Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Οριακές οι αλλαγές στο ασφαλιστικό
Οριακές οι αλλαγές στο ασφαλιστικό

Οριακές οι αλλαγές στο ασφαλιστικό

Μετά την Παρασκευή και την πραγματοποίηση της διαμαρτυρίας των αγροτών στο της Αθήνας, για την οποία κυβερνητικά στελέχη προεξοφλούν ότι θα είναι μικρότερη από ό,τι αρχικά είχε επιχειρηθεί να παρουσιασθεί, αναμένεται η επόμενη κίνηση της κυβέρνησης στην προσπάθεια να προσελκύσει σε διάλογο τους εκπροσώπους τους. Ο πρωθυπουργός, χωρίς να αφήνει περιθώρια για μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό (αναφέρθηκε σε δυνατότητα βελτιώσεων στο θέμα των εισφορών και στη μεταβατικότητα των διατάξεων), επανέλαβε την πρόσκληση «να καθήσουν στο τραπέζι του διαλόγου» οι αγρότες, ενώ κυβερνητικές πηγές επαναλάμβαναν ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση από μηδενική βάση και ότι δεν θα φθάσουν τρακτέρ στο της Αθήνας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι παρασκηνιακά φθάνουν στο Μαξίμου αιτήματα για συναντήσεις, επί των οποίων η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί μετά την Παρασκευή. Πάντως, οι παρατεταμένες κινητοποιήσεις –όχι μόνο των αγροτών– και η εκτεταμένη δυσαρέσκεια που προκλήθηκε από το ασφαλιστικό έφεραν τις πρώτες γκρίνιες στο υπουργικό συμβούλιο. Ηταν, μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης αυτός που εγκάλεσε τον υπουργό Εργασίας και «αρχιτέκτονα» του ασφαλιστικού . Κατρούγκαλο, λέγοντας ότι θα έπρεπε να είχε κάνει εξαρχής μεγαλύτερες παραχωρήσεις, να έχει διαφορετική δομή το σχέδιο, ώστε να μη διαμορφωθεί τόσο άσχημο . Πάντως, ο κ. Κατρούγκαλος επικαλέσθηκε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των εταίρων και επισήμανε ότι τα περιθώρια εντός των οποίων μπορούσε να κινηθεί ήταν συγκεκριμένα, καθώς «εδώ υπάρχουν περιορισμοί», όπως ανέφερε.

Ο κ. παρουσίασε στους υπουργούς του την ολο της τρέχουσας αξιολόγησης ως «έναν δύσκολο κάβο», μετά τον οποίο, όμως, εκτίμησε ότι «βλέπουμε φως στον ορίζοντα». Βεβαίως, απηύθυνε σαφές προς τους εταίρους ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με την ψήφιση του ασφαλιστικού, αλλά και ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος «θα πρέπει να γίνει εγκαίρως, χωρίς κωλυσιεργίες και χωρίς τακτικισμούς από την πλευρά των δανειστών». Η Αθήνα αναμένει τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup για να αξιολογήσει τις διαθέσεις των θεσμών, όσον αφορά τη χρονική διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Ο κ. , αναφερόμενος σε ένα από τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%, είπε ότι «είναι αυτονόητο πως θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς, αφού τηρεί το γράμμα της συμφωνίας». Πάντως, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι ανατροπές στη βασική αρχιτεκτονική της κυβερνητικής πρότασης δεν μπορούν να επέλθουν. Μάλιστα, έκανε λόγο για «ρεσιτάλ ανευθυνότητας» από την πλευρά της Ν.Δ. όσον αφορά την πρόταση που έκανε η αξιωματική αντιπολίτευση για απόσυρση της πρότασης για το ασφαλιστικό.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκε, επίσης, η προώθηση στη Βουλή δράσεων του παράλληλου προγράμματος, που αφορούν τον χώρο της Υγείας και την παροχή περίθαλψης σε ανασφάλιστους. Στην κυβέρνηση δίνουν πολύ μεγάλη βαρύτητα στην ψήφιση του συγκεκριμένου ν/σ διότι πρόκειται για ένα από τα αντίβαρα προς τους βουλευτές, που καλούνται να σηκώσουν το βάρος του ασφαλιστικού, ενώ και επικοινωνιακά αποσκοπούν στην ανάδειξη μιας θετικής ατζέντας, στη λογική προστασίας των αδυνάτων.

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά και στο έτερο μεγάλο ζήτημα, αυτό της διαχείρισης των προσφυγικών ροών, δηλώνοντας ότι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της , την επόμενη εβδομάδα, η Ελλάδα θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τη των κέντρων υποδοχής. «Περιμένουμε από τους εταίρους μας, όμως, να κάνουν το ίδιο σε ό,τι αφορά τις δικές τους υποχρεώσεις, διότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι α λα καρτ, οι συμφωνίες δεν μπορεί να είναι α λα καρτ».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση