Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Π. Καμμένος: Λέμε «όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης- Ζητώ δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών (Live)
Π. Καμμένος: Λέμε «όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης- Ζητώ δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών (Live)

Π. Καμμένος: Λέμε «όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης- Ζητώ δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών (Live)

Την άρνησή του ν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κθώς σε αυτήν υποκρύπτεται, όπως είπε, η εμπιστοσύνης στη Συμφωνία των Πρεσπών, κατέστησε γνωστή ο Πάνος Καμμένος στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και την ανακοίνωση ότι οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση. Παράλληλα κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει δημοψήφισμα για τη Συμφωνία βάζοντας μια ακόμα κάλπη δίπλα στις κάλπες των ευρωεκλογών.

Ο Πάνος Καμμένος ανέφερε στην αρχή της συνέντευξης Τύπου ότι οι ΑΝΕΛ ξεκίνησαν από ένα κίνημα που είπε «όχι» στο δεύτερο μνημόνιο όταν ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να μετατρέψει τη ΝΔ σε βοηθό συνήγορο του ΟΚ ξεχνώντας τις μέχρι τότε θέσεις της ΝΔ και της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Ξεκινήσαμε με ένα κίνημα χωρίς χρηματοδότηση ήρθαν πολίτες της κεντροδεξιάς, του πατριωτικού ΟΚ για να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων της μεταπολίτευσης.

Στην ιστορία της μεταπολίτευσης δεν υπάρχει άλλο κόμμα που να έχει υποστεί τέτοιο κυνηγητό όπως οι ΑΝΕΛ, είπε στη συνέχεια και σημείωσε ότι «Οι ΑΝΕΛ δεν μετριώνται από τον αριθμό των βουλευτών αλλά την ψυχή των πολιτών που βρεθήκαμε μαζί».

Μία από τις θέσεις που πήραμε εντολή να κρατήσουμε ήταν να μην παραδώσουμε το όνομα της Μακεδονίας και αυτό καλούμαστε σήμερα να εκτελέσουμε σαν λαϊκή εντολή σε μία στιγμή που σαν κυβερνητικό εταίρος πρέπει να πούμε το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι».

Για αυτόν τον λόγο και μόνο ανακοίνωσα την αποχώρηση από την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση την οποία πονάμε και που για πρώτη φορά έδωσε ελπίδα στους Ελληνες και συγκρούστηκε με τη διαφθορα. Αλλά μια κυβέρνηση στην οποία αν δώσουμε την εμπιστοσύνη μας θα είναι σαν να ανατρέπουμε την ψυχή του ίδιου του κινήματος.

Οι ΑΝΕΛ είναι σαν τη Λερναία Υδρα κάθε φορά που μας λένε ότι διαλυόμαστε πολλαπλασιαζόμαστε. Θα ακολουθήσουμε τη λαϊκή εντολή και αν ο λαός δεν επιθυμεί δεν θα είμαστε στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος ανέφερε, «λέμε “όχι” γιατί σε αυτήν υποκρύπτεται η εμπιστοσύνης στη Συμφωνία των Πρεσπών».

«Είναι γνωστές οι θέσεις του καθενός και τι θα πράξουμε στις δύο ψηφοφορίες. Ο κ. Κόκκαλης αποφάσισε χθες να πάει στην Κίνα. Δεν θα περιμένουμε να μάθουμε τα νέα από την Κίνα για το Σινικό Τείχος. Αν τεθεί θέμα εμπιστοσύνης θα ψηφίσουμε αυτό που έχουμε δεσμευτεί ο καθένας ξεχωριστά και αν κάποιοι ανταλλάξουν την κυβερνητική τους θέση με την ψήφιση της συμφωνίας θα διαγραφούν απο τους ΑΝΕΛ», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη στάση του προέδρου της ΝΔ είπε ότι «Ο Μητσοτάκης που λέει ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία υποστηρίζει σε άλλο σημείο ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία των Πρεσπών».

«Η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι παρά ένα προσύμφωνο το οποίο είναι αντισυνταγματικό γιατί παραβιάζει το περιεχόμενο της συμφωνίας γιατί δεν έχει κυρωθεί το κείμενο από τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ και απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των πολιτών στο δημοψήφισμα», σημείωσε επίσης.

Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να στήσει και άλλη μια κάλπη στις ευρωεκλογές για να πει τη γνώμη του ο λαός για τη συμφωνία και άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι η πλειοψηφία θέλει τη Συμφωνία, πρόσθεσε.

https://youtu.be/k2Y1jwX9Z-E

Απάντηση Κουίκ σε Καμμένο: Θα στηρίξω την κυβέρνηση – Ο Καμμένος δεν με πρότεινε για υφυπουργό

Λίγη ώρα μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο Τέρενς Κουίκ, μέσω twitter, ξεκαθάρισε τη στάση που θα κρατήσει ενώ απάντησε στα «βέλη» που εκτόξευσε εναντίον του ο κ. Καμμένος.

Ο κ. Κουίκ επανάλαβε όσα είχε υποστηρίξει στο περίφημο Υπουργικό Συμβούλιο όπου ο Νίκος και ο Πάνος Καμμένος είχαν έντονη αντιπαράθεση σημειώνοντας ότι η στάση του δεν αλλάζει.

Συγκεκριμένα έγραψε:

«Είχα πει στο ταραχώδες Υπουργικό Συμβούλιο: Ως ΥΦΥΠΕΞ υπηρετώ τη πολιτική που χαράζουν Π/Θ,ΥΠΕΞ και η κυβέρνηση, που θα στηρίξω μέχρι τη τελευταία μέρα της Συνταγματικής προθεσμίας της &δεν κάνω στην άκρη για να διευκολύνω την επιστροφή εκείνων που κατέκλεψαν την Ελλάδα. Ισχύει και τώρα».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Καμμένος ανέφερε:

«Ο Κουίκ μου έλεγε προεκλογικά: εμείς με τον ΣΥΡΙΖΑ ποτέ, με την αριστερά ποτέ και έκλαιγε για την Μακεδονία. Και στο υπουργικό βγήκε και στήριξε τον κ. Κοτζιά».

«Ο Καμμένος δεν με είχε προτείνει για τη κυβέρνηση»

Με νέο tweet και απαντώντας στις «ανακρίβειες», όπως λέει, ο κ. Κουίκ ανέφερε ότι ο Πάνος Καμμένος δεν τον πρότεινε για τη θέση του υφυπουργού στην κυβέρνηση, αλλά ήταν προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

«Για να μη λέγονται ανακρίβειες: Στον ανασχηματισμό Νοεμβρίου 2016,ο ΑΝΕΛ πρόεδρος δεν με είχε προτείνει στη λίστα των 6 για τη κυβέρνηση. Με προσωπική απόφαση & επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ορκίστηκα υφυπουργός Εξωτερικών. Γι' αυτό οι ΑΝΕΛ βρέθηκαν από 6,με 7 στο Υπ. Συμβούλιο», έγραψε.

 

Διαχωρίζει τη θέση της από τους ΑΝΕΛ η διορισμένη υφυπουργός Εσωτερικών Μ. Χρυσοβελώνη


«
1.Για την Συνθήκη των Πρεσπών, είναι ανάγκη να έρθει το τελικό εγκεκριμένο κείμενο, να δοθεί για μελέτη και να καταθέσουν όλοι με ψυχραιμία, υπευθυνότητα και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον τις απόψεις τους θεσμικά και δημοκρατικά στα αρμόδια όργανα των Κομμάτων, στη Βουλή και στην Κοινωνία.

Συνεπώς, έχω διαφορετική θέση με εκεί που σπεύδουν να πάρουν αρνητικές αποφάσεις, να καταγγείλουν και να συκοφαντήσουν χωρίς να μελετήσουν, όπως έχω διαφορετική θέση και με εκεί που σπεύδουν να πάρουν θετικές αποφάσεις με τον ίδιο τρόπο.

2. Εκείνοι που βιάζονται να λασπολογήσουν, είναι καλό να απομονώνονται.
Δεν χρειάζεται να διχάσουμε την κοινωνία, αλλά να την ενώσουμε, ακόμη και αν διαφωνούμε.

3.Υπενθυμίζω ότι στην ψηφοφορία το Καλοκαίρι του 2015, οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξαν ρότα και ψήφισαν ένα «Μνημόνιο» γιατί αυτό ήταν που συνέφερε τον τόπο και τους πολίτες του. Τον Αύγουστο του 2018 αποδείχτηκε ότι καλώς έπραξαν. Σε κορυφαίες στιγμές επομένως, όταν μιλάμε με φανατισμό ή δογματισμό για «κόκκινες γραμμές», δεν διαμορφώνουμε έναν ασφαλή τρόπο πολιτικής τοποθέτησης. Έχω την άποψη ότι η καλή αντίληψη και βαθιά μελέτη του συνόλου των δεδομένων, εγχώριων και διεθνών σε σχέση με την πατρίδα μας, είναι εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να αποτελούν τα κριτήρια που θα μας οδηγήσουν σε επωφελείς λύσεις.

4. Hκυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της. Βρίσκεται στην πιο παραγωγική, δημιουργική και θετική της φάση. Το οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες που δοκιμάστηκαν και το μέρος των συμπολιτών μας που δοκιμάζεται ακόμη. Το οφείλουμε στα στελέχη των κομμάτων ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ που εργάστηκαν κάτω από πολύ μεγάλες «πιέσεις» και αντιδράσεις.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εμποδιστούν από κανέναν τώρα οι εξελίξεις για:
– καταπολέμηση της διαφθοράς,
– αποκατάσταση των αδικιών,
– ενίσχυση του κοινωνικού κράτους,
– οικονομική ανάπτυξη, επαναφορά των επενδύσεων, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης (εγχώριας και διεθνούς) στη χώρα μας,
– ανάδειξη της Ελλάδας στον πιο καίριο, σταθερό, σημαντικό παράγοντα ειρήνης, συνύπαρξης, συνεργασίας και συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της ΝΑ Ευρώπης, των Βαλκανίων,
– αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών μας.

 

 

Σταύρος Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον κ.Τσίπρα

Τη στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθάρισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, μέσω twitter, γνωστοποίησε ότι το κόμμα του δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Τσίπρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι ιδεοληψίες, η αναποτελεσματικότητα, ο λαϊκισμός, το κομματικό κράτος δεν μπορεί να επιβραβεύονται».

 

Αλ. Τσίπρας: Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης – Νέος υπουργός Άμυνας ο Ναύαρχος Αποστολάκης

Την πρόθεση του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, μετά την συνάντηση που είχε με τον Π. Καμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου και την απόφαση του τελευταίου να αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ  από την κυβέρνηση.

«Επι 4 χρόνια είχαμε μία  έντιμη και ειλικρινή συνεργασία με Καμένο, αν και από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες και οι διαφορές μας – ιδεολογικές και πολιτικές – ήταν γνωστές.

Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από την περιπέτεια των μνημονίων και ευχαριστώ από καρδιάς τον Π. Καμμένο για την σημαντική συμβολή του

Ζήτησα από τον Π. Καμμένο καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες και τον ευχαριστώ γιατί ανταποκρίθηκε. Μου δήλωσε ότι παραιτείται  από υπουργός Άμυνας και την έκανα δεκτή – Ο νέος αρχηγός Εθνικής Άμυνας θα είναι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Αποστολάκης.

Το ίδιο θα κάνει και για τους υπόλοιπους υπουργούς των ΑΝΕΛ και θα κάνω δεκτή και οποιαδήποτε άλλη παραίτηση.

Πάμε άμεσα σε διαδικασία για ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση για να ολοκληρώσει τη θητεία της».

Σύμφωνα με την προβλεπομενη διαδικασία, η συζήτηση θα αρχίσει την Τρίτη και η ψηφοφορία θα γίνει την Πέμπτη.

 Οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση

Την απόφασή του να αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση ανακοίνωσε ο Πάνος Καμμένος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Ο Π. Καμμένος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία και είπε ότι ο πρώτος στόχος που ήταν η έξοδος από τα μνημόνια επετεύχθη.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, εξήγησε στον πρωθυπουργό ότι για το εθνικό ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία.

«Κάναμε μια αρκετά μεγάλη συζήτηση υπήρξε μια συνεργασία επί τέσσερα χρόνια σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια αλλά το θέμα της Μακεδονίας – θέμα για το οποίο έπεσαν χιλιάδες νεκροί- δεν μου επιτρέπει να μην θυσιάσω την καρέκλα» είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό. Κάναμε μία αρκετά μεγάλη συζήτηση. Υπήρξε μια συνεργασία επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Καταφέραμε να βγάλουμε την πατρίδα μας από τα μνημόνια. Ο πρώτος στόχος επετεύχθη. Το θέμα της Μακεδονίας δεν μου επιτρέπει να μη θυσιάσω την καρέκλα. Ευχαρίστησα τον πρωθυπουργό. Για το εθνικό θέμα δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτή η συνεργασία. Οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η διαδικασία για τη ψήφο εμπιστοσύνης

Την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση από την ελληνική Βουλή θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, πρόκειται να ξεκινήσει την Τρίτη και να ολοκληρωθεί την Πέμπτη με τη διεξαγωγή της σχετικής ψηφοφορίας.

Σύνταγμα και Κανονισμός της Βουλής αποτυπώνουν το πλαίσιο της πρότασης εμπιστοσύνης

Το άρθρο 84 του Συντάγματος “Εμπιστοσύνη της Βουλής-Αρχή της δεδηλωμένης” διατυπώνει την κοινοβουλευτική αρχή. Δηλαδή ότι η κυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Η κυβέρνηση εξαρτάται από την εμπιστοσύνη της Βουλής. Αναλαμβάνει και ασκεί νομίμως τα καθήκοντά της, μόνον και καθόσον έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. H κυβέρνηση που ορκίζεται μετά τις εκλογές, παίρνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Παίρνει δηλαδή τη δεδηλωμένη.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η Βουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της. Ψήφος εμπιστοσύνης μπορεί να ζητηθεί οποτεδήποτε από την κυβέρνηση, ανάλογα με την πολιτική συγκυρία.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της μπορεί να υποβάλλει πρόταση δυσπιστίας, η οποία αποτελεί το πιο ισχυρό μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου στη διάθεση της αντιπολίτευσης. Τίθεται, ωστόσο, ένας χρονικός περιορισμός στη θεσμική δυνατότητα της αντιπολίτευσης να ασκήσει το έσχατο μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου, την πρόταση δυσπιστίας. Με τον τρόπο αυτό ο συνταγματικός νομοθέτης θέλει να αποτρέψει κατάχρηση της πρότασης δυσπιστίας που θα παρακωλύει το κυβερνητικό έργο. Γι΄αυτό προβλέπεται ότι πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Βουλή απέρριψε μια προηγούμενη πρόταση δυσπιστίας.

Ως προς τη διαδικασία, η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση. Αν όμως μια πρόταση δυσπιστίας στηρίζεται από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, τότε κατ΄εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί και πριν την πάροδο εξαμήνου, αφού σε αυτήν την περίπτωση θεωρείται σίγουρο ότι θα ευδοκιμήσει.

Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η κυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση. Η τελευταία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της. Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Πρόταση εμπιστοσύνης γίνεται δεκτή με την πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 120 θετικές ψήφους. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση στηριχθεί στη θετική ψήφο λιγότερων των 151 βουλευτών (δηλαδή από 120 έως 150 βουλευτών), τότε έχουμε κυβέρνηση «ανοχής».

Αντίθετα, για να γίνει δεκτή μια πρόταση δυσπιστίας απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή απαιτείται τουλάχιστον 151 βουλευτές να ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης.

Το Σύνταγμα επιδιώκει την κυβερνητική σταθερότητα, γι΄αυτό προβλέπει διαφορετικές πλειοψηφίες που επιτρέπουν την επιβίωση μιας κυβέρνησης, έστω και με την ανοχή κάποιων βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης είναι ονομαστική.

Εν προκειμένω και με βάση την επικαιρότητα, η αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την κυβέρνηση δεν σημαίνει κάτι με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, εφόσον η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Είναι ζήτημα πολιτικό και όχι ένα ζήτημα συνταγματικής ερμηνείας. Η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει ως κυβέρνηση ανοχής.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός όμως έχει θέσει τον πήχυ στις 151 ψήφους για την εμπιστοσύνη. Στη συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Τετάρτη, στον Open, είπε πως δεν του αρκεί ψήφος ανοχής, δηλαδή δεν του αρκεί αποτέλεσμα μεταξύ 120 και 150 θετικών ψήφων αλλά θέλει να εξαντλήσει την κυβερνητική θητεία με τη στήριξη 151 βουλευτών τουλάχιστον, δηλαδή με απόλυτη πλειοψηφία, γιατί αναγνωρίζει πως υπάρχει πολιτικό ζήτημα με κάτω από 151 ψήφους.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση