Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ως μισθωτοί θα ασφαλίζονται μέλη και διαχειριστές εταιρειών
Ως μισθωτοί θα ασφαλίζονται μέλη και διαχειριστές εταιρειών

Ως μισθωτοί θα ασφαλίζονται μέλη και διαχειριστές εταιρειών

Εισφορές μισθωτών θ κταβάλλουν τα μέλη διοικητικού συμβουλίου ανωνύμων εταιρειών που λαμβάνουν αμοιβή καθώς και οι διαχειριστές όλων των νομικών μορφών των εταιρειών, πλην των ιδιωτικών κεφαλαιουχικών (ΙΚΕ), όπως ξεκαθαρίζει το νόμου του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό.

Το καθεστώς ασφάλισης των συγκεκριμένων προσώπων ξεκαθαρίζει για πρώτη φορά με νόμο, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν το θέμα ρυθμίστηκε με έγγραφα του υπουργείου Εργασίας και εγκυκλίους του Α. Μένουν βέβαια κάποια θέματα να διευκρινιστούν, όπως η έναρξη ισχύος της σχετικής διάταξης.

Η ρύθμιση

Αναλυτικά, όπως επισημαίνει ο δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω Δημήτρης Μπούρλος, στο υπό κατάθεση στη Βουλή νόμου περιλαμβάνεται ρύθμιση στο άρθρο 34, που τροποποιεί το άρθρο 38 του νόμου Κατρούγκαλου και ξεκαθαρίζει ότι τα πρόσωπα που διορίζονται ως μέλη διοικητικού συμβουλίου Α.Ε. και λαμβάνουν αμοιβή καθώς και οι διαχειριστές όλων των νομικών μορφών των εταιρειών πλην ΙΚΕ, ήτοι διαχειριστές ομόρρυθμων εταιρειών, ετερόρρυθμων και εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, ασφαλίζονται κατά το σύστημα και τον τρόπο που ασφαλίζονται οι μισθωτοί. Οπως εξηγεί ο κ. Μπούρλος, η υποχρέωση ασφάλισης των διαχειριστών των εταιρειών αυτών, που λαμβάνουν διαχειριστική αμοιβή, είχε επιβληθεί με έγγραφα του υπουργείου Εργασίας καθώς και μια εγκύκλιο του Α (21/2019) και ίσχυε  από 1/6/2019 και για το μέλλον. Μάλιστα με την εγκύκλιο ΕΦΚΑ διευκρινιζόταν η διαφοροποίηση του τρόπου ασφάλισης ανάλογα με το αν ο αμειβόμενος διαχειριστής είχε και ιδιότητα εταίρου στην εταιρεία που ασκούσε διαχειριστικά καθήκοντα. Αν δηλαδή είχε ιδιότητα εταίρου, θα έπρεπε από 1/6/2019 να ασφαλίζεται με συνολικό ποσοστό ασφάλισης 33,60% (12,47% ασφαλισμένος – 21,13% ). Αν δεν είχε ιδιότητα μέλους-εταίρου της εταιρείας, θα έπρεπε να ασφαλιστεί ως κλασικός μισθωτός που παρέχει εξαρτημένη 40,56% (15,75% ασφαλισμένος – 24,81% ). Με τη νέα προτεινόμενη διάταξη, η υποχρέωση ασφάλισης για την κατηγορία αυτή των ασφαλισμένων νομοθετείται. Αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί, όπως επισημαίνει ο έγκυρος νομικός, είναι αν υπάρχει διαφοροποίηση όσον αφορά τα μέχρι σήμερα (με εγκύκλιο και όχι νόμο) ισχύοντα ποσοστά ασφάλισης. Σύμφωνα με τον κ. Μπούρλο, το γεγονός ότι ο νομοθέτης υπάγει την κατηγορία αυτών των ασφαλισμένων στην ίδια ρύθμιση με τα αμειβόμενα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Α.Ε., καθώς και το ότι δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε διαχειριστές εταίρους και διαχειριστές μη εταίρους, μάλλον σημαίνει ότι θα υπάρξουν ενιαία ποσοστά ασφάλισης τα οποία θα είναι τα ίδια με αυτά που ασφαλίζονται τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας, που βέβαια είναι ίδια με αυτά που ασφαλίζεται και ο διαχειριστής που είναι παράλληλα και εταίρος στις συγκεκριμένες εταιρικές μορφές.

Το «δύσκολο» σημείο

Ενα επίσης «δύσκολο» σημείο που πρέπει να διευκρινιστεί είναι η έναρξη ισχύος της νέας διάταξης, δεδομένου ότι τροποποιείται καθ' ολοκληρίαν το παλαιό άρθρο 38 χωρίς ρητή αναφορά έναρξης ισχύος των επιμέρους διατάξεων.

Να σημειωθεί ότι στο υπό κατάθεση δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο καθεστώς ασφάλισης και καταβολής εισφορών των μετόχων-εταίρων ΙΚΕ.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση