Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ώρα Κύπρου στη Γενεύη
Ώρα Κύπρου στη Γενεύη

Ώρα Κύπρου στη Γενεύη

Άρχισαν σήμερα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη , οι κρίσιμες συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί παρουσία των διαπραγματευτών και των μελών των αντίστοιχων αντιπροσωπειών τους.

Κατά τη σημερινή πρώτη μέρα των τριήμερων συνομιλιών για το Κυπριακό μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ο της Δημοκρατίας έφθασε στο Παλάτι των Εθνών στις 8:50 το πρωί, ακολουθούμενος από τον κ. Ακιντζί λίγα λεπτά αργότερα. Τους δύο ηγέτες υποδέχθηκε ο Ειδικός Σύμβουλος του του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Εσπεν Μπαρθ Άιντε, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου των ΗΕ στη κ. Μάικλ Μόλερ.

 Ακολούθως, ο Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί παρακάθισαν σε συνομιλίες στην παρουσία των διαπραγματευτών και μελών των διαπραγματευτικών ομάδων.

Οι συνομιλίες, που θα διαρκέσουν από σήμερα μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιούνται από τις 9πμ μέχρι τη 1μμ και από τις 6μμ μέχρι τις 8.30μμ (ώρες Ελβετίας) καθημερινώς.

Αθήνα και Λευκωσία εκπέμπουν θετικές προθέσεις και πνεύμα ειλικρινούς αναζήτησης λύσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, στην πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης, στις 12 Ιανουαρίου, δεν θα υπάρξει συμφωνία. Ως ρεαλιστικός στόχος τίθεται η καταγραφή επαρκούς προόδου και περαιτέρω συγκλίσεων, ώστε η συνάντηση να μη σηματοδοτήσει την κατάρρευση της προσπάθειας, αλλά την αφετηρία μιας ανοικτής (open ended) διαδικασίας που θα συνεχιστεί τους επόμε μήνες.

Η προσοχή επικεντρώνεται στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, στην εκ περιτροπής προεδρία, στην επιστροφή εδαφών και προσφύγων –η χάρτη από τον κ. Ακιντζί στις διαπραγματεύσεις μέχρι τις 11 Ιανουαρίου αποτελεί προϋπόθεση για τη διεξαγωγή της διεθνούς διάσκεψης την επομένη–, στην ελεύθερη πρόσβαση της κάθε κοινότητας στη ζώνη της άλλης και στις παραμέτρους της διας. Ωστόσο, το αέριο αποτελεί μια μείζονος στρατηγικής σημασίας πτυχή που δεν επηρεάζει μόνο τις δύο κοινότητες ή και τις δύο μητέρες πατρίδες, αλλά αφορά και άλλους σημαντικούς περιφερειακούς παίκτες, όπως είναι το και η Αίγυπτος, καθώς και τους ισχυρούς της παγκόσμιας οικονομίας.

Στη Γενεύη υπάρχουν τουλάχιστον 40 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι απο Ελλάδα και Κύπρο για να καλύψουν τις συνομιλίες, ενώ αυστηρά είναι και τα μέτρα ασφαλείας.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση