Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Ουσιαστική αλλαγή του ασφαλιστικού ν/σ ζητούν οι φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών της Μαγνησίας
Ουσιαστική αλλαγή του ασφαλιστικού ν/σ ζητούν οι φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών της Μαγνησίας

Ουσιαστική αλλαγή του ασφαλιστικού ν/σ ζητούν οι φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών της Μαγνησίας

Την ουσιστική λλαγή του ασφαλιστικού ν/σ ζήτησαν σύσσωμοι οι φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών της Μαγνησίας σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν στο Επιμελητήριο, τονίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση τα λουκέτα θα είναι χωρίς τέλος.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λαζ. Γαϊτάνης έκανε λόγο για αιφνιδιασμό των επαγγελματιών αφού το σχέδιο προβλέπει αλλαγή της φιλοσοφίας των ασφαλιστικών εισφορών και οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα έσοδα από τις εισφορές θα είναι μειωμένες. «Στη σημερινή εποχή, που έχει μειωθεί η ισχύς της Ελλάδας με τα μνημόνια και τα δάνεια, οι δυνάμεις του καθένα είναι πολύ μικρές, αλλά όλοι μαζί έχουμε πολλές δυνάμεις», είπε ο Λ. Γαϊτάνης, που μίλησε για την πρωτοβουλία που έλαβε και ανταποκρίθηκαν 17 φορείς ασφαλισμένων στον ΕΤΑΑ και στον ΟΑΕΕ.

Ο κ. Γαϊτάνης τόνισε ότι με το νέο , οι δικηγόροι θα κληθούν να πληρώσουν 38,45% του εισοδήματός τους σε ασφαλιστικές εισφορές, που σε συνδυασμό με τη φορολογία θα φθάσει στο 90%. Όπως εξήγησε, ένας με εισόδημα 10.000 € ετησίως, θα ισοσκελίζεται με τα έξοδα.

Ο πρόεδρος των δικηγόρων τόνισε ότι θα γίνει εκδήλωση για των επαγγελματιών την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου στο ΤΕΕ, με ομιλητές τον Διονύση Ρίζο, νομικό με ειδίκευση σε ασφαλιστικά θέματα, τον Δημ. Βερβεσό, στο ΕΤΑΑ και τον Γιώργο Χρηστάκη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας.

Όπως ανέφερε, υπάρχουν σκέψεις και για άλλες μορφές κινητοποιήσεων, σε συνεννόηση με τους φορείς Πανελλαδικά, για κλείσιμο, για μια ημέρα των καταστημάτων και των γραφείων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος του ΤΕΕ Νάνσυ Καπούλα, που δήλωσε ότι συζήτησε με τους μηχανικούς που είναι έτοιμοι για κινητοποιήσεις. Κάλεσε δε και τους υπόλοιπους φορείς, να κινητοποιηθούν για μια ημέρα, ώστε η Μαγνησία να δώσει το μήνυμα, διότι όπως είπε, με το νέο πλήττεται η οικονομία της χώρας, το εισόδημα των εργαζομένων, θα δημιουργηθεί συρρίκνωση του ΑΕΠ και θα αυξηθεί το .

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθ. Τσάμης χαρακτήρισε πρωτοφανή τη συσπείρωση των τοπικών φορέων, τονίζοντας ότι είναι παράδειγμα για όλη τη χώρα. Όπως ανέφερε, το ασφαλιστικό είναι υπερβολικά φορομπηχτικό και σε βάρος της κοινωνίας.

Ζήτησε οι επαγγελματίες να μην πέσουν στην παγίδα να έρθουν σε σύγκρουση με τους συνταξιούχους, όπως κάνει η κυβέρνηση που τονίζει ότι δεν θέλει να μειώσει συντάξεις και αναζητά άλλους τρόπους είσπραξης. Οι γιατροί, ανέφερε, θα είναι παρόντες σε όποια κινητοποίηση αποφασιστεί.

Ο εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας Γ. Χρηστάκης είπε ότι υπάρχει αντίθεση στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, που είναι άδικες και οικονομικά αναποτελεσματικές και θα μειώσουν τα έσοδα του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων.

Η πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου είναι τρία ασφαλιστικά ταμεία (επαγγελματιών, μισθωτών και αγροτών), ο τρόπος ασφάλισης και εισφορών να υπολογίζεται ανάλογα με το εισόδημα, για τρία χρόνια οι νέοι επαγγελματίες να απαλλάσσονται από τον κλάδο σύνταξης και το σύνολο φόρου και εισφορών για κάθε επαγγελματία να μην ξεπερνά ορισμένο ποσοστό του ετήσιο εισοδήματος, για να πληρώνει και τα δάνειά του.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αρ. Μπασδάνης τόνισε ότι αν ψηφιστεί το ν/σ θα μπουν λουκέτα χωρίς τέλος στην και πρόσθεσε ότι οι ανασφάλιστοι είναι πάνω από 50%.

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι έχει κατατεθεί στην κυβέρνηση ολοκληρωμένη μελέτη για το ασφαλιστικό και επισήμανε ότι αν εφαρμοστεί το ν/σ για ασφαλιστικό και φορολογικό θα δώσει τη χαριστική βολή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι ήδη σε .
Τέλος ανέφερε ότι ξεκινούν κινητοποιήσει με πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων και σε άλλες πόλεις της χώρας και πρότεινε την διοργάνωση ενός παμμαγνησιώτικου συλλαλητηρίου.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κ. Τσέλιος είπε ότι μετά τα έξι χρόνια οικονομικής κρίσης η κυβέρνηση φέρνει το ν/σ για το ασφαλιστικό λίγο πριν την επίσημη κήρυξη πτώχευσης της χώρας. Ο ίδιος χαρακτήρισε ασταθές το σκηνικό , με δεδομένο το 1,5 εκ. ανέργων και το 50% των εμπόρων να οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές και πρότεινε ένα άλλο ασφαλιστικό ταυτόχρονα με ανάπτυξη , πάγωμα των οφειλών των εμπόρων και να τους δοθεί η δυνατότητα να πληρώνουν με βάση της οικονομική τους δυνατότητα.

Ο εκπρόσωπος του συμβολαιογραφικού κόσμου της Θεσσαλίας Ι. Κόνσουλας τόνισε πως οι συμβολαιογράφοι που είναι σε αποχή αντιτίθενται στο ν/σ που καταργεί την ανταποδοτικότητα και μετατρέπεται σε άδικο φορολογικό προκειμένου να καλυφθούν ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού.

Τέλος ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ Δημ. Χορταργιάς επισήμανε ότι με το ν/σ η κυβέρνηση θέλει να εντάξει τους μισθωτούς δημοσιογράφους στους αυτοαπασχολουμένους , σημειώνοντας ότι αν συμβεί αυτό θα καταργηθεί η θεσμική ιδιότητα του δημοσιογραφικού κόσμου. « ΟΙ δημοσιογραφικές ενώσεις και οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι θα πάψουν να υπάρχουν. Ο κλάδος μας έχει υποστεί τα χειρότερα: 50% ανεργία και 25% αυτοαπασχολούμενους» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ και ζήτησε να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο ν/σ για να μην βρεθεί μια επαγγελματική τάξη στον καιάδα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση