Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Π.Π.Μ.: Ιδιαίτερα επικίνδυνη για την δημόσια υγεία η καύση RDF από την ΑΓΕΤ
Π.Π.Μ.: Ιδιαίτερα επικίνδυνη για την δημόσια υγεία  η  καύση RDF από την ΑΓΕΤ

Π.Π.Μ.: Ιδιαίτερα επικίνδυνη για την δημόσια υγεία η καύση RDF από την ΑΓΕΤ

Ευθύνες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που γνωμοδότησε θετικά  στη χρήση καύσης RDF από  την ΑΓΕΤ, στη δημοτική αρχή Βόλου που σχεδιάζει τη δημιουργία σχετρικής  μονάδας παραγωγής  στο ΧΥΤΑ του Βόλου, αλλά και στην ίδια την εταιρεία, επέρριψε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας και κάλεσε τους πολίτες να εναντιωθούν στην απόφαση του υπουργείου.
Η Π.Π.Μ. χαρακτηρίζει ιδιαίτερα επικίνδυνη για την δημόσια υγεία την καύση του RDF που θα χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη σε μεγάλες ποσότητες η ΑΓΕΤ, με την αδειοδότηση του αρμόδιου υπουργείου.

 

Το μέλος της Π.Π.Μ.  Κώστας Βολιώτης  είπε ότι “αποτελεί και δική μας απορία που το υπουργείου έδωσε άδεια καύσης. Γενικότερα όσοι έδωσαν το “πράσινο φως” δεν θα πρέπει να γνώριζαν ότι με την καύση του RDF εκλύονται στην ατμόσφαιρα διοξίνες, φουράνια και πτητικό υδράργυρο, ουσίες άκρως καρκινογόνες για τον άνθρωπο και δη σε μία πόλη που από πέρυσι μέχρι φέτος είχαμε 30% αύξηση των καρκίνων”.
Ο ίδιος τόνισε ότι στο πλαίσιο της αρχής της προφύλαξης δεν “είμαστε εμείς που πρέπει να αποδείξουμε ότι κάτι είναι βλαπτικό, αλλά εκείνοι. Όμως η ΑΓΕΤ αν και κλήθηκε μέχρι στιγμής δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα να έλθει να μας ενημερώσει” και πρόσθεσε: “Από το 2013 και μετά που η ΑΓΕΤ ξεκίνησε να καίει RDF, αρχικά 7000 τόνους και τώρα πλέον 200.000 τόνους, όλοι έχουμε την αίσθηση του καμένου πλαστικού ειδικά τις πρωινές ώρες. ‘Όλα αυτά προέρχονται από τα φουγάρα της ΑΓΕΤ. “Εμείς ήμασταν αντίθετοι και τότε και τώρα. Το εργοστάσιο είναι λίγα μέτρα από την πόλη. Και εκτός από το rdf  μην ξεχνάμε ότι ήδη η ΑΓΕΤ καίει και 150.000 τόνους πετ κοκ που και αυτά συμβάλλουν στην αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα”.
Από την πλευρά του ο  Μάρκος Βαξεβανόπουλος είπε ότι η επιχείρηση κινείται με αυτόν τον τρόπο στον πλαίσιο μείωσης του λειτουργικού κόστους, ενώ ο Στέλιος Λημνιός υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν (πριν 10 χρόνια περίπου), η ΑΓΕΤ επιχείρησε να κάψει κονιορτοποιημένα ελαστικά. “Είχαμε κλείσει τότε την πύλη του εργοστασίου στην Αγριά με ελαστικά, έγιναν επεισόδια, συνελήφθησαν ακτιβιστές των οικολογικών οργανώσεων, όμως το σχέδιο σταμάτησε. Σήμερα 10 χρόνια μετά, πολλοί που τότε εναντιώθηκαν δεν μιλούν”. Επιπλέον κατήγγειλαν ότι η δημοτική αρχή Βόλου υπέβαλλε αίτηση για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής RDF στο χώρο του ΧΥΤΑ. “Αυτό είναι το ίδιο ύποπτο και δημιουργεί συνειρμούς για τις προθέσεις της ΑΓΕΤ να καίει RDF” επισήμαναν. Επιπλέον κατήγγειλαν τη δημοτική αρχή για αδράνεια και αδιαφορία, καθώς δεν πήρε καμία θέση και δεν δέχθηκε καν να γίνει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τους Βολιώτες.
Οι παραπάνω τόνισαν ότι  η δημοτική αρχή του Βόλου υποβαθμίζει το περιβάλλον της πόλης και της περιοχής με σοβαρές συνέπειες για την οικονομίας της. “Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα προβλήματα που παρουσιάζει ο που απειλεί το θαλάσσιο περιβάλλον του Παγασητικού. Επιπλέον οι επιλογές της για τις αλλαγές που προγραμματίζει για την οδό αποδεικνύουν ότι δεν σέβεται το περιβάλλον της πόλης για το οποίο έχουν αγωνιστεί πολίτες και της περιοχής”.
Τέλος κάλεσαν τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά στην αυριανή συγκέντρωση ενώ δεν απέκλεισαν και το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.
Αύριο η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία οργανώνει ενημερωτική συγκέντρωση στις 7:15 το απόγευμα στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ με ομιλητές τους Αντώνη Σωτηρίου, μηχανολόγου ηλεκτρολόγου ΑΠΘ, ειδικού στη θερμική επεξεργασία υλικών, Βαγγέλη Σπίθα, εκπροσώπου ΠΑΝΔΟΙΚΟ και Γιώργου Ρήγα, παθολόγου-ογκολόγου στο Νοσοκομείο του Βόλου.

 

Ψήφισμα στο avaaz.org για ακύρωση της απόφασης καύσης σκουπιδιών

Ψήφισμα με τίτλο «Σας καλούμε να ακυρώσετε την απόφαση υπέρ της καύσης σκουπιδιών στον Βόλο» και αποδέκτες τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, ανάρτησαν  πολίτες στον διαδικτυακό χώρο avaaz.org, που φιλοξενεί ψηφίσματα πολιτών για διάφορα ζητήματα ανά τον πλανήτη.

Όπως αναφέρεται στο εισηγητικό σημείωμα, στο Βόλο οι πολίτες τιμούν κάθε χρόνο το των Εβραίων. Ωστόσο σε λίγα χρόνια θα είναι ελάχιστοι αυτοί που θα το τιμούν. Ο λόγος; Οι Βολιώτες θα έχουν το δικό τους όταν ολόκληρη η πόλη θα έχει μετατραπεί σε θάλαμο αερίων!

Όπως εξηγεί ο συντάκτης, αποφασίστηκε η αργή και μαζική εξόντωση των κατοίκων του Βόλου και το “πράσινο” φως δόθηκε γενναιόδωρα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε μία πόλη που ήδη έχει πρόβλημα με την ατμοσφαιρική ρύπανση έρχεται να προστεθεί ακόμη μία θανατηφόρα πηγή θυσιάζοντας τους πολίτες στο βωμό του κέρδους των εταιρειών.

«Και συγκεκριμένα της ΑΓΕΤ, η οποία υφάρπαξε την πολυπόθητη έγκριση της καύσης σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας στο εργοστάσιο της. Η συγκεκριμένη βιομηχανία, που βρίσκεται σε… απόσταση “ανάσας” από την πόλη έχει την άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να καίει σκουπίδια, λυματολάσπη και κάθε άλλη ύλη που βαπτίζεται ως «εναλλακτικό καύσιμο» και θα το καίει στους απαρχαιωμένους κλιβάνους της», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Να σημειωθεί ότι, το 2013, η ίδια απόφαση για το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι Ευβοίας ανακλήθηκε μετά από ξεσηκωμό των κατοίκων και την παρέμβαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, αναφέρει το κείμενο.

«Ήδη το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ καίει 150.000 τόνους πετρελαϊκού άνθρακα και οι επιπτώσεις φαίνονται στο περιβάλλον με μια μυρωδιά τοξική να γεμίζει κατά καιρούς την πόλη του Βόλου, ενώ ο καρκίνος αυξήθηκε ραγδαία – από πέρσι μέχρι φέτος κατά 30%!», καταλήγει η ανάρτηση στο avaaz.org.

Ανακοίνωση ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ για την καύση RDFSRF από την ΑΓΕΤ

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στην του Βόλου και των κοντινών περιοχών, για το θέμα της καύσης εναλλακτικών καυσίμων (RDF,SRF) από την ΑΓΕΤ.

Σχετικά με αυτό το θέμα και όσα είδαν το φως της δημοσιότητας θέλουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:

  1. Η έγκριση καύσης των εναλλακτικών καυσίμων έγινε με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος τον Ιανουάριο του 2014 (ΑΕΠΟ   184437/10.01.2014) από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Υπουργό τότε, κ. Μανιάτη.

Στην  συνέχεια, το ίδιο έτος, το 2014, από τον ίδιο Υπουργό, δόθηκε παρόμοια έγκριση στην επιχείρηση ΤΙΤΑΝ Θεσσαλονίκης και στην ΑΓΕΤ στο Μηλάκι της Εύβοιας. Οι αποφάσεις αυτές  ανατρέψαν την θετική κατάληξη των αγώνων της τοπικής ς που κατάφερε να αποσπάσει  αποφάσεις απαγόρευσης καύσης αυτών των καυσίμων από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Αιθέριου.

Να θυμίσουμε ακόμη  ότι το Περιφερειακό συμβούλιο  Θεσσαλίας μετά από εισήγηση του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού με την στήριξη των παρατάξεων που πρόσκεινται στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ,  τον Ιούλιο του 2013,  έδωσε θετική έγκριση ενώ ο συνδυασμός «ΘΕΣΣΑΛΙΑ της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ» με τον περιφερειακό σύμβουλο Κώστα Πουλάκη καταψήφισε και ταυτόχρονα η Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την απόφαση αυτή. Η ΑΕΠΟ 184437/10.01.2014 που υπέγραψε ο κ. Μανιάτης προβλέπει την έγκριση περίπου 25 εναλλακτικών καυσίμων μεταξύ αυτών και τα RDF  και SRF σε ποσότητες .000 τόνων  κάθε υλικού και συνολικά ποσότητα περίπου 800.000 τόνων για όλα τα εναλλακτικά καύσιμα.

Είναι λάθος λοιπόν ή σκόπιμα παραπληροφορείται η κοινή γνώμη ότι με την τροποποιητική απόφαση του 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- αυξήθηκε η ποσότητα από 7.500 τόνους σε 200.000 τόνους .Η τροποποιητική απόφαση του 2017 προβλέπει μόνο την επέκταση διακίνησης αυτών των υλικών και με τα πλοία πέραν των αυτοκίνητων που ίσχυε και όχι την αύξηση της ποσότητας.

Η άποψή μας για την κατηγορία αυτών των καυσίμων παραμένει αμετάβλητη  γιατί επιβαρύνουν την υγεία των πολιτών με σημαντικές επιπτώσεις καθώς και το περιβάλλον σε μια περιοχή που ήδη είναι επιβαρυμένη. Η πολιτική της πολυεθνικής  επιχείρησης είναι δεδομένη και λειτουργεί με γνώμονα την μεγιστοποίηση της κερδοφορίας παραβλέποντας βέλτιστες πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών,  όπως είναι η χρήση καυσίμων λιγότερο ρυπογόνων όπως το φυσικό αέριο  και τα ανανεώσιμα καύσιμα (βιομάζα).

Η πρακτική αυτή δεν περιορίζεται μόνο στα καύσιμα αλλά διαπερνά και άλλους τομείς όπως είναι οι  εργασιακές σχέσεις (προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων), η μείωση του προσωπικού κατά περίπου 200 εργαζόμενους  σήμερα, όταν παλιότερα κατείχε τα πρωτεία της ς, η αθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων της απέναντι στον Οργανισμό Λιμένα Βόλου για τη χρήση του λιμανιού κ.λ.π

  1. Η ΝΕ Μαγνησίας μαζί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεδομένου του αρνητικού πλαισίου που διαμορφώσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ  με την ΑΕΠΟ (απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων) του 2014 για την χρήση των μη ανακυκλώσιμων υλικών RDF,SRF, θα πάρουν τις ανάλογες πρωτοβουλίες προκειμένου να αποσυρθούν αυτά τα υλικά, δεδομένου ότι το εργοστάσιο δραστηριοποιείται σε κατοικήσιμη περιοχή και η επιπλέον επιβάρυνση με καρκινογόνες ουσίες δημιουργεί ένα θανατηφόρο περιβάλλον.

Προτεραιότητά μας είναι η προστασία των ανθρώπων και όχι η μεγιστοποίηση των κερδών της επιχείρησης .

  1. Θα στηρίξουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία κοινωνικής αντίδρασης για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.
  2. Με αφορμή αυτό το γεγονός πρέπει να ενθαρρύνουμε κάθε πρωτοβουλία για συλλογική συζήτηση και επεξεργασία θέσεων με στόχο ένα  τοπικό και περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Δήλωση Μιχ. Μιτζικού κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Κύριοι,

Το κόμμα σας είναι στην Κυβέρνηση. Στην ανακοίνωσή σας προσπαθείτε να ρίξετε την ευθύνη της υπογραφής του Υπουργού σας στο παρελθόν.

Με την υπογραφή του, στην ουσία ο Υπουργός σας  και κατ ´επέκταση το κόμμα σας,  συμφωνεί με την απόφαση καύσης RDF και ιδίως κατέστησε εφικτή την καύση πολλών χιλιάδων τόνων RDF μέσω της φορτοεκφόρτωσης με πλοία.

 

Ανάληψη “πρωτοβουλιών” στο στάδιο αυτό δεν αρκούν.

Ήδη οι γιατροί του Νοσοκομείου μας δηλώνουν δημόσια τους κινδύνους που επιφέρει αυτή η υπουργική απόφαση στην υγεία των πολιτών.

Το κόμμα σας εκπροσωπεί τη Μαγνησία διά μίας Υφυπουργού σε νευραλγικό Υπουργείο και με ακόμη δύο Βουλευτές.

Ξεκάθαρες κουβέντες και όχι αγωνιστικές φιοριτούρες : Έχουν το κουράγιο να πουν όχι στον αρμόδιο Υπουργό ώστε να ανακληθεί άμεσα η απόφαση που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των συμπολιτών μας;

O Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων

Οι Βολιώτες θα έχουν το δικό τους Ολοκαύτωμα όταν ολόκληρη η πόλη θα έχει μετατραπεί σε θάλαμο αερίων!

Αποφασίστηκε η αργή και μαζική εξόντωση των κατοίκων του Βόλου και το “πράσινο” φως δόθηκε γενναιόδωρα από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σε μία πόλη που ήδη έχει πρόβλημα με την ατμοσφαιρική ρύπανση έρχεται να προστεθεί ακόμη μία θανατηφόρα πηγή θυσιάζοντας τους πολίτες στο βωμό του κέρδους των εταιρειών.

Και συγκεκριμένα της ΑΓΕΤ, η οποία υφάρπαξε την πολυπόθητη έγκριση της καύσης σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας στο εργοστάσιο της. Η συγκεκριμένη βιομηχανία, που βρίσκεται σε… απόσταση “ανάσας” από την πόλη έχει την άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να καίει σκουπίδια, λυματολάσπη και κάθε άλλη ύλη που βαπτίζεται ως «εναλλακτικό καύσιμο» και θα το καίει στους απαρχαιωμένους κλιβάνους της.

Να σημειωθεί ότι, το 2013, η ίδια απόφαση για το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι Ευβοίας ανακλήθηκε μετά από ξεσηκωμό των κατοίκων και την παρέμβαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Ήδη το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ καίει 150.000 τόνους πετρελαϊκού άνθρακα. Ήδη οι επιπτώσεις φαίνονται στο περιβάλλον με μια μυρουδιά τοξική να γεμίζει κατά καιρούς την πόλη του Βόλου, ενώ ο καρκίνος αυξήθηκε ραγδαία – από πέρσι μέχρι φέτος κατά 30%!

Όπως είναι γνωστό, ήδη το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ καίει και 150.000 τόνους πετρελαϊκού άνθρακα. Οι παραπάνω εξελίξεις θα αυξήσουν το τοξικό – καρκινογόνο μείγμα στην ήδη βεβαρημένη από ρύπους ατμόσφαιρα του πολεοδομικού συγκροτήματος

“Βιώσιμη Ανάπτυξη” και “πράσινα” σημεία και τέρατα

Υποτίθεται ότι η Τοπική Ατζέντα 21 υλοποιείται μέσω προγραμμάτων ανακύκλωσης σκουπιδιών και κομποστοποίησης, όχι της καύσης τους στα εργοστάσια ως εναλλακτικό καύσιμο. Φυσικά, όπως έχουμε ξαναπεί, η λέξη “βιώσιμος” αφορά την κερδοφορία των επιχειρήσεων και όχι την αειφορία. Μια άλλη ανάγνωση της “αειφόρου” ανάπτυξης, είναι και αυτή την μείωσης του πληθυσμού, αφού οι φανατικοί υποστηρικτές της κλιματικής αλλαγής και οι οικολόγοι που την στηρίζουν έχουν ως χόμπι να καταμετρούν το οικολογικό αποτύπωμα του κάθε πολίτη, θυμίζοντας του ότι κάθε φορά που αναπνέει παράγει CO2.

Τι παράγει όμως ένα εργοστάσιο που καίει σκουπίδια; Τα απορρίμματα, περιέχουν υψηλό ποσοστό πλαστικών (πλούσιων σε χλώριο) και βαρέων μετάλλων (με πιο επικίνδυνο τον πτητικό υδράργυρο) και ιδιαίτερα επικίνδυνοι αέριους ρύπους εκπέμπονται με τη καύση τους, όπως: διοξίνες, πτητικός υδράργυρος, άλλες τοξικές – και όχι μόνο – ουσίες καθώς και επικίνδυνα μικροσωματίδια, ρύποι που μπορούν να προκαλέσουν καρκινογενέσεις και άλλες σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αυτή είναι η “εναλλακτική πράσινη καύση” – θα ανακουφιστεί το ΧΥΤΑ ΒΟΛΟΥ και η γη από τα σκουπίδια που θα καούν και θα σκορπιστούν στους 5 ανέμους και κατευθείαν στα πνευμόνια των Βολιωτών!

O Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου Βόλου καλεί τους εργαζόμενους με τα σωματεία τους, να ξεσηκωθούν και να σταματήσουν με τον αγώνα τους το περιβαλλοντικό έγκλημα. Να σταματήσουν την καύση σκουπιδιών. Να διεκδικήσουν ακόμη την μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων απαιτώντας τους απαραίτητους ελέγχους στις επιχειρήσεις και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, την κατασκευή των κατάλληλων έργων για λύση του κυκλοφοριακού, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, του Παγασητικού με την άμεση αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού, την προστασία των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση