Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Ώρες αγωνίας για το μέλλον της Ελλάδας
Ώρες αγωνίας για το μέλλον της Ελλάδας

Ώρες αγωνίας για το μέλλον της Ελλάδας

Ώρες αγωνίας για τη χώρα,αλλά και ευθύνης για το πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα,που όπως αναγνωρίζουν δημοσίως ακόμη και κυβερνητικά στελέχη,δεν έλαβε στις 25 Ιανουαρίου εντολή ρήξης και αποχώρησης από την Ευρωζώνη,είναι αυτές που μεσολαβούν μέχρι τη καθοριστική σύνοδο κορυφής,αύριο,στις .

Τύποις,τα περιθώρια γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ Αθήνας και εταίρων δεν εξαντλούνται στην αυριανή σύνοδο.Το τρέχον πρόγραμμα λήγει στις 30 του μηνός,ενώ υπάρχει και το νέο ορόσημο του τακτικού συμβουλίου κορυφής,στο τέλος της εβδομάδας.Ομως,με δεδομένο το βαρύ κλίμα στις σχέσεις του πρωθυπουργού με όλους τους μεγάλους διεθνείς παίκτες,αλλά και τις που δέχεται το τραπεζικό σύστημα,είναι σαφές πως τις όποιες εξελίξεις στη μία ή την άλλη κατεύθυνση θα καθορίσει η αυριανή ημέρα,καθώς,μάλιστα,πριν οι ηγέτες της Ευρωζώνης καθίσουν στο ίδιο τραπέζι,θα συνεδριάσει το Eurogroup,το οποίο θα εξετάσει τις προτάσεις που έχει κληθεί να παρουσιάσει η ελληνική πλευρά.

Από χθες το πρωί,ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του  βρίσκονται σε διαρκή σύσκεψη,αφού και στο Μέγαρο Μαξίμου οι κίνδυνοι της ρήξης,μετά και το «τελεσίγραφο Τουσκ»,είναι απολύτως ορατοί.Σύμφωνα με πληροφορίες και ενώ στο κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζουν να ακούγονται φωνές υπέρ της παράτασης του αδιεξόδου στη Σύνοδο Κορυφής, «κλειδί» για την Αθήνα είναι στο πλαίσιο της όποιας συμφωνίας να διασφαλίσει μια ρητή –και όχι ασαφή, όπως το 2012– δέσμευση έναρξης της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους τους επόμενους μήνες και τα επερχόμενα επώδυνα να συνοδευθούν από ένα αναπτυξιακό πακέτο.

Ως αντάλλαγμα η είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί μεταβολές στην πρόταση που έχει υποβάλει για τον ,αλλά και να συζητήσει άλλα εισπρακτικού χαρακτήρα,ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα με τους εταίρους στο μέτωπο του δημοσιονομικού κενού.Κατά τις ίδιες πηγές,η Αθήνα θα επιδιώξει,παράλληλα,μέχρι το «παρά ένα» της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης να εγκριθούν ισοδύναμα,ώστε να αποτραπούν οι περικοπές στις συντάξεις.Ομως,όπως αφήνουν να εννοηθεί συνομιλητές του πρωθυπουργού,με δεδομένο πως το Βερολίνο –βεβαίως και με την επιμονή του – έχει διαμηνύσει στην Αθήνα ότι προκειμένου να υπάρξει συμφωνία είναι προϋπόθεση μια άμεση παρέμβαση στο ασφαλιστικό, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η να αποδεχθεί περικοπές στις υψηλές συντάξεις.

Εξάλλου,ποιες πολιτικές διεργασίες θα πυροδοτήσει τυχόν συμφωνία ή ρήξη με τους εταίρους,είναι ένα ακόμη μεγάλο ζητούμενο.Σύμφωνα με μία εκδοχή,ο κ. Αλ. Τσίπρας θα φέρει την όποια συμφωνία αρχικώς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και εν συνεχεία προς κύρωση στη Βουλή.Σε περίπτωση που η συμφωνία δεν περάσει κάποιο από τα δύο «κρας τεστ», θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές έχοντας εκκαθαρίσει τις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ από τους όποιους διαφωνούντες. Μάλιστα,κατά μία εκδοχή,η προσφυγή στις κάλπες θα γίνει με τη συμφωνία να έχει ήδη ψηφιστεί έστω με ψήφους της Ν.Δ., του «Ποταμιού» και ενδεχομένως του ,ώστε η χώρα να μην οδεύσει προς τις εκλογές σε καθεστώς χρεοκοπίας.

Ομως,με δεδομένη τη ρευστότητα και το απρόβλεπτο των εξελίξεων και με υπαρκτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ακόμη και εάν συνάψει κάποια συμφωνία να μη μπορεί να την υλοποιήσει,στο περιστύλιο της Βουλής διακινούνται πλέον και εναλλακτικά πολιτικά σενάρια.

Το πρώτο προβλέπει τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης Ο κ. Σαμαράς,κατά πληροφορίες,είναι διατεθειμένος να συμπράξει στη συγκεκριμένη κατεύθυνση και έτοιμος να συζητήσει εναλλακτικές λύσεις για τη πρωθυπουργία.

Το δεύτερο σενάριο αφορά τη δημιουργία άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή,με τη σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ,«Ποταμιού» και τη συμμετοχή ή την ανοχή του .Σε μια τέτοια περίπτωση, πρωθυπουργός θα μπορούσε να παραμείνει ο κ. Αλ. Τσίπρας.

 

πηγή:

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση