Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Π.Ε. Μ.Σ: 443 έργα προϋπολογισμού 811,5 εκ. €
Π.Ε. Μ.Σ: 443 έργα προϋπολογισμού 811,5 εκ. €

Π.Ε. Μ.Σ: 443 έργα προϋπολογισμού 811,5 εκ. €

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας-Βορείων Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη

Έργα προϋπολογισμού 811.510.641,74 € υλοποιήθηκαν την περασμένη επταετία στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, σύμφωνα με τον απολογισμό της αντιπεριφερειάρχη Δωροθέας Κολυνδρίνη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

Η ίδια χαρακτήρισε θετικό το έργο που παρήχθη και για τον απολογισμό είπε πως είναι ένα χειροπιαστό δείγμα για τη συλλογική δουλειά που κάνουμε στην Ηπειρωτική και . «Υπάρχει σχέδιο και βούληση, για αυτό και διεκδικούμε σε απόλυτη συνεργασία με τον Περιφερειάρχη μας Κώστα Αγοραστό και δεν αφήνουμε καμία ευκαιρία να χαθεί, αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία», τόνισε η κα. Κολυνδρίνη.

Επίσης ανέφερε ότι τα έργα που προγραμματίζονται είναι έργα ζωής που απαντούν σε πραγματικές ανάγκες κι έρχονται να ικανοποιήσουν χρόνια αιτήματα των κατοίκων των περιοχών αυτών, δίνοντας λύση σε χρονίζοντα προβλήματα και πρόσθεσε ότι με την παραγωγή των έργων διαχέεται χρήμα στην τοπική και η Περιφέρεια συμβάλλει στη διατήρηση ή τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ώστε να συγκρατήσει τη φυσική ισορροπία της κοινωνίας.

Σύμφωνα με την απολογισμό, ο Διεύθυνση Τεχνικών Έργων στηρίζει με δημοπρατήσεις μελετών και έργων κυρίως μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων με διάφορους φορείς (ΟΤΑ, Π.Θ. Υπ. Δικαιοσύνης κ.λπ.) Το συνολικό ύψος των υπό υλοποίηση αλλά και των εγκεκριμένων από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας Προγραμματικών Συμβάσεων με φορέα υλοποίησης τη Δ.Τ.Ε. ξεπερνά σήμερα τα 36 εκ. €.

Με δεδομένη την υποστελέχωση της υπηρεσίας, αυτές οι Προγραμματικές Συμβάσεις δυσκολεύουν την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναγκών της, τόνισε η αντιπεριφερειάρχης.

Συντήρηση Οδικού Δικτύου

Στις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας ανήκει και η συντήρηση του οδικού δικτύου (εθνικού, επαρχιακού και κοινοτικού), του οποίου το συνολικό μήκος είναι 1.100 χλμ και η κα Κολυνδρίνη είπε ότι υλοποιήθηκαν έργα ασφαλτικών και τεχνικών, προϋπολογισμού 13.309.400 €, έργα ς 223.200 €, κοπή χόρτων 100.000 €, συντήρηση Ηλεκτροφωτισμού 200.000 €, καθώς και αποχιονισμοί, προϋπολογισμού 2.000.000 €.

Αναφορικά με τα , μήκους περίπου 8.000 χλμ., την προστασία, την αστυνόμευση και τον καθαρισμό η αντιπεριφερειάρχης είπε ότι έγιναν έργα προϋπολογισμού 649.550 €.

Το ΕΣΠΑ

Την τελευταία επταετία δήλωσε ότι έγιναν 47 έργα συνολικού προϋπολογισμού 126.327.106,50 €, μεταξύ των οποίων η βελτίωση του δρόμου Βόλος – Βελεστίνο, η παρακολούθηση της ποιότητα των νερών κολύμβησης, οι λειτουργίες του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών Βόλου η αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης Ευξεινούπολης, ο εκσυγχρονισμός του δικτύου ύδρευσης Βόλου και Ν. Ιωνίας, το δίκτυο ακαθάρτων Σούρπης, η αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης Σκοπέλου, δράσεις για υποστήριξη οικογενειών και μαθητών ΑμεΑ και δημιουργία Κέντρων Κοινότητας Δήμων της Μαγνησίας.

Επίσης από το ΕΣΠΑ υλοποιήθηκαν παρεμβάσεις σε δύο κτίρια της πρώην Παιδόποληες για δημιουργία δομής ΣΥΔ, το κτίριο του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και τμήματος του πρώην Ματσάγου για το Τμήμα Οικονομικών του Π.Θ., το νέο κτίριο του Κ.Υ. Σκιάθου, αναβάθμιση υποδομών του ΚΕΘΕΑ Πιλότος, παρεμβάσεις στα Κέντρα Υγείας, προμήθεια εξοπλισμού στοπ Νοσοκομείο Βόλου, προμήθεια 10 ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ , δίκτυα αποχέτευσης στην Αλόννησο και στο παραλιακό μέτωπο Ν. Αγχίαλος – Βόλος, καθώς και το φράγμα συγκέντρωσης νερού στο Μαυρομάτι Αλμυρού.

Δημόσιες επενδύσεις

Από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ολοκληρώθηκαν 11 έργα 6.295.000 €, όπως η συντήρηση του χιονοδρομικού Κέντρου, αποκατάσταση ζημιών σε δρόμους, συντηρήσεις του επαρχιακού δικτύου, ηλεκτροφωτισμός, καθαρισμοί και διαγραμμίσεις.

Η αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οκτώ έργα από το ΠΔΕ, προϋπολογισμού 11.672.600 €, όπως το Κλειστό Γυμναστήριο Ζαγοράς, συντηρήσεις και αποκαταστάσεις οδικού δικτύου, αποκατάσταση ζημιών, αντιμετώπιση κατολισθήσεων, αποχιονισμοί αι ολοκλήρωση ασφαλτικών. Από το ίδιο πρόγραμμα είπε ότι οι μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι οι παρακάμψεις Αφήσσου, Ζαγοράς, Χιονοδρομικού Κέντρου και το αλιευτικό καταφύγιο Αγ. Κυριακής Τρικερίου ύψους 1.553.800 €.

Ακόμη, αναφέρθηκε σε έργα ΚΑΠ, προμήθειες και υπηρεσίες, καθώς και σε μελέτες ύψους 807.550 €.

Έργα προς δημοπράτηση

Τα προς δημοπράτηση έργα, προϋπολογισμού 11.408.385 € είναι οι παρεμβάσεις αναπλάσεων παιδιών χαρών Αλοννήσου, κατασκευή δεξαμενής ύδρευσης Ζαγορά, καθαρισμός υδατορεμάτων και ρεμάτων Σκοπέλου, καθαρισμοί, ηλεκτροφωτισμός, διαγραμμίσεις, συντηρήσεις δρόμων του εθνικού, ορεινού και νησιωτικού οδικού δικτύου, αποκατάσταση ζημιών από χιονοπτώσεις και ασφαλτικές εργασίες.

Απολογισμός Υπηρεσιών

Το Τμήμα Ανάπτυξης και Βιομηχανίας εξέδωσε 15 άδειες λειτουργίας κι εγκατάστασης και διενήργησε 58 ελέγχους σε βιομηχανίες, επαγγελματικά εργαστήρια και ανεξέλεγκτης καύσης. Το Τμήμα Επαγγέλματος χορήγησε 372 επαγγελματικές άδειες, ανανεώσεις και βεβαιώσεις.

Το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης χορήγησε – ανανέωσε 86 άδειες εργασίας, σε αλλοδαπούς και υπηκόους τρίτων χωρών, η Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων συνεδρίασε 7 φορές και συζητήθηκαν 19 υποθέσεις.

Το Τμήμα Εμπορίου προέβη σε 53 δειγματοληψίες, ελέγχθηκαν συνολικά από την Υπηρεσία 299 ζυγιστικά όργανα, πραγματοποίησε 218 αγορανομικούς ελέγχους σε διάφορες επιχειρήσεις και πραγματοποιήθηκαν 323 τιμοληψίες.

Τέλος, αναφέρθηκε στις δράσεις του Γραφείου Τουρισμού, της Πολιτικής Προστασίας, του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδρος που ολοκλήρωσε 178 Αυτοψίες, 22 Γνωμοδοτήσεις – Εισηγήσεις επί Μ.Π.Ε., 6 Μετρήσεις Θορύβου, 29 Εκθέσεις Αυτοψίας, 14 Εκθέσεις Αυτοψίας Κ.Ε.Π.Π.Ε., 11 Αποφάσεις Επιβολής Διοικητικών Κυρώσεων (προστίμων), 37 Έγγραφα που αφορούν σε γεωτρήσεις, και 90 σε άδειες χρήσης νερού.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

«Παρουσιάζουμε σήμερα ένα έργο σκληρής δουλειάς, συνεργασίας, συνέργειας με μετρήσιμα αποτελέσματα», τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας στον απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής για το 2017. Το σύνολο των έργων – δράσεων που εντάχθηκαν, ολοκληρώθηκαν υλοποιούνται και συνεχίζονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας απ' όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα είναι 1875, συνολικού προϋπολογισμού 2,2 δις €.

«Στον απολογισμό αυτό, περικλείουμε ακόμη ένα χρόνο επίπονης δουλειάς με ποσοτικοποιημένα τα αποτελέσματα μιας μεγάλης και δύσκολης προσπάθειας όλων. Μιας προσπάθειας που στηρίχθηκε στην άψογη συνεργασία με τις Παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι οποίες αποτελούν για εμάς, τους βασικούς μοχλούς για τη συγκρότηση και τη λειτουργία του περιφερειακού αντιπροσωπευτικού συστήματος, καθώς εκπροσωπούν άμεσα τους πολίτες του τόπου. Συνεργαστήκαμε με όλους τους φορείς ανεξαιρέτως για το καλό της Θεσσαλίας και τους ευχαριστώ όλους. Δήμους, Νοσοκομεία, Επιμελητήρια, Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, Συλλόγους, Ομοσπονδίες κ.α», σημείωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας κατά την παρουσίαση του απολογισμού των πεπραγμένων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τον Κ. Αγοραστό, στον τόπο μας, όπως και σ' ολόκληρη τη χώρα, υπάρχει και φτώχεια και δυστυχία και αδικία.Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα, μάστιγα της εποχής μας κυριολεκτικά, είναι η ανεργία. Και η ειρωνεία της τύχης είναι ότι το ποσοστό ανεργίας είναι τόσο υψηλό όσο υψηλό είναι και το επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης της πλειονότητας των νέων μας.

Όπως είπε, επί των ημερών της αιρετής Περιφέρειες έχουν ολοκληρωθεί, δρομολογηθεί ή υλοποιούνται 1875 έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,2 δις ευρώ, με τα οποία στηρίχθηκε η τοπική οικονομία, δημιουργήθηκαν ή διασώθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Όμως, ακόμη κι αν το ποσοστό ανεργίας μειώνεται, ένας άνεργος παραμένει άνεργος 100%.

«Αυτή είναι η δική μου άποψη και αυτή ακριβώς είναι η απόλυτη, η επείγουσα, η αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα τόσο της αιρετής Περιφέρειας Θεσσαλίας όσο και εμού προσωπικά: Περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για δουλειά με αξιοπρεπή αμοιβή σε κάθε Θεσσαλή και κάθε Θεσσαλό», δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Έργα ύψους 2,2 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία

Το σύνολο των έργων -δράσεων που διεκδικήθηκαν, εντάχθηκαν, υλοποιούνται, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από όλα τα χρηματοδοτικά Προγράμματα είναι 1875, συνολικού προϋπολογισμού 2,2 δις € ενώ για ιδιωτικές επενδύσεις διατέθηκαν 242.000.000 €.

Ο κ. είπε ότι τα έργα και οι δράσεις αυτές είναι μια πηγή πραγματικής ελπίδας στη ζωή των Θεσσαλών γιατί δημιουργούν θέσεις, εργασίας, μόχλευση στην τοπική οικονομία και κινούν την πραγματική οικονομία της περιοχής.

Είναι μια προσπάθεια, η οποία έχει μετρήσιμα αποτελέσματα. Διεκδικήσαμε, χρηματοδοτήσαμε, απορροφήσαμε και υλοποιούνται έργα σε όλους τους τομείς:

* ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ: 126 έργα στον αγροτικό τομέα συνολικού προϋπολογισμού 136 εκατ. €
* ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 112 έργα συνολικού προϋπολογισμού 171 εκατ. €
* ΕΡΓΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ – ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ: 87 έργα συνολικού προϋπολογισμού 43 εκατ. €
* ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ: 124 έργα συνολικού προϋπολογισμού 386 εκατ. €
* ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΕΡΓΑ: 940 έργα συνολικού προϋπολογισμού 986 εκατ. €
* ΕΡΓΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: 109 έργα συνολικού προϋπολογισμού 55 εκατ. €
* ΕΡΓΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ: 121 έργα συνολικού προϋπολογισμού 77 εκατ. €
* ΕΡΓΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ: 92 έργα συνολικού προϋπολογισμού 234 εκατ. €
* ΕΡΓΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ: 34 έργα συνολικού προϋπολογισμού 31,6 εκατ. €
* ΛΟΙΠΑ ΕΡΓΑ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ : 131 έργα συνολικού προϋπολογισμού 58 εκατ. €
* LEADER: 79 έργα συνολικού προϋπολογισμού 35,3 εκατ. €

Πως πορευτήκαμε
Οι λειτουργικές δαπάνες από το ύψος των 14.524.573,00 κατά το έτος 2010, το 2017 ανήλθαν μόλις στα 5.966.117,12 μείωση δηλαδή σε σχέση με το 2010, 59% περίπου και παρατηρείται μια συνεχή μείωση αφού γίνεται επιπλέον προσπάθεια συγκράτησης των εν λόγω δαπανών.

Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι «ξεμπλοκάραμε όλα τα μεγάλα έργα, 77 ημιτελή έργα από το Γ' ΠΕΠ τα ολοκληρώσαμε και έτσι δεν χάνει ούτε ένα ευρώ η χώρα μας και η εθνική οικονομία. Δώσαμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα, είτε στο οδικό δίκτυο, είτε στους περιφερειακούς δρόμους των μεγάλων πόλεων, είτε στα αθλητικά έργα, είτε στον αγροτικό τομέα, με ισόρροπη ανάπτυξη και στις τέσσερις .

Τα νούμερα και οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν. Εργαστήκαμε μεθοδικά ώστε να έρθουν στη Θεσσαλία όσο το δυνατόν περισσότεροι πόροι και έτσι στο νέο ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Θεσσαλίας διεκδίκησε και πέτυχε την ύπαρξη για πρώτη φορά Κοινωνικού Ταμείου, ύψους 90 εκατ. ευρώ ώστε να μπορεί να εκπονήσει από την αρχή και με βάση την φιλοσοφία από κάτω προς το πάνω, δράσεις κοινωνικής πολιτικής. Επίσης διεκδικήσαμε και πετύχαμε να έχουμε Γεωργικό Ταμείο ύψους 88 εκατ. ευρώ για έργα στον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα διαθέτουμε 110 εκατ. ευρώ για Βιολογικούς Καθαρισμούς και 46 εκατ. ευρώ για έργα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Και όλα αυτά επιπλέον των 423 εκατ. ευρώ του ΠΕΠ/ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

Το ΠΕΠ Θεσσαλίας

•Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020(ΠΕΠΘ) εγκρίθηκε με την με αρ. C(2014)10183 final/18-12-2014 Εκτελεστική Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του στόχου «Επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση» στην Ελλάδα (CCI 2014GR16M2OP003) και αναθεωρήθηκε με την με αρ. C(2017)8471 final/06-12-2017 Εκτελεστική Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

• Η 1η Αναθεώρηση του ΠΕΠΘ αφορούσε στην κατανομή πρόσθετων πόρων, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας τεχνικής προσαρμογής για το έτος 2017 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους ισχύοντες κοινοτικούς κανόνες. Στο ΠΕΠΘ κατανεμήθηκαν επιπρόσθετα 18.101.153 € κοινοτικής συνδρομής. 2.220.826 € προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και προορίζονται για δράσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Τα υπόλοιπα 15.880.327 € προέρχονται από το (ΕΚΤ) και αφορούν στην περαιτέρω χρηματοδότηση ήδη υλοποιούμενων παρεμβάσεων, καθώς και στην υλοποίηση νέων στοχευμένων δράσεων.

• Το ΠΕΠΘ λαμβάνει συγχρηματοδότηση σε ποσοστό 80% από το ΕΤΠΑ και το ΕΚΤ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται, μετά την αναθεώρηση του, σε 423.757.117 € δημόσιας δαπάνης, εκ των οποίων ποσό 339.005.694 € αποτελούν την κοινοτική συνδρομή. Στο ποσό της κοινοτικής συνδρομής το ΕΚΤ συνεισφέρει με ποσό 71.880.328 € και το ΕΤΠΑ με ποσό 267.125.366 €.

Το μέλλον
Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ούτε απλό είναι ούτε εύκολο.
Πολύ περισσότερο που το κεντρικό κράτος έχει και την αρμοδιότητα και τα κονδύλια, με άλλα λόγια τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στις πολιτικές για την απασχόληση, ανέφερε ο Κ. Αγοραστός.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οικονομία, κοινωνία που δεν παράγει, δεν έχει μέλλον και στη Θεσσαλία οικονομική ανάπτυξη και περιβάλλον πηγαίνουν χέρι χέρι.

«Στην περιφέρεια μας άλλωστε λαμβάνει σάρκα το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της Ευρώπης, η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας. Είναι ένα έργο υψίστης σπουδαιότητας και πολλαπλής χρησιμότητας περιβαλλοντικής, υδρευτικής, αρδευτικής, τουριστικής, πολιτιστικής.Τα καλά νέα για το περιβάλλον δεν τελειώνουν στην Κάρλα αφού επιτελούς δρομολογείται η λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Μεσοχώρα, ένα έργο οµολογουμένως σωτήριο για το περιβάλλον, αφού θα παράγεται «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια με αποτέλεσμα να μειωθούν οι ρύποι διοξειδίου του άνθρακα κατά 400 χιλ. τόνους ετησίως και να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση ενός νησιού του μεγέθους της Κέρκυρας για ένα χρόνο», ανέφερε.

Κλείνοντας ο περιφερειάρχης είπε ότι θέλει βιώσιμες, οραματικές, καινοτόμες, ρεαλιστικές. Θέλουμε µια καλύτερη Θεσσαλία σε μια καλύτερη Ελλάδα, Με περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για όλους. Με ανάπτυξη στην οποία να έχουν όλοι ανεξαιρέτως µέρισμα.

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη

«…Στόχος μας ήταν και πρέπει να συνεχίσει να είναι να βελτιώσουμε τη λειτουργία και το παραγόμενο έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Προσωπικά με ενδιαφέρει η δημιουργική αντιπολίτευση και προσπάθησα αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητές μου, να συνδράμω δημιουργικά τον Περιφερειάρχη για το καλό του τόπου. Προς δε αυτή την κατεύθυνση δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να προσπαθώ μέχρι το τέλος της θητείας μου. Βεβαίως θα διατηρώ πάντοτε το δικαίωμα όπως άλλωστε έχω και την υποχρέωση, να διαφωνώ, να διατυπώνω την αντίθετη άποψη, να επισημαίνω τα κακώς κείμενα, αν υπάρχουν, να προτείνω, όπως έπραξα και κατά τα παρελθόντα έτη, επιδίωξη δε όλων μας θα πρέπει να είναι η βελτίωση της Διοίκησης και η αποτύπωση αυτού στην καθημερινότητα του πολίτη

Από την ανάγνωση του απολογισμού που παρουσίασε ο κ. Περιφερειάρχης συνάγεται ότι αυτός στηρίζεται αποκλειστικά στους απολογισμούς των υπηρεσιών της Περιφέρειας ενώ είναι εμφανής η αγωνιώδης προσπάθεια της παρουσίασης ενός έργου μέσω αυτών, οι οποίες σε κάθε περίπτωση ενεργούν στα πλαίσια των υπηρεσιακών καθηκόντων.

Χωρίς καμία απολύτως διάθεση αμφισβήτησης του έργου και της προσφοράς των υπηρεσιών τις οποίες με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω για την συνεργασία μας επισημαίνω, ότι η παρατήρηση που προανέφερα αποτυπώνεται από την παράθεση των πεπραγμένων των υπηρεσιών ενώ παρατηρείται να απουσιάζει η αναφορά πρωτοβουλιών ή εμπνεύσεων προς την κατεύθυνση της κινητοποίησης του αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουμε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, πέρα από το αυστηρό πλαίσιο των υπηρεσιακών υποχρεώσεων και καθηκόντων.

Η ευθύνη βέβαια αυτή βαρύνει πάντοτε τους πολιτικούς προϊσταμένους, οι οποίοι θα πρέπει να κινηθούν προς την κατεύθυνση που προανέφερα. Η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να μην μείνει αδρανής σε κανένα από τους τομείς που προανέφερα. Το ζήτημα όμως που τίθεται είναι κατά πόσο οι επιλογές των έργων έχουν ιεραρχηθεί με Περιφερειακά κριτήρια και αν υπηρετούν έναν συνολικό σχεδιασμό ανάπτυξης μακριά από διακρίσεις, πελατειακές – κομματικές λογικές και τοπικισμούς. Διότι η Θεσσαλία καταλαμβάνει ένα εύρος περιοχών από τις μακρινές Σποράδες μέχρι τα Τρίκαλα, την Καλαμπάκα και την Καρδίτσα και τις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.

Η Θεσσαλία έχει μπει πλέον δυναμικά στον τουριστικό χάρτη και έχει γίνει γνωστή σαν τουριστικός προορισμός. Η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλίας η ανάπτυξη δηλαδή που βασίζεται και υλοποιεί την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, η δημιουργική σύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό, η ισόρροπη κατανομή του αναπτυξιακού οφέλους σε όλες τις γωνιές της Θεσσαλίας και σε όλες τις εποχές του χρόνου είναι οι άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να χτίζουμε το μέλλον του τόπου μας.

Είναι η ώρα για μια Θεσσαλία που ξέρει και μπορεί να διεκδικεί. Όλοι μαζί υποχρεούμαστε να πορευόμαστε σε ένα δρόμο για τον τόπο μας: να τα καταφέρουμε.»

"Αλιεύοντας" την είδηση