Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Π.Π.Μ.: Να ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές ο Παγασητικός
Π.Π.Μ.: Να ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές ο Παγασητικός

Π.Π.Μ.: Να ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές ο Παγασητικός

Επιστολή προς τους βουλευτές του Νομού Μαγνησίας απέστειλε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας με την οποία ζητά να παρέμβουν ώστε  ο Παγασητικός, που είναι ένας κλειστός κόλπος, να ενταχθεί στην κατηγορία των προστατευόμενων περιοχών.

 

Χαρακτηριστικά αναφέρεται: “Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή ΥΠΕΝ  Σωκράτη Φάμελλου,  πρόκειται να κατατεθεί στη νομοσχέδιο για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ).

Επίσης ότι νέες περιοχές εντάσσονται στην κατηγορία των προστατευόμενων περιοχών.

Σε αυτές τις περιοχές εντάσσεται (και πολύ σωστά) και ο Κορινθιακός Κόλπος, ως κλειστός κόλπος.

Επειδή, όπως γνωρίζετε και ο Παγασητικός Κόλπος είναι επίσης κλειστός κόλπος σας ενημερώνουμε για τις δικές σας ενέργειες ώστε και αυτός να ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές”.

 : “Οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών βασικό εργαλείο διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας”

Αυτό δήλωσε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στη Τύπου που ολοκληρώθηκε στο ΥΠΕΝ, με αφορμή την επικείμενη κατάθεση στη  του νομοσχεδίου για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ). Όπως ανέφερε, “η χώρα ανεβαίνει βαθμίδες στον χάρτη των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών πολιτικών», προσθέτοντας ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά και με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για τη διεύρυνση των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura ξεκαθαρίζει απολύτως το θέμα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.

“Έως σήμερα, η Ελλάδα επεδείκνυε αποσπασματικές λύσεις στο πεδίο της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, το επίπεδο κύρωσης προστατευόμενων περιοχών φτάνει στο 100%”, ενώ τόνισε το γεγονός ότι  στο παρελθόν ουδέποτε διατέθηκε χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό της χώρας για τα θέματα φυσικού περιβάλλοντος.

“Το ΥΠΕΝ έχει πλέον καθορίσει όλες τις προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των θαλάσσιων περιοχών,  αποφεύγοντας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με δεδομένο ότι η χώρα ήταν ήδη στο στάδιο των προειδοποιητικών επιστολών. Όλες αυτές οι περιοχές εντάσσονται πια σε ΦΔΠΠ, στους οποίους ανατίθενται συγκεκριμένες αρμοδιότητες”.

Ο αν. ΥΠΕΝ ενημέρωσε ότι το προσεχές διάστημα ξεκινά η εκπόνηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών που θα συνοδεύονται από σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για τις και Σχέδια Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών. “Οριοθετούμε τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας, τις μετατρέπουμε σε αναπτυξιακό εργαλείο, ικανοποιούμε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και δημιουργούμε εν τέλει Φορείς στους οποίους συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό η τοπική , ενισχύοντας την τοπική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.Επίσης, επεσήμανε τη σπουδαιότητα που έχει για το ΥΠΕΝ ο τομέας της φύσης και της ς, όπως αποδεικνύεται μέσα από πέντε παρεμβάσεις: την αλλαγή του οργανογράμματος στο ΥΠΕΝ και τη δημιουργία της σχετικής Διεύθυνσης, την έγκριση του προγράμματος LIFE IP, του πρώτου ολοκληρωμένου προγράμματος για την Ελλάδα στον τομέα της Φύσης και Βιοποικιλότητας ύψους 17 εκ.ευρώ, την ολοκλήρωση και κύρωση του καταλόγου χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών του δικτύου Natura όλης της χώρας, ικανοποιώντας μεταξύ άλλων και σημαντικές υποχρεώσεις της χώρας, και βέβαια το νέο νομοσχέδιο για τους ΦΔΠΠ.

“Πριν από την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ οι προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 ανέρχονταν σε 419. Σήμερα ανέρχονται στις 446. Παλαιότερα, οργανωμένες με Φορέα-ΦΔΠΠ ήταν οι 89, πλέον οι Φορείς θα καλύψουν όλες τις περιοχές Natura 2000, με την αξιοποίηση των υφιστάμενων και τη δημιουργία 8 νέων φορέων. Με βάση τις νομοθετικές προβλέψεις, οι παλαιοί Φορείς καλύπτουν το 65,6% της χώρας, ενώ οι νέοι Φορείς θα καλύψουν το υπόλοιπο 34,2%. Συνολικά, σε καθεστώς προστασίας εντάσσεται το 99,8% των περιοχών, ενώ το 0,2% αφορά στη χερσαία περιοχή του Αγίου Όρους για την οποία υπάρχει πρόβλεψη, σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και την Ιερά Κοινότητα”, συμπλήρωσε.

 

Επίσης, “το Δίκτυο NATURA της χώρας κάλυπτε το 27,7% της χερσαίας έκτασής της, ενώ πλέον αυξάνεται κατά 0,2%, φθάνοντας στο 27,9%. Αντίστοιχα, οι θαλάσσιες περιοχές προστασίας ανέρχονται στο 22,3% από το 6,12% που ήταν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2017, όταν και εκδόθηκε σε ΦΕΚ η σχετική ΚΥΑ”.

Επίσης, σε  φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται και η διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων αναδόχων για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες όλων των περιοχών του δικτύου Natura 2000, προκειμένου η χώρα να έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χρήσεων γης, με προϋπολογισμό ύψους 17,5 εκατομμυρίων ευρώ, και βέβαια προβλέπονται επιπλέον πόροι από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ για καινοτόμες δράσεις και δράσεις προστασίας, που θα υλοποιηθούν με το νέο νομοσχέδιο, καθώς επίσης και τη στήριξη σύστασης των οκτώ νέων ΦΔΠΠ. Σημειώνεται ότι οι οκτώ νέοι ΦΔΠΠ θα καλύψουν τις εξής γεωγραφικές ενότητες: Βόρας – Πάικο – Βέρμιο, Δυτική Μακεδονία, Κορινθιακός Κόλπος, Εύβοια, Νότια Πελοπόννησος – Κύθηρα, Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο και Κεντρική και Ανατολική Κρήτη.

Τέλος, ο αν. ΥΠΕΝ έκανε λόγο για τους 360 εργαζόμενους στους ΦΔΠΠ σημειώνοντας ότι για το 2018 – έτος κατά το οποίο ισχύουν αυστηροί δημοσιονομικοί περιορισμοί στις – προβλέπονται 8μηνες συμβάσεις, ενώ το 2019 θα γίνει προκήρυξη θέσεων αορίστου χρόνου. Μέσω του νομοσχεδίου προβλέπεται ο προγραμματισμός και η αξιολόγηση των Φορέων και του προσωπικού, ενώ στα 7μελή Διοικητικά Συμβούλια των ΦΔΠΠ θα υπάρχουν 4 μέλη από τις τοπικές κοινωνίες, ενώ υπάρχουν λύσεις και σε μια σειρά λειτουργικά ζητήματα των ΦΔΠΠ που είχαν εντοπιστεί.

 

«Η διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος είναι απαραίτητη για τη δίκαιη ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση», ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέροντας ως παράδειγμα τη διαχείριση του Θερμαϊκού Κόλπου, όπου τις δράσεις του συγκεκριμένου Φορέα του Θερμαϊκού Κόλπου θα υποστηρίζει Ειδική Συμβουλευτική Επιτροπή, με εκπροσώπους όλων των αρμόδιων τοπικών φορέων, εφαρμόζοντας έτσι την Ατζέντα 2000 για τα Τοπικά Σύμφωνα για την βιώσιμη επίλυση μεγάλων περιβαλλοντικών προβλημάτων.  «Έτσι,  επιλύονται σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις για το περιβάλλον και τη χώρα και υλοποιούμε ριζοσπαστικές και τομές στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Το περιβάλλον δεν είναι τροχοπέδη της ανάπτυξης, αλλά τροφοδότης της ανάπτυξης».

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση