Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ορθολογική διαχείριση νοσοκομειακών αποβλήτων στο Α.Γ.Ν.Β.
Ορθολογική διαχείριση νοσοκομειακών αποβλήτων στο Α.Γ.Ν.Β.

Ορθολογική διαχείριση νοσοκομειακών αποβλήτων στο Α.Γ.Ν.Β.

Στο οσοκομείο Βόλου γίνεται σωστή διαχείριση των μολυσματικών και όχι μόνο αποβλήτων, τόνισε  ο του νοσηλευτικού ιδρύματος Ματθαίος Δραμητινός  σε σημερινή ημερίδα της 5ης Υγειονομικής και Στερεάς Ελλάδας,  στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν στελέχη και προσωπικό του οσοκομείου, των Κέντρων Υγείας όλης της Θεσσαλίας και φοιτητές.

Σύμφωνα με στοιχεία του Νοσοκομείου Βόλου, που παρουσίασε ο κ. Δραμητινός, η παραγωγή αποβλήτων, μηνιαίως (και ανάλογα με τους ασθενείς που φιλοξενούνται κάθε περίοδο), ανέρχεται περίπου σε 5 τόνους επικίνδυνα μολυσματικά απόβλητα και περίπου 400 κιλά τοξικά και μολυσματικά (μικτά) απόβλητα, που πηγαίνουν για αποτέφρωση.

Τα επικίνδυνα μολυσματικά απόβλητα πηγαίνουν σε εταιρία με την οποία έχει σύμβαση το Νοσοκομείο για τεμαχισμό και αποστείρωση και στη συνέχεια καταλήγουν στον Βόλου, ενώ τα μικρά απόβλητα μεταφέρονται στον αποτεφρωτήρα Αθήνας, καίγονται και γίνεται εκεί η διαχείριση της τέφρας.

Ο του Νοσοκομείου Βόλου χαρακτήρισε αρκετά σημαντική τη διαχείριση των αποβλήτων, με βάση τους νόμους που είναι πολύ συγκεκριμένοι και πρόσθεσε:  «Δεν είναι μόνο οι νόμοι. Το Νοσοκομείο ως παραγωγός αποβλήτων, πρέπει να προσέξει ώστε να μην γίνουν αποδέκτες των αποβλήτων οι πολίτες μέσω του περιβάλλοντος, καθώς τα μολυσματικά απόβλητα καταλήγουν στους . Είναι σημαντικό να συγκεντρωθούν σωστά, να επεξεργαστούν σωστά και νόμιμα και να αποδοθούν στο περιβάλλον όπως πρέπει”.

Επίσης είπε ότι στο Νοσοκομείο Βόλου  γίνεται καλή δουλειά από τον υπεύθυνο διαχείρισης νοσοκομειακών αποβλήτων, υπάρχει ενημέρωση του προσωπικού σε όλα τα τμήματα, ενώ  στο νοσηλευτικό ίδρυμα έχουν αναρτηθεί για τη διαχείρισή τους, ανάλογα με την κατηγορία.

Τέλος  ανέφερε ότι υπάρχει διαρκής επαγρύπνηση στο Νοσοκομείο Βόλου, γιατί είναι αρκετοί οι νέοι εργαζόμενοι που δεν γνωρίζουν τη διαδικασία, όπως και οι χρήστες υγείας (συνοδοί), που πρέπει να συμμετάσχουν στη διαχείριση που γίνεται.

Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ

Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Νέστορας Αντωνίου, τόνισε ότι η Υγειονομική Περιφέρεια ξεκινάει μια πιο εξωστρεφή σχέση με τα πράγματα που πρέπει να κάνει, ενώ -όπως επισήμανε- το θέμα της διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων είναι αυτό που “καίει”τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Σύφωνα με τον κ. Αντωνίου τα απόβλητα είναι ένα πολύ σοβαρό αντικείμενο που δεν μπορεί κανείς να αφήνει στην άκρη του Νοσοκομείου, εξετάζοντας και το περιβαλλοντικό ζήτημα που πρέπει να διέπει τις μονάδες και την επικινδυνότητα που αφορά στο προσωπικό και τους ασθενείς.

Η εκδήλωση στο Βόλο είναι η μοναδική του είδους για νοσοκομειακά απόβλητα, πιθανόν σ' ολόκληρη την επικράτεια, είπε και  πρόσθεσε ότι το 2017 θα έχει καινούργια πράγματα.

Τα νοσοκομειακά απόβλητα σήμερα, αφού εξουδετερώνονται εναποτίθενται στον ΧΥΤΑ και το έργο αυτό ανατίθεται σε εταιρίες μέσω διαγωνισμών. «Ωστόσο έλειπε ο τρόπος που πρέπει να διαχειρίζονται οι άνθρωποί μας το υλικό αυτό, κάτι που ξεκινάει σήμερα και η εκπαίδευση θα συνεχιστεί στο εσωτερικό περίοδο κάθε μονάδας και ιδρύματος», τόνισε ο διοικητής της ΥΠΕ.

 

Χωρίς γιατρούς η Αλόννησος

Εν τω  μεταξύ, άγονες, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, κρίθηκαν οι προκηρύξεις για πλήρωση θέσεων γενικού και αγροτικού γιατρού στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου.

 

Έτσι, η  5η Υγειονομική Περιφέρεια θα επαναπροκηρύξει τις δύο θέσεις εντός των ημερώ, ενώ η κάλυψη των κενών νοσηλευτριών στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου θα γίνει με μετακινήσεις προσωπικού από τη Θεσσαλία.

Τα παραπάνω ανέφερε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Νέστορας Αντωνίου και πρόσθεσε ότι στην Αλόννησο βρέθηκε στέγη για τους γιατρούς, ενώ σε συνεννόηση με τους Δήμους στα νησιά γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστεί η σίτισή τους ως κίνητρο για να δεχτούν να καλύψουν τις θέσεις.

Ο κ. Αντωνίου είπε ότι πρόβλημα υπάρχει και στην Αλόννησο, όπου το Περιφερειακό Ιατρείο δεν έχει μόνιμο γιατρό και η που έγινε ήταν άγονη, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

«Η θέση θα προκηρυχθεί ξανά για γενικό ιατρό, όπως και για  τη δεύτερη θέση του αγροτικού γιατρού που επίσης ήταν άγονη», είπε κι ευχήθηκε ο διαγωνισμός στη δεύτερη φάση να μην είναι άγονος και να βρεθεί τουλάχιστον γενικός γιατρός για να καλύψει τις ανάγκες στο νησί.

Όσον αφορά στη διευκόλυνση των γιατρών η ΥΠΕ βρήκε σπίτι στην Αλόννησο, με συμβόλαιο πέντε ετών με το Δασαρχείο που μίσθωσε ακίνητο που διαθέτει, για να διαμένουν δωρεάν, ενώ σε συνεργασία με τους νησιωτικούς Δήμους, η Υγειονομική Περιφέρεια προσπαθεί να εξασφαλίσει τη σίτιση.

Ο διοικητής της ΥΠΕ δήλωσε ότι θα γίνει προσπάθεια κάλυψης των κενών που υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου (που έχει μόνο μια νοσηλεύτρια) με μετακινήσεις.

Ενόψει καλοκαιριού στα Κέντρα Υγείας Σκιάθου και Σκοπέλου, τα θα καλυφθούν με μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού απ' όλη τη Θεσσαλία, κυρίως με γενικούς γιατρούς.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση