Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ορκίστηκε η νέα Βουλή (φωτογραφίες)
Ορκίστηκε η νέα Βουλή (φωτογραφίες)

Ορκίστηκε η νέα Βουλή (φωτογραφίες)

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι κατά τις πρόσφατες εκλογές εισήλθαν στη Βουλή οκτώ κόμματα που ξεπέρασαν το όριο του 3%. Η .Δ. με 158 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με 47, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 32, το ΚΚΕ με 21, οι Σπαρτιάτες με 12, η Ελληνική Λύση με 12, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα – ίκη με 10 και η Πλεύση ς με 8 βουλευτές.

Ορκίστηκε η νέα Βουλή (φωτογραφίες)-2
Η πρώτη συνεδρίαση άρχισε με τον αγιασμό που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος – Φωτ.: Intime

Η πανηγυρική, πρώτη συνεδρίαση της Κ' Περιόδου Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας άρχισε με τον αγιασμό που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Ακολούθως, οι βουλευτές έδωσαν τον προβλεπόμενο από το Σύνταγμα όρκο, σύμφωνα με τον τύπο της θρησκείας κάθε βουλευτή, ή πολιτικό όρκο. «Καλή σας δύναμη», ευχήθηκε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Μετά την ορκωμοσία τους, οι βουλευτές υπέγραψαν το σχετικό πρωτόκολλο ορκωμοσίας και παρέλα ενημερωτικό φάκελο που περιλάμε -μεταξύ άλλων- το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Ορκίστηκε η νέα Βουλή (φωτογραφίες)-4
Με θρησκευτικό όρκο ορκίστηκαν ο πρωθυπουργός και τα μέλη της ς – Φωτ.: Intime

Της σημερινής συνεδρίασης προέδρευσε ο επανεκλεγείς βουλευτής Α' Αθηνών και Α'αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος ανακοίνωσε στο Σώμα ποιες βουλευτικές έδρες επέλεξαν οι αρχηγοί των κομμάτων: Ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης , την έδρα της Α' Πειραιώς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την έδρα του Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος Σπαρτιάτες, Βασίλειος Στίγκας, την έδρα του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, την έδρα του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκη, Δημήτριος Νατσιός, την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης και η επικεφαλής της Πλεύσης ς, Ζωή Κωνσταντοπούλου, την έδρα της Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Ορκίστηκε η νέα Βουλή (φωτογραφίες)-5
Μετά τον θρησκευτικό όρκο, ορκίστηκαν στο Κοράνι οι μουσουλμάνοι βουλευτές και έδωσαν πολιτικό όρκο όσοι επιθυμούσαν – Φωτ.: Intime

Ορκίστηκε η νέα Βουλή (φωτογραφίες)-3

Αύριο Τρίτη, στις 12:00, έχει προγραμματιστεί η εκλογή του προέδρου της Βουλής, καθώς και τριών αντιπροέδρων, δύο κοσμητόρων και τεσσάρων γραμματέων από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενός αντιπροέδρου, ενός κοσμήτορα και ενός γραμματέα από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενός αντιπροέδρου και ενός γραμματέα από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς και ενός αντιπροέδρου από κάθε μία από τις υπόλοιπες Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Οι αφίξεις των νέων βουλευτών

Νωρίτερα, στη βουλή κατέφθασαν ένας ένας, συνοδευόμενοι πολλοί από τις οικογένειές τους, οι νέοι βουλευτές.

Περίπου δέκα λεπτά πριν από τις 11:00 πέρασε το περιστύλιο της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ νωρίτερα από εκείνον είχαν φτάσει οι κ Κουτσούμπας, Βελόπουλος, Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Είναι μια ημέρα σημαντική για τους πολίτες. Θα είμαστε μαζί τους», τόνισε η Ζ. Κωνσταντοπούλου προσερχόμενη στη Βουλή.

Ορκίστηκε η νέα Βουλή (φωτογραφίες)-7
Ο πρωθυπουργός σε «πηγαδάκι» μέσα στη Βουλή λίγο πριν από την έναρξη της ορκωμοσίας – Φωτ.: Intime
Ορκίστηκε η νέα Βουλή (φωτογραφίες)-8
O Κυρ. Μητσοτάκης μιλά με τους υπουργούς του (από αριστερά Σκυλακάκη, Σκρέκα, Γεωργιάδη, Πιερρακάκη) – Φωτ.: Intime
Ορκίστηκε η νέα Βουλή (φωτογραφίες)-9
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης – Φωτ.: Intime
Ορκίστηκε η νέα Βουλή (φωτογραφίες)-10
Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, με τη σύζυγό του – Φωτ.: Intime
Ορκίστηκε η νέα Βουλή (φωτογραφίες)-11
Ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας – Φωτ.: Intime
Ορκίστηκε η νέα Βουλή (φωτογραφίες)-12
Η αρχηγός της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου – Φωτ.: Initme
Ορκίστηκε η νέα Βουλή (φωτογραφίες)-13
O αρχηγός της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος – Φωτ.: Intime
Ορκίστηκε η νέα Βουλή (φωτογραφίες)-14
Ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ., Λευτέρης Αυγενάκης – Φωτ.: Intime
Ορκίστηκε η νέα Βουλή (φωτογραφίες)-15
Ο Κώστας Σκρέκας, βουλευτής Ν.Δ. Ν. Τρικάλων – Φωτ.: Intime
Ορκίστηκε η νέα Βουλή (φωτογραφίες)-16
Η Ολγα Γεροβασίλη του ΣΥΡΙΖΑ – Φωτ.: Intime
Ορκίστηκε η νέα Βουλή (φωτογραφίες)-17
Σπύρος Μπιμπίλας – Φωτ.: Intime

Το Σάββατο η ψήφος εμπιστοσύνης

Την Πέμπτη, 6 Ιουλίου, θα αρχίσει στην Ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας ς του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο, 8 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Η συζήτηση θα αρχίσει με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό. Στη συζήτηση θα μετάσχουν τα μέλη της νέας κυβέρνησης, οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία για την στην κυβέρνηση θα είναι ονομαστική δι' εκφωνήσεως και θα διεξαχθεί αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και το αργότερο έως τη 12η νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξη της συζήτησης, δηλαδή, το Σάββατο 8 Ιουλίου 2023.

Η κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 (120) του όλου.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση