Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ / Π.Θ.: “Βροχή” οι αγωγές διοικητικών υπαλλήλων για επιστροφή των δώρων
Π.Θ.: “Βροχή” οι αγωγές διοικητικών υπαλλήλων για επιστροφή των δώρων

Π.Θ.: “Βροχή” οι αγωγές διοικητικών υπαλλήλων για επιστροφή των δώρων

Σε καταιγισμό αγωγών στα διοικητικά δικαστήρια και στο Ειρηνοδικείο του Βόλου για την επιστροφή δώρων και μισθών εξαιτίας των περικοπών των προηγούμενων ετών, προχώρησαν μέλη ΔΕΠ και διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Ιανουάριο θα εκδικαστούν στο Ειρηνοδικείο του Βόλου οι αγωγές περίπου 100 διοικητικών υπαλλήλων που εργάζονται υπό το καθεστώς αορίστου χρόνου, για την επιστροφή των Δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας, για την περίοδο 2015 έως και το τρέχον έτος, που καταργήθηκαν την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως αρμόδιος κρατικός φορέας, αναμένεται να υποβάλλει έφεση στην απόφαση του Ειρηνοδικείου, που λογικά θα ανακοινωθεί τον προσεχή Απρίλιο ή Μάιο και η υπόθεση θα έχει συνέχεια, καθώς τα ποσά ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Να σημειωθεί ότι για τους μονίμους τα αρμόδια διοικητικά πρωτοδικεία θα εξετάσουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και όχι ομαδικά, αποφασίζοντας για το ποσό της επιστροφής.

Περίπου 27 καθηγητές έχουν υποβάλλει αγωγή κατά του ιδρύματος, ουσιαστικά κατά του ελληνικού δημοσίου, διεκδικώντας την επιστροφή των χρημάτων τους από την περικοπή τουλάχιστον 8% στους μισθούς τους, που είχε υλοποιηθεί το 2013.

Οι αγωγές έχουν υποβληθεί στο διοικητικό πρωτοδικείο, το οποίο είναι αρμόδιο να κρίνει εάν δικαιούνται να πάρουν πίσω τα λεφτά τους.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, έστειλε υπόμνημα προς τους πρυτάνεις, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να καταβάλλει στα μέλη ΔΕΠ αναδρομικά τα ποσά που δικαιούνται για την περίοδο 2015-16, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ.

Στο υπόμνημα αυτό ζητούν να δοθεί προτεραιότητα και να γίνει η μέγιστη δυνατή προσπάθεια από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες των Πανεπιστημίων, ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες υπολογισμού των ποσών που αντιστοιχούν στον καθένα (αναγνωρίζοντας κι εμείς ότι οι υπολογισμοί αυτοί είναι αρκετά δύσκολοι και χρονοβόροι).

Σχετικά με απαιτήσεις που εγείρονται προς τα Πανεπιστήμια από δικηγορικά γραφεία ώστε να καταβληθούν απ’ ευθείας σε αυτά αμοιβές για αγωγές που κατέθεσαν για μισθολογικές διαφορές της ίδιας περιόδου (2015-16), ζητούν από τα Πανεπιστήμια να λειτουργήσουν με βάση το νόμο, διαφυλάσσοντας τα νόμιμα συμφέροντα των μελών ΔΕΠ.

Επισημαίνουν, ότι οι αναθέσεις που έγιναν από μέλη ΔΕΠ σε δικηγορικά γραφεία για κατάθεση αγωγών με σκοπό να διεκδικηθούν τα ποσά αυτά δικαστικά, βασίστηκαν στην αρχική απόφαση που εξέδωσε το ΣτΕ μετά από σχετική προσφυγή της ΠΟΣΔΕΠ.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού - https://t.co/zRiVyzDgYu -

  • Καλίν: Πότε και πώς θα διεξαχθούν οι διερευνητικές - https://t.co/FagvNzLRZm -

  • Κορωνοϊός: Η επιτυχία των μέτρων θα «κρίνει» το lockdown - https://t.co/uPe1WiLMqI -

"Αλιεύοντας" την είδηση