Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Π. Σκουρλέτης: Απλή αναλογική στους ΟΤΑ
Π. Σκουρλέτης: Απλή αναλογική στους ΟΤΑ

Π. Σκουρλέτης: Απλή αναλογική στους ΟΤΑ

Με σύνθημα «όσο το δυνατόν περισσότερη λαϊκή συμμετοχή», ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης εξήγγειλε χθες την καθιέρωση με νόμο εντός του 2017 της «γνήσιας απλής αναλογικής» στις εκλογές για δήμους και περιφέρειες, ταυτόχρονα με την αποσύνδεση της ς των τοπικών εκλογών από τις ευρωεκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τον Μάιο του 2019.

«Εμείς λέμε ότι δεν είναι καλό να συμπίπτουν οι ευρωεκλογές με τις περιφερειακές και δημοτικές. Συνεπώς θα τις αποσυνδέσουμε. Για να μην έχουμε θέματα και μειώσουμε τη θητεία που διανύουμε, λογικό είναι να τις μεταφέρουμε μερικούς μήνες», είπε ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Ούτε η χ έχει άλλο χρόνο για χάσιμο ούτε η Αυτοδιοίκηση το παραμικρό περιθώριο να βάλει “σε δεύτερη μοίρα” τα πραγματικά προβλήματα του θεσμού μας», ήταν το σχόλιο του προέδρου της Γ. Πατούλη. «Έχουμε ως τονίσει επανειλημμένως ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα για τους δήμους δεν είναι ούτε η απλή αναλογική ούτε η των εκλογών. Αλλά το πώς θα διασφαλίσουμε τη λειτουργική και οικονομική αυτοτέλεια στην καθημερινή μας λειτουργία, μέσω της αποκέντρωσης από το κεντρικό , προκειμένου να ανταποκριθούμε στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των τοπικών μας κοινωνιών», σημείωσε ο κ. Πατούλης.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε: «Τον καλώ, έστω και τώρα, να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για τη μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης».

Στην ίδια συνέντευξή του (ΕΡΤ), ο κ. Σκουρλέτης είπε πως «έχουν δρομολογηθεί περίπου 5.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα», σημειώνοντας πως θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ. «Λύσαμε ένα γόρδιο δεσμό», είπε ο υπουργός, σημειώνοντας πως οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, οι οποίοι αμείβονται από τα , ήταν 6.100. Σχετικά με το θέμα συνολικά των συμβασιούχων, ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως η συμφωνία με τους θεσμούς είναι ο αριθμός τους να «παραμείνει μέσα σε κάποια συγκεκριμένα πλαίσια. Ολες οι κατηγορίες των συμβασιούχων είναι περί τις 75.000. Αλλά πρέπει να δούμε τον μέσο όρο, διότι αυτός ο αριθμός των 75.000, που καταγράφηκε τον Μάιο, θα είναι μικρότερος τον Δεκέμβριο, διότι δεν θα συμπεριλαμβάνονται κάποιοι εποχικοί συμβασιούχοι».

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε πως υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να διορθωθούν στον «Καλλι», ενώ αναφέρθηκε σε «μια πολύ μεγάλη συζήτηση, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο με πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών». «Για παράδειγμα, ο τομέας των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο , την αποκεντρωμένη διοίκηση και τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης είναι ένα κουβάρι. Αυτό πρέπει να λυθεί», σημείωσε.

Μείωση πόρων

Τέλος, παραδέχθηκε πως αν και το πρόβλημα στενότητας πόρων είναι γενικότερο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση «έχει πληγεί ιδιαίτερα», καθώς «από το 2010 έχουμε μια των πόρων πάνω από 65%». «Τούτων δοθέντων, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε ό,τι μέσα έχουμε, να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική τη χρήση των λίγων πόρων που έχουμε και να προχωρήσουμε», είπε.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Dark Mode

"Αλιεύοντας" την είδηση