Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ούτε ένα ευρώ στους πυρόπληκτους από τον ειδικό λογαριασμό λόγω γραφειοκρατίας
Ούτε ένα ευρώ στους πυρόπληκτους από τον ειδικό λογαριασμό λόγω γραφειοκρατίας

Ούτε ένα ευρώ στους πυρόπληκτους από τον ειδικό λογαριασμό λόγω γραφειοκρατίας

Αρνητικές εντυπώσεις νφορικά με τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού έναντι έκτακτων και εξαιρετικά σοβαρών καταστροφών και της εξ αυτών ανάγκης να υποστηριχθούν οι πληγέντες , προκάλεσε η σημερινή αποκάλυψη εντός Βουλής, ότι αν και έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τις φονικές πυρκαγιές σε Μάτι και Κινέτα, ούτε ένα ευρώ δεν έχει διατεθεί από τα σχεδόν σαράντα εκατομμύρια που έχουν συγκεντρωθεί σε ειδικό λογαριασμό.

της Βουλής Ν. Βούτσης, ως ένας εκ των τριών θεσμικών «διαχειριστών» του ειδικού λογαριασμού (σ.σ. οι άλλοι δύο είναι οι υπουργοί Χρ. Σπίρτζης και Ευκλ.Τσακαλώτος), μιλώντας στην Ολομέλεια αναφέρθηκε σε αυτό το γεγονός, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα στοιχεία αναφορικά με τις πηγές των χρημάτων που έχουν συγκεντρωθεί. Οι σχετικές αναφορές έγιναν με την ευκαιρία κύρωσης της Πράξης νομοθετικού Περιεχομένου που από το περασμένο καλοκαίρι και συγκεκριμένα από τις 24/7 είχε προβλέψει τη «Σύσταση ειδικού λογαριασμού για την αρωγή πληγέντων από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε περιοχές της Επικράτειας στις 23 και 24 Ιουλίου 2018».

«Ο κεντρικός λογαριασμός έχει αυτή την στιγμή το ποσό των 37,7 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά τα 35 εκατομμύρια είναι από τρεις κεντρικούς φορείς, δηλαδή τα 20 εκατομμύρια είναι από τον ΟΑΕΔ με πρόνοια για τις ανακατασκευές σπιτιών, τα 10 εκατομμύρια έχουν μπει από το αποθεματικό της Βουλής, και τα 5 εκατομμύρια από την Τράπεζα της Ελλάδας. Τα υιπα 2.700.000 ευρώ αναφέρονται σε εισφορές, σε συμβολές είτε πολιτών είτε μεγαλύτερων οργανισμών, πρεσβειών κ.λπ., εν συνόλω τριών χιλιάδων φυσικών προσώπων ή φορέων. Εξ αυτών εβδομήντα δύο φορείς ή πρόσωπα έχουν δώσει από 3.000 ευρώ και περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης. Για να συνεχίσει:

«Απ' αυτό το ποσό των 37,7 εκατομμυρίων ευρώ δεν έχει δαπανηθεί προς ώρας ούτε ένα ευρώ. Έχουν γίνει ήδη από Υπουργεία. Έρχονται –ή θα έρχονται- αιτήματα από κρατικές Υπηρεσίες, από φορείς –εννοώ δημόσιους- για να ικανοποιούνται. Θα δίνονται, δηλαδή, κάποια ποσά τα οποία ύστερα, κατά το δημόσιο λογιστικό και με πλήρη έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο –ακόμα και ο ίδιος ο λογαριασμός και πλέον κατά Υπουργείο- θα ελέγχονται».

Αναφερόμενος στις έως τώρα «διαδικασίες», οι οποίες υποτίθεται ενεργοποιούνται για την ικανοποίηση άμεσων αναγκών, που πάντως παραμένουν ανικανοποίητες επί τετράμηνο, ο Πρόεδρος της βουλής μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Ήδη έχουν γίνει –οι οποίες έχουν εγκριθεί- για δύο ποσά, δηλαδή για ένα εκατομμύριο ευρώ και για άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ, αλλά δεν έχουν εκταμιευθεί. Το ένα εκατομμύριο ευρώ είναι για την αποξήλωση του αμιάντου ως ειδικού υλικού από τα κτήρια που ήδη έχουν πέσει. Τα έχουν αποξηλώσει. Επίσης, είναι και ένα εκατομμύριο ευρώ για την ειδική φαρμακευτική για τους συμ μας οι οποίοι είναι εγκαυματίες. Από το έχει κατατεθεί μία λίστα σχετικά με το ποιους αφορούν συγκεκριμένα, ατομικά, για ποια περίοδο και για ποια πρόνοια που θα πρέπει να ληφθεί για την ανακούφισή τους. Είναι ένα ειδικό κονδύλι. Αυτές οι δύο αιτήσεις μάς έχουν γίνει και βεβαίως, κατ' αρχήν, έχουμε θεωρήσει ότι θετικά πρέπει να ικανοποιηθούν».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση