Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ουκρανικό υπ. Άμυνας: Η Ρωσία δεν ελέγχει πλήρως τη Μαριούπολη
Ουκρανικό υπ. Άμυνας: Η Ρωσία δεν ελέγχει πλήρως τη Μαριούπολη

Ουκρανικό υπ. Άμυνας: Η Ρωσία δεν ελέγχει πλήρως τη Μαριούπολη

Το Κίεβο ζητά ανθρωπιστικό διάδρομο για απομάκρυνση αμάχων από το χαλυβουργικό εργοστάσιο στη Μαριούπολη

Η Ουκρανία κάλεσε τη σία να διευκολύνει την ανάπτυξη ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για απομάκρυνση από τη Μαριούπολη και ενός από το εργοστάσιο χαλυβουργίας που είναι η τελευταία σημαντική περιοχή ουκρανικής αντίστασης. «Απαιτούμε έναν επείγοντα ανθρωπιστικό διάδρομο από την περιοχή του εργοστασίου Azovstal για γυναίκες, παιδιά και άλλους αμάχους», ανέφερε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ.

16:59

Ουκρανικό υπ. Άμυνας: Η σία δεν ελέγχει πλήρως τη Μαριούπολη

Η κατάσταση Μαριούπολη είναι «εξαιρετικά δύσκολη» αλλά η πόλη δεν έχει τεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας. Μιλώντας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ είπε επίσης πως οι βομβαρδισμοί από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50% και πως οι υποδομές της Ουκρανίας τίθενται όλο και περισσότερο στο στόχαστρο.

16:58

Χάρκοβο: Τρεις νεκροί από βομβαρδισμούς

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από νέους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, μια μέρα από τις φονικές επιδρομές που άφησαν πίσω τους έξι νεκρούς. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στην πόλη άκουσαν ισχυρές εκρήξεις σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με το γραφείο της τοπικής εισαγγελίας, μια οβίδα αργά σήμερα το πρωί έπληξε μια παιδική χαρά σε μια οικιστική περιοχή σκοτώνοντας έναν άνδρα και μια γυναίκα και προκαλώντας ζημιές σε κτίρια. Ο επικεφαλής του κέντρου ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, ο Βίκτορ Ζαμπάτσα, δήλωσε στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι μια αεροπορική επιδρομή σε ένα κέντρο ς ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας σήμερα είχε ως ποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν έξι.

16:19

Άνοιξε εκ νέου η ιταλική πρεσβεία στο Κίεβο

Η πρεσβεία της Ιταλίας στην Ουκρανία, που είχε μεταφερθεί τον Μάρτιο από το Κίεβο στο Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία για λόγους ασφαλείας, άνοιξε ξανά σήμερα στην πρωτεύουσα, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές, τις οποίες επικαλείται το AFP.

16:03

Η Ρωσία απελαύνει υπαλλήλους της βουλγαρικής πρεσβείας στη Μόσχα

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κήρυξε κάποιους από τους υπαλλήλους της βουλγαρικής πρεσβείας στη Μόσχα «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (personae non gratae) ως αντίποινα για την απόφαση της Σόφιας να απελάσει 10 Ρώσους διπλωμάτες τον Μάρτιο. Η κίνηση γνωστοποιήθηκε μέσω μίας σύντομης ανακοίνωσης, στην οποία δεν αναφέρεται πόσοι ακριβώς Βούλγαροι καλούνται να αποχωρήσουν.

15:43

Ουκρανικός στρατός: 20.600 οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες μετά την εισβολή

14:59

Πολωνία: Περισσότερες οι επιστροφές στην Ουκρανία από τις αφίξεις προσφύγων την Κυριακή

Η πολωνική συνοριοφρουρά καταμέτρησε περισσότερους ανθρώπους που εγκατέλειψαν το πολωνικό έδαφος για την Ουκρανία χθες, Κυριακή, από εκείνους που εισήλθαν στην Πολωνία από τη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα.

14:36

Βίκτορ Μεντβέντσουκ: Παρουσιάστηκε σε βίντεο να ζητάει από τον Πούτιν να τον ανταλλάξει με τις ουκρανικές δυνάμεις που μάχονται στη Μαριούπολη

Ο φιλορώσος πολιτικός Βίκτορ Μεντβέντσουκ, που κρατείται από τις ουκρανικές Αρχές, παρουσιάστηκε σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική πλευρά να ζητά από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να τον ανταλλάξει με τις ουκρανικές δυνάμεις που μάχονται στη Μαριούπολη.

13:48

Βρετανοί αιχμάλωτοι στη ρωσική τηλεόραση: Εμφανίστηκαν σε βίντεο να ζητούν να τους ανταλλάξουν με τον φιλορώσο Βίκτορ Μεντβέντσουκ

Δύο Βρετανοί μαχητές, ο Shaun Pinner και ο Aiden Aslin, που αιχμαλωτίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, παρουσιάστηκαν σε βίντεο που προβλήθηκε στη ρωσική τηλεόραση να προτείνουν την ανταλλαγή τους με τον πλούσιο φιλορώσο Βίκτορ Μεντβέντσουκ που κρατείται από τις ουκρανικές Αρχές.

13:42

Ζελένσκι προς Μακρόν: «Έλα στην Ουκρανία να δεις από κοντά την γενοκτονία»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNN, πως έχει προσκαλέσει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να επισκεφθεί την Ουκρανία για να δει από κοντά, ιδίοις όμμασι, πως αυτό που έχουν διαπράξει οι ρωσικές δυνάμεις εκεί δεν είναι «τίποτα άλλο παρά γενοκτονία».

«Το προσκάλεσα να έρθει… Θα έρθει και θα δει, και είμαι σίγουρος πως θα καταλάβει», δήλωσε ο Ζελένσκι μιλώντας στο CNN, στο πλαίσιο συνέντευξης που μαγνητοσκοπήθηκε την περασμένη Παρασκεύη και προβλήθηκε χθες, Κυριακή.

13:34

Δήμαρχος πόλης Λβιβ: Η μόνη μας επιλογή είναι να πολεμήσουμε

«Ο εχθρός θέλει να μας καταστρέψει ως έθνος. Εμείς έχουμε μόνο μία επιλογή – να πολεμήσουμε… Ο στρατός της Ουκρανίας είναι ένας στρατός 40 εκατομμυρίων ατόμων», δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης Λβιβ, Andriy Sadovyi, αναφερόμενος στο σύνολο του ουκρανικού πληθυσμού που αριθμεί περίπου 40 εκατ.

«Δεν υπάρχει τίποτα ιερό για αυτούς», συνέχισε ο ίδιος, αναφερόμενος στις ρωσικές δυνάμεις τις οποίες κατηγόρησε πως έχουν διαπράξει γενοκτονία σε βάρος των Ουκρανών.

13:16

Ρωσία: Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε μαζικά πλήγματα εναντίον του ουκρανικού στρατού στη διάρκεια της νύχτας

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε μαζικά πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας εναντίον του ουκρανικού στρατού και συνδεόμενων με αυτόν στρατιωτικών στόχων, χρησιμοποιώντας την πολεμική αεροπορία της, πυραυλικές δυνάμεις, πυροβολικό και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να πλήξει στόχους στη γειτονική της χώρα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωση πως πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από αέρος κατέστρεψαν 16 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη διάρκεια της νύχτας, περιλαμβανομένων πέντε θέσεων διοίκησης, μιας αποθήκης καυσίμων και πέντε αποθηκών πυρομαχικών, καθώς και ουκρανικά θωρακισμένα οχήματα και δυνάμεις.

Ανέφερε πως τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Ντονέτσκ, Ντνιπροπετρόφσκ και στο λιμάνι του Μικολάγιφ, και πως η ρωσική πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον 108 περιοχών όπου όπως είχε είχαν συγκεντρωθεί ουκρανικές δυνάμεις και θωρακισμένα οχήματα.

13:02

Κρεμλίνο για φυσικό αέριο: Υπάρχει ακόμη χρόνος για τη μετάβαση στις πληρωμές με ρούβλια

Το Κρεμλίνο διεμήνυσε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για τη μετάβαση προς την πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια, όσον αφορά τις αποκαλούμενες από τη Μόσχα «μη φιλικές» χώτες

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντιμίτρι Πεσκόφ, δεν αποκάλυψε το αν και πόσες από τις επίμαχες χώρες έχουν συμφωνήσει σε αυτή την πρακτική.

O ίδιος πρόσθεσε ότι οι πληρωμές για παραδόσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την έναρξη ισχύος του σχετικού προεδρικού διατάγματος του Πούτιν, αναμένονται τον Μάιο.

13:02

Μαύρος καπνός υψώνεται στο σημείο των επιθέσεων στη Λβιβ

12:48

Ρωσία: Σχέδιο για νομική απάντηση στις δεσμέυσεις περιουσιακών στοιχείων

Η Ρωσία σχεδιάζει να κινηθεί νομικά για το μπλοκάρισμα χρυσού, συναλλάγματος και περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε Ρώσους υπηκόους, δήλωσε η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο βήμα θα πρέπει να εξεταστεί επίπονα και να δικαιολογηθεί νομικά.

Οι ξένες κυρώσεις έχουν οδηγήσει στο «πάγωμα» περίπου 300 δισ. δολαρίων από περίπου 640 δισ. που είχε ως αποθεματικό η Ρωσία.

12:47

Ρωσία: Σχέδιο για νομική απάντηση στις δεσμέυσεις περιουσιακών στοιχείων

Η Ρωσία σχεδιάζει να κινηθεί νομικά για το μπλοκάρισμα χρυσού, συναλλάγματος και περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε Ρώσους υπηκόους, δήλωσε η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο βήμα θα πρέπει να εξεταστεί επίπονα και να δικαιολογηθεί νομικά.

Οι ξένες κυρώσεις έχουν οδηγήσει στο «πάγωμα» περίπου 300 δισ. δολαρίων από περίπου 640 δισ. που είχε ως αποθεματικό η Ρωσία.

12:22

Μόσχα: 200.000 θέσεις εργασίας σε κίνδυνο, λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μόσχας, η αποχώρηση ή αναστολή δραστηριοτήτων ξένων εταιρειών στη ρωσική πρωτεύουσα, θέτει σε κίνδυνο περίπου 200.000 θέσεις εργασίας.

12:03

Νεκροί τέσσερις άμαχοι στο Λουγκάνσκ

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να φύγουν με αυτοκίνητο από την πόλη Κρεμίνα, στο Λουγκάνσκ της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια ρωσικής επίθεσης, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης.

Όπως είπε, ένα ακόμη άτομο τραυματίστηκε σοβαρά.

11:55

Βίντεο διάρκειας τριών δευτερολέπτων που αναδημοσιεύει ο Guardian φέρεται να δείχνει το «Moskva» να έχει πάρει κλίση και να βγαίνουν πυκνοί μαύροι καπνοί, λίγο πριν βυθιστεί.

11:38

Δεύτερη ημέρα χωρίς ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Για δεύτερη συνεχή ημέρα, δεν θα υπάρξει διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της χώρας.

11:26

Άγκυρα: Μπήκαμε σε νέα περίοδο Ψυχρού Πολέμου

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, πιστεύει ότι λόγω της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία, ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με εκπροσώπους του αμερικανικού Κογκρέσου τη Δευτέρα, ο κ. Καλίν είπε: «Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, έναν νέο ψυχρό πόλεμο. Πρέπει να προετοιμαστούμε για τον αντίκτυπο που θα έχει στο μέλλον. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε πολλά μέτωπα – τρόφιμα, ενέργεια, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο», είπε.

Ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Υπενθύμισε ότι νωρίτερα η Τουρκία είχε «σημαντικές συναντήσεις μεταξύ των μερών για τον τερματισμό του πολέμου». Μετά από αυτές, «υπήρχε ελπίδα, αλλά τώρα όλα έχουν γίνει πολύ πιο περίπλοκα», είπε παραδεχόμενος έτσι το αδιέξοδο της τουρκικής πρωτοβουλίας.

Όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή, ο κ. Καλίν σημείωσε ότι η Τουρκία βοήθησε στη μείωση των κινδύνων στη Μαύρη Θάλασσα διασφαλίζοντας ότι δεν επιτρέπονται πολεμικά πλοία στην περιοχή μέσω της εφαρμογής της Σύμβασης του Μοντρέ.

10:48

Βίντεο φέρεται να δείχνει βλήμα να σκάει δίπλα σε αμάχους

Ρωσικό πλήγμα στην πόλη του Χαρκόβου την περασμένη Παρασκευή φέρεται να αποτυπώνει βίντεο που ανήρτησε ο αντιδήμαρχος του Λβιβ, Σέρχι Κιράλ, στο Twitter.

Οι εικόνες στο οπτικό υλικό δείχνουν το βλήμα που φέρεται να έρχεται από αέρος και πλήττει δρόμο στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, χωρίς ευτυχώς να προξενεί κάποιον σοβαρό τραυματισμό στους ανθρώπους που περπατούσαν εκεί την Παρασκευή το μεσημέρι.

10:38

Έξι νεκροί από τις στο Λβιβ

Νεκροί και τραυματίες καταγράφονται από τα τέσσερα πλήγματα που δέχθηκε από αέρος το πρωί η πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, σύμφωνα με ανάρτηση τού εκεί περιφερειακού διοικητή.

Όπως αναφέρει στο Telegram, έχουν ήδη σκοτωθεί έξι άνθρωποι και τραυματιστεί άλλοι οκτώ.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκεται κι ένα παιδί και ότι πρόκειται για προσωρινό μόνο απολογισμό από τις ρωσικές οβίδες που χτύπησαν το Λβιβ τις πρωινές ώρες της Μεγάλης Δευτέρας.

10:31

Η Ισπανία ξανανοίγει την πρεσβεία στο Κίεβο

Σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ η πρεσβεία της χώρας θα ξανανοίξει στο Κίεβο τις επόμενς ημέρες.

10:30

Εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες στο Λβιβ

Πάνω από 200.000 Ουκρανοί από τα ανατολικά και κεντρικά εδάφη της χώρας έχουν βρει καταφύγιο στο Λβιβ, δηλώνει ο αντιδήμαρχος της πόλης Σερχίι Κιράλ.

Μιλώντας σε ΜΜΕ της Γαλλίας είπε ότι η πόλη στη δυτική Ουκρανία, κοντά στα πολωνικά σύνορα, θεωρείτο σχετικά ασφαλής, αλλά το πρωί της Δευτέρας υπέστη τουλάχιστον τέσσερα σοβαρά πλήγματα μακρόθεν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Στο Λβιβ υπάρχουν 500 χώροι φιλοξενίας εσωτερικών προσφύγων, τόνισε ο κ. Κιράλ.

10:23

Γάλλος υπουργός: Δεν μπορούμε να μιλάμε ακόμη για γενοκτονία

Η Γαλλία δεν θεωρεί ακόμη σωστό να εφαρμόσει τον όρο «γενοκτονία» στα γεγονότα στην Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

«Οι λέξεις πρέπει να επιλέγονται με ακρίβεια», είπε σε συνέντευξή του σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό. «Όταν μιλάμε για έγκλημα πολέμου, γενοκτονία, αυτοί οι όροι πρέπει να έχουν ακριβές νόημα. Αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως αποτέλεσμα διεθνούς έρευνας».

Ο κ. Μπον πρόσθεσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν πρόκειται να επισκεφθεί την Ουκρανία τις επόμενες ημέρες. «Ο της Δημοκρατίας δεν μπορεί να κάνει συμβολικές επισκέψεις. Θα πάει στην Ουκρανία όταν είναι χρήσιμο».

Την Κυριακή έρχεται ο δεύτερος και αποφασιστικός γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

10:12

Οδομαχίες στην Κρεμέναγια, στην περιοχή του Λουχάνσκ

Η επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφος της περιοχής του Λουχάνσκ έχει ήδη ξεκινήσει και οι εισβολείς μπήκαν στην Κρεμέναγια, όπου ξεκίνησαν οι οδομαχίες, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής περιφερειακής διοίκησης του Λουχάνσκ, Σερχίι Γκάινταϊ στο Facebook.

Αυτό σημαίνει ότι η οργανωμένη απομάκρυνση αμάχων από την περιοχή είναι αδύνατη προς το παρόν.

Ο ίδιος κάλεσε τους κατοίκους να διαφύγουν με ίδια μέσα, για την ασφάλειά τους.

Παράλληλα οι ρωσικές αρχές κάνουν λόγο για 860.000 πρόσφυγες που έχουν φτάσει στη Ρωσία από την Ουκρανία.

10:00

Λονδίνο: Η Μαριούπολη σπαταλά σημαντικές ρωσικές δυνάμεις

Οι Ρώσοι στρατηγοί θα πρέπει να ανησυχούν σοβαρά από τον χρόνο που έχει απαιτήσει η κατάκτηση της Μαριούπολης, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κοντεύει πλέον να κλείσει δύο μήνες, εκτιμούν οι βρετανικές υπηρεσίες.

Σε ανάρτησή του το πρωί της Δευτέρας το βρετανικό υπουργείο Άμυνας τονίζει ότι η καλά ενορχηστρωμένη ουκρανική αντίσταση έχει θέσει σε σοβαρή δοκιμασία τις ρωσικές δυνάμεις, απασχολώντας προσωπικό και εξοπλισμό των Ρώσων και επιβραδύνοντας την ρωσική προέλαση σε άλλες περιοχές.

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η στόχευση κατοικημένων περιοχών στη Μαριούπολη ταυτίζεται με αντίστοιχες προσεγγίσεις της Ρωσίας στην Τσετσενία το 1999 και στη Συρία το 2016, παρά τους ισχυρισμούς της Μόσχας κατά την έναρξη της εισβολής ότι δεν θα έπληττε πόλεις ή αμάχους.

09:48

«Το σκηνικό στο Λβιβ έχει αλλάξει»

Η κατάσταση στο Λβιβ έχει αλλάξει τις τελευταίες ώρες, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην πόλη της Ουκρανίας, που επλήγη από ρωσικούς πυραύλους το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας.

Πρόκειται για έναν από τους πλέον «δυτικούς» στόχους, μιας και βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία (συνεπώς και στα ανατολικά σύνορα των εδαφών του ΝΑΤΟ).

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου, οι κάτοικοι θεωρούσαν ότι ήταν σχετικά ασφαλείς, μιας και από την ημέρα της εισβολής, στην πόλη έχει καταγραφεί μόλις μια πυραυλική επίθεση. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιοι ήταν οι στόχοι των 5 πυραύλων που έπληξαν την περιοχή.

09:43

Μεταφορά ρωσικών δυνάμεων από Λευκορωσία σε ανατ. Ουκρανία

Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι η Ρωσία συνεχίζει να μεταφέρει στρατεύματα από το έδαφος της Λευκορωσίας στα ανατολικά της Ουκρανίας, αναφέρουν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Η ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων εξελίσσεται σε περιοχές κοντά στο Χάρκοβο και στο Σεβεροντονέτσκ.

Την ίδια στιγμή, ο στόχος του Κρεμλίνου δεν έχει αλλάξει, δηλαδή να επιβεβαιώσει την περιφερειακή του κυριαρχία στην Ουκρανία, επισημαίνουν οι Βρετανοί.

09:37

Δήμαρχος Λβιβ: Πέντε ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την πόλη

O δήμαρχος του Λβιβ γνωστοποίησε ότι οι εκρήξεις στην πόλη προκλήθηκαν από πέντε πυραυλικές επθέσεις των Ρώσων.

09:31

Βελιγράδι: Ουκρανοί και άλλοι παρενοχλούν σερβικές πτήσεις

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατηγόρησε την Ουκρανία και κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν κατονόμασε ότι παρενόχλησαν πτήσεις της σερβικής κρατικής αεροπορικής εταιρίας Air Serbia με υποδείξεις περί βόμβας εντός των αεροσκαφών.

«Ξένες υπηρεσίες δύο χωρών το κάνουν αυτό. Η μία είναι χώρα της ΕΕ και η άλλη η Ουκρανία», είπε ο Σέρβος πρόεδρος, φίλα προσκείμενος στο καθεστώς της Μόσχας.

Η Σερβία εξακολουθεί να έχει αεροπορική σύνδεση με τη Ρωσία, με τον κ. Βούτσιτς να δηλώνει ότι είναι «θέμα αρχής» να εξακολουθήσουν οι πτήσεις προς Μόσχα.

09:30

Σειρά εκρήξεων σε Ντνίπρο και Λβιβ

Για τουλάχιστον πέντε εκρήξεις στην πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία κάνει λόγο το BBC.

Σύμφωνα με μαρτυρίες πυκνός μαύρος και γκρίζος καπνός υψώνεται από το σημείο των εκρήξεων. Ο συναγερμός αεροπορικής επιδρομής σήμανε περίπου 45 λεπτά πριν από την επίθεση.

Πυραυλικές καταγράφηκαν και στο Ντνίπρο.

09:06

288 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (17/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 288 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 63 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 145
  • Από Ευζώνους: 26
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 44
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 57, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 15 και σε άλλα 1.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 20.769 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 5.916 ανήλικοι.

08:40

Εικόνες του φλεγόμενου «Μόσκβα» λίγο πριν βυθιστεί

Φωτογραφίες του φλεγόμενου ρωσικού καταδρομικού υ «Μόσκβα» δημοσιεύθηκαν στο Twitter, δείχνοντας την κλίση της ρωσικής ναυαρχίδας στη Μαύρη Θάλασσα πριν τελικά βυθιστεί.

Το ρωσικό καταδρομικό έχει με τη βύθισή του καταστεί σύμβολο αγώνα και αντίστασης των Ουκρανών, που βλέπουν τις ελπίδες τους για απόκρουση της ρωσικής εισβολής να αναπτερώνονται στις περιοχές δυτικά του Ντονμπάς.

08:25

Στο μικροσκόπιο του ΝΑΤΟ τα συντρίμμια ρωσικού Σουχόι

Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες αναλύουν τον μυστικό μηχανισμό καθοδήγησης μεγάλης εμβέλειας του πιο προηγμένου ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Su-35S, το οποίο καταρρίφθηκε κοντά στο Ιζιούμ από τον ουκρανικό στρατό στις 3 Απριλίου ή και νωρίτερα.

Τα υπολείμματα του αεροσκάφους μελετήθηκαν πρώτα στη Μεγάλη Βρετανία και στη συνέχεια, μετά από μια πολλά υποσχόμενη αρχική αξιολόγηση, στάλθηκαν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα βρετανικά και τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Η αναμενόμενη εξέταση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και αποκρυπτογράφηση των συστημάτων του ρωσικού Σουχόι αναμένεται να υποβιβάσει την τιμή των αεροσκαφών αυτών που η Ρωσία θέτει επίσης προς εξαγωγή, κερδίζοντας σημαντικά ποσά στην παγκόσμια αγορά εξοπλισμών.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Express, το σύστημα των Σουχόι, το οποίο στα χαρτιά μπορεί να υπερηφανεύεται για την ικανότητα ανίχνευσης αεροσκαφών Stealth του ΝΑΤΟ σε απόσταση άνω των 500 χιλιομέτρων, μοιράζεται πολλές ομοιότητες με το F-35, καθιστώντας ευκολότερη την πλήρη μελέτη του.

08:15

Πάνω από 1.000 γιατροί στη Γερμανία ετοιμάζονται για Ουκρανία

Περισσότεροι από 1.100 γιατροί από τη Γερμανία έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πύλη της Ομοσπονδιακής Ιατρικής Ένωσης για να μεταβούν στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες για να βοηθήσουν τους αρρώστους και τους τραυματίες, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του συλλόγου, Κλάους Ράινχαρντ.

«Τα στοιχεία δείχνουν πόσο μεγάλη είναι η αλληλεγγύη των γιατρών με τον λαό της Ουκρανίας. Εξάλλου, η εργασία εκεί μπορεί να είναι απειλητική για τη », είπε.

Ο κ. Ράινχαρντ πρόσθεσε ότι η Γερμανική Ομοσπονδιακή Ιατρική Ένωση διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή με το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Υγείας και τις πρεσβείες της Ουκρανίας και των γειτονικών κρατών για τον καλύτερο τρόπο φιλοξενίας γιατρών.

Από αυτή την άποψη, τόνισε ότι οι γιατροί που εργάζονται σε ουκρανικό έδαφος θα πρέπει να έχουν εγγυημένη ασφάλεια. Αιτήματα από γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τον επικεφαλής του συλλόγου, δεν έχουν ακόμη ληφθεί. «Ωστόσο, είμαστε έτοιμοι. Μόλις η κυβέρνηση ανακοινώσει την ανάγκη διεθνών ανθρωπιστικών αποστολών, θα μπορέσουμε να βρούμε επαρκή αριθμό γιατρών», κατέληξε ο κ. Ράινχαρντ.

08:01

Κίεβο: Επαναλειτουργεί η ιταλική πρεσβεία

Την επαναλειτουργία της από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα ανακοίνωσε η ιταλική πρεσβεία στο Κίεβο, όπως επιβεβαίωσε και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

Την Παρασκευή ο Ιταλός πρέσβης Πιερ Φραντσέσκο Ζάζο επέστρεψε στην ουκρανική πρωτεύουσα και η πρεσβεία αρχίζει ξανά να λειτουργεί παρέχοντας κανονικά όλες τις υπηρεσίες της, όχι μόνο σε Ιταλούς πολίτες αλλά και σε πολίτες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο πρέσβης Ζάζο έφτασε στο Κίεβο και άνοιξε ξανά την πρεσβεία, η οποία θα είναι πλήρως λειτουργική από τη Δευτέρα. Είναι ένα σύμβολο της Ιταλίας, που δεν χάνει χρόνο, δεν σταματά ποτέ να πιστεύει στη διπλωματία και αγωνίζεται με πείσμα για την ειρήνη έγραψε σε ανάρτησή του ο κ. Ντι Μάιο.

07:53

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών συνοπτικά

Για ένα ακόμη βράδυ τα ρωσικά κανόνια σκόρπισαν τον όλεθρο στην Ουκρανία, με κύριους στόχους της Μαριούπολη και το Χάρκοβο, μολονότι η ορθόδοξη Ρωσία μπαίνει πλέον και αυτή στη Μεγάλη Εβδομάδα. Παράλληλα μαίνονται οι μάχες σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Ακολουθεί σύντομη περίληψη των εξελίξεων στον πόλεμο της Ουκρανίας κατά τις τελευταίες ώρες:

  • Με τους Ουκρανούς υπερασπιστές της Μαριούπολης να έχουν απορρίψει το ρωσικό τελεσίγραφο παράδοσης, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα προειδοποιεί ότι οι Ρώσοι έχουν αποφασίσει να ισοπεδώσουν πάση θυσία την πόλη στην Αζοφική Θάλασσα.
  • Νέοι βομβαρδισμοί συγκλόνισαν το Χάρκοβο, με πέντε ανθρώπους να χάνουν τη τους σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας. Άλλοι 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
  • Βομβαρδισμούς αναφέρει και ο διοικητής της περιφέρειας του Μικολάιβ, στον ουκρανικό Νότο, ενώ σειρήνες ακούγονταν όλη νύχτα σε πολλές ακόμη πόλεις, όπως στο Ντνίπρο.
  • Οι Ρώσοι επιβάλλουν αυστηρότατο περιορισμό κυκλοφορίας στο μεγάλο κομμάτι της Μαριούπολης που ελέγχουν, εκδίδοντας άδειες κυκλοφορίες για τους πολίτες που μένουν παγιδευμένοι στην πόλη, σύμφωνα με σύμβουλο του Ουκρανού δημάρχου.
  • Νέο θύμα μεταξύ των Ρώσων στρατηγών, καθώς ο υποδιοικητής της 8ης Στρατιάς, Βλαντίμιρ Φρολόφ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των μαχών στην Ουκρανία.
  • Η ουκρανική κυβέρνηση έχει ολοκληρώση τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου που προβλέπεται για την έναρξη των διαδικασιών για την απονομή καθεστώτος χώρας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε κορυφαίος συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου.
07:33

Η ΕΕ ανακοίνωσε πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Η ΕΕ χορηγεί επιπλέον 50 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική χρηματοδότηση για τη στήριξη των ανθρώπων που επλήγησαν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 45 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία και 5 εκατ. ευρώ για τη Μολδαβία.

07:31

Ουκρανία: Το ερωτηματολόγιο της ΕΕ συμπληρώθηκε

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα αποτελέσει τη βάση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Κίεβο, δήλωσε ο Ίχορ Ζόβκα, υποδιευθυντής του γραφείου του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επέδωσε το ερωτηματολόγιο στον κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Κίεβο την 8η Απριλίου. Δεσμεύθηκε ότι θα ακολουθηθεί ταχεία διαδικασία στην προσπάθεια της Ουκρανίας να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου.

«Μπορώ να πω ότι το έγγραφο συμπληρώθηκε από την ουκρανική πλευρά», δήλωσε ο κ. Ζόβκα στην ουκρανική κρατική τηλεόραση χθες Κυριακή το βράδυ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προχωρήσει σε σύσταση για τη συμμόρφωση της Ουκρανίας προς τα απαραίτητα κριτήρια για την ένταξη, συνέχισε.

«Αναμένουμε η σύσταση (…) να είναι θετική, και κατόπιν η μπάλα θα είναι στην περιοχή των κρατών μελών της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο κ. Ζόβκα συμπλήρωσε ότι το Κίεβο αναμένει η Ουκρανία να αποκτήσει καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ τον Ιούνιο, στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του μεθεπόμενου μήνα.

Με βάση το πρόγραμμα που είναι αναρτημένο στον ιστότοπό του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την 23η και 24η Ιουνίου.

«Κατόπιν (…) θα αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Και αφού διεξαγάγουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα μπορούμε να μιλάμε για την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ», διαβεβαίωσε ο Ίχορ Ζόβκα.

07:29

Ρωσία: Προ του φάσματος της χρεοκοπίας, η Μόσχα προειδοποιεί με οικονομικές συνέπειες την Ευρώπη

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε την Ευρώπη ότι στην πραγματικότητα θα προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στον εαυτό της εάν οδηγήσει το ρωσικό δημόσιο σε πτώχευση.

«Η αφερεγγυότητα της Ρωσίας θα μπορούσε να μετατραπεί σε αφερεγγυότητα της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Μεντβέντεφ, που είναι σήμερα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας.

07:26

Ζελένσκι: Κάθε καθυστέρηση παράδοσης όπλων επιτρέπει στη Ρωσία να αφαιρεί ζωές

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε εκ νέου τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων στη χώρα του.

«Κάθε καθυστέρηση (των παραδόσεων) όπλων, κάθε πολιτική καθυστέρηση δίνει την άδεια στη Ρωσία να αφαιρέσει ζωές Ουκρανών. Έτσι το μεταφράζει η Ρωσία», υποστήριξε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους στο νυχτερινό διάγγελμά του.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση