωή τους από ατυχήματα, ενώ εκατοντάδες μένουν ανάπηρα! Μάλιστα, όπως αναφέρει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας το 60% των θανάτων στα παιδιά κάτω των 18 χρόνων, οφείλεται σε ατυχήματα, ενώ το 40% σε όλες τις άλλες νόσους μαζί.

«Καθώς το σύνολο των μολυσματικών ασθενειών έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά χάρη στους εμβολιασμούς, το κύριο πρόβλημα υγείας για τα παιδιά από την ηλικία των πέντε χρόνων, είναι ο που οδηγεί σε κίνδυνο της ζωής τους αλλά και σε μόνιμες αναπηρίες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζής.

Τα πιο συχνά ατυχήματα για τα παιδιά είναι:

· Τροχαία

· Ασφυξία

· Πνιγμός

· Δηλητηρίαση

· Εγκαύματα

· Πτώσεις

· Βιαιότητα

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στατιστικά στοιχεία, όσον αφορά σε ποια χρονική στιγμή ή περίσταση, συμβαίνουν τα ατυχήματα:

· 63% των ατυχημάτων συμβαίνει όταν το παιδί διασκεδάζει

· 20% σε χώρους εργασίας, στοιχείο που αφορά κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες και στην παιδική εργασία

· 11% σε ταξίδια

· 9% στην καθημερινότητα

· 5% από άγνωστη αιτία

· 4% κατά την άθληση

· 3% στο πλαίσιο της ευρύτερης εκπαιδευτικής διαδικασίας

Στην Ελλάδα τα ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου των παιδιών. Σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε, από το 1992 μέχρι το 2004, στην Ελλάδα είχαμε 1.593 ακούσιους θανάτους παιδιών ηλικίας 0 με 14 χρόνων.

Απ' αυτούς:

· 874, σχεδόν οι μισοί, οφείλονταν σε τροχαία ατυχήματα

· 135 σε πνιγμούς

· 82 σε πτώσεις

· 47 σε εγκαύματα

· 23 σε δηλητηριάσεις

· 432 σε αδιευκρίνιστες αιτίες

«Το 80% των ατυχημάτων γίνεται μέσα στο σπίτι και το 20% έξω απ' αυτό. Μάλιστα το 70% των εντός του σπιτιού ατυχημάτων συμβαίνουν στο καθιστικό και το υπνοδωμάτιο όπου το παιδί βρίσκεται τις περισσότερες ώρες, παρουσία ενηλίκων, γεγονός που θέτει την πιθανότητα αμέλειας» ανέφερε ο κύριος Χατζής.

Τα παιδιά μπορούν να τραυματιστούν μέσα στο σπίτι από:

· Πτώση από εσωτερική σκάλα, παράθυρο η μπαλκόνι

· Χτυπήματα σε γωνίες επίπλων

· Ηλεκτροπληξία, από ακάλυπτες πρίζες

· Καυτό νερό

· Καταπλάκωση από ανασφάλιστα έπιπλα

· Εισπνοή καπνού λόγω πυρκαγιάς, ή άλλης αιτίας

· Αιχμηρά αντικείμενα, μαχαίρι ή ψαλίδι

· Ασφυξία από κορδόνι, , σακούλα στο κεφάλι

· Δηλητηρίαση από φάρμακα, χημικά, καθαριστικά, κ.λ.π.

· Δάγκωμα σκύλου

· Πυροβόλο όπλο

«Το σύνολο σχεδόν των ατυχημάτων μέσα στο σπίτι μπορούν να προληφθούν αν παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για τα παιδιά» συμπλήρωσε ο κύριος Χατζής και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να γνωρίζουμε πώς να δώσουμε πρώτες βοήθειες στο παιδί, καθώς, για παράδειγμα, με πέντε πλήξεις στην πλάτη και εφαρμογή του χειρισμού Heimlich  μπορούμε να αποβάλλουμε ένα ξένο σώμα από τον αεραγωγό. Κι αυτό γιατί η απόφραξη του αεραγωγού είναι η πρώτη αιτία θανάτου».

Σύμφωνα με τον κύριο Χατζή ατυχήματα γίνονται παντού, όπου δηλαδή υπάρχουν παιδιά. Το είναι ένας χώρος με μεγάλο αριθμό παιδιών και τα ατυχήματα είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Εδώ έχουμε ατυχήματα από:

· Πτώση

· Σύγκρουση με αντικείμενο

· Σύγκρουση με άλλο παιδί

· Γλίστρημα

· Τραυματισμό από αιχμηρό αντικείμενο

· Καβγά μεταξύ των παιδιών

Η αποφυγή των τραυματισμών στο μπορεί να γίνει με τη των κατάλληλων χώρων και τον έλεγχο ασφαλείας τους πριν την έναρξη της λειτουργίας, καθώς επίσης και με την εκπαίδευση των παιδιών και τη στοχευμένη εποπτεία των εκπαιδευτικών τόσο μέσα στην αίθουσα, όσο και στα διαλείμματα.

«Πρόληψη ατυχημάτων δεν σημαίνει “φοβάμαι τα πάντa”. Σημαίνει “σκέφτομαι πριν κάνω κάτι, για να αποφύγω ένα ατύχημα”» διευκρίνισε ο κύριος Χατζής. Η καλή οργάνωση με την σωστή εκπαίδευση των παιδιών από το δημοτικό, καθώς επίσης των γονέων, των εκπαιδευτικών και όλων των υγειονομικών (παιδιών και ενηλίκων), θα βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη των ατυχημάτων. Σε ότι αφορά στη σωστή και άμεση αντιμετώπισή τους υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθούν επιπλέον μονάδες Εντατικής Θεραπείας Παίδων και σε άλλα της χώρας μας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση