Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Οπλισμένοι οπαδοί του Τράμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο
Οπλισμένοι οπαδοί του Τράμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο

Οπλισμένοι οπαδοί του Τράμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο

Σκηνές χάους και εικόνες χωρίς προηγούμενο εξελίσσονται στην Ουάσιγκτον, μετά την εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, την ώρα που συνεδρίαζε το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων προκειμένου να επικυρώσει την εκ νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Το Κογκρέσο ανέστειλε εκτάκτως τη συνεδρίαση, ενώ σε εικόνες που μεταδόθηκαν εμφανίζονται άνδρες των αρχών να έχουν τραβήξει και να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν.

Η αστυνομία εκκένωσε τόσο τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και τη Γερουσία, καθώς οι οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν και κατέλαβαν τις αίθουσες του Κογκρέσου. Ένας από τους που είχε εισβάλλει στη Γερουσία φώναξε: «Ο Τραμπ είναι ο νικητής των εκλογών».

Μέλη της Εθνοφρουράς καθώς και άλλων υπηρεσιών ασφαλείας αναπτύχθηκαν άμεσα γύρω από το Καπιτώλιο, ενώ εξελίχθηκαν συγκρούσεις μέσα και έξω από το κτίριο ανάμεσα σε αστυνομικούς και οπαδούς του Τραμπ.

Το CNN μετέδωσε ότι μία γυναίκα είναι σε κρίσιμη κατάσταση αφότου δέχθηκε πυροβολισμό ενώ αμερικανικά μέσα ανέφεραν ότι έχουν τραυματιστεί και αστυ.

Οι χαοτικές σκηνές άρχισαν να εκτυλίσσονται αφότου ο Τραμπ, απευθύνθηκε σε χιλιάδες , επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του για νοθεία στις εκλογές και για κλεμμένη νίκη. Κάλεσε τους οπαδούς του να πορευτούν προς το Καπιτώλιο και λίγο μετά τη 1 μ.μ. (τοπική ώρα) εκατοντάδες διαδηλωτές έσπρωξαν τα οδοφράγματα που είχαν τοποθετηθεί περιμετρικά του Καπιτωλίου και δεν δίστασαν να επιτεθούν σε αστυνομικούς αποκαλώντας τους «προδότες». Περίπου 90 λεπτά αργότερα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι διαδηλωτές εισέβελαν στο κτίριο.

Ο Τραμπ, αρκετή ώρα μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων, κάλεσε τους οπαδούς του να αποφύγουν τη βία. «Στηρίξτε την αστυνομία του Καπιτωλίου και τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. Είναι στο πλευρό της χώρας μας. Παραμείνετε ειρηνικοί!», έγραψε.

Όπως έγινε γνωστό, ο Τραμπ δέχεται πιέσεις από βοηθούς και συνεργάτες του να κάνει περισσότερα και να εκδώσει μια εντονότερη κατευνασμού του πλήθους μετά τις χαοτικές εικόνες στο Καπιτώλιο, αλλά ο ίδιος έχει αρνηθεί. Μάλιστα φέρεται ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις από τη Δυτική Πτέρυγα.

Νωρίτερα αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προετοίμαζαν τους δημοσιογράφους ότι επίκειται κάποια παρέμβαση εκ μέρους του, η οποία όμως δεν ήρθε μέχρι στιγμής. «Τον πήρα τηλέφωνο», αφηγήθηκε ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Βουλή, Κέβιν Μακάρθι «και του είπα ότι πρέπει να βγάλει . Να ηρεμήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι».

«Μόλις έφυγα από το μου στο Cannon εξαιτίας μιας κοντινής απειλής. Τώρα βλέπουμε διαδηλωτές να επιτίθενται στην αστυνομία του Καπιτωλίου», έγραφε νωρίτερα στο Twitter η Ρεπουμπλικανή εκλεγμένη στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Μέις.

Επίσης, η δήμαρχος της Ουάσιγκτον επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση.

 

Η «μάχη» της Τζόρτζια που θα κρίνει τη Γερουσία

Έπειτα από μια έντονη προεκ εκστρατεία, για την οποία κινητοποιήθηκαν τόσο ο νεοεκλεγείς όσο και ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, οι κάτοικοι της Τζόρτζια ψηφίζουν σήμερα στις επαναληπτικές εκλογές για τις δύο έδρες της πολιτείας στη Γερουσία, οι οποίες θα καθορίσουν αν οι Ρεπουμπλικάνοι ή οι Δημοκρατικοί θα ελέγχουν αυτό το σώμα του Κογκρέσου.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας), με τους υποψήφιους να δίνουν μάχη στήθος με στήθος κάτι που ενδέχεται να καθυστερήσει την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων.

Αν οι δύο υποψήφιοι των Δημοκρατικών, ο Τζον Όσοφ και ο Ράφαελ Γουόρνοκ, κερδίσουν τους απερχόμενους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές Ντέιβιντ Περντιού και Κέλι Λέφλερ, η Γερουσία θα περάσει στον έλεγχο των Δημοκρατικών.

Με αυτό τον τρόπο, όταν ο Τζο Μπάιντεν βρεθεί στον Λευκό Οίκο, θα μπορεί να βασίζεται στο ελεγχόμενο πλήρως από τους Δημοκρατικούς Κογκρέσο για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.

«Είναι ένας νέος χρόνος και αύριο μπορεί να είναι μία νέα ημέρα για την Ατλάντα, τη Τζόρτζια και την Αμερική», τόνισε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης τη Δευτέρα, στην Ατλάντα.

«Αυτή η πολιτεία από μόνη της μπορεί να αλλάξει την πορεία όχι μόνο των επόμενων τεσσάρων ετών, αλλά της επόμενης γενιάς», πρόσθεσε.

Παρά τις πιέσεις του Τραμπ και τους εκφοβισμούς του, οι αρχές της Τζόρτζια επιμένουν ότι ο Μπάιντεν συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στην πολιτεία.

Όμως στο Ντάλτον, μια αγροτική και υπερσυντηρητική πόλη στη βορειοδυτική Τζόρτζια, υποστηρικτές του Τραμπ πήγαν χθες να τον παρακολουθήσουν, πεπεισμένοι ότι έχει κερδίσει στις προεδρικές εκλογές και καταγγέλλοντας, όπως κι εκείνος, μαζική νοθεία.

«Δεν θα μας πάρουν αυτό τον Λευκό Οίκο. Θα πολεμήσουμε σαν τρελοί», τόνισε ο Τραμπ υπό τις ενθουσιώδεις κραυγές του συγκεντρωμένου πλήθους που φώναζε: «Πολεμήστε για τον Τραμπ!».

Στήθος με στήθος

Οι δύο Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι είναι θεωρητικά φαβορί σε αυτή την συντηρητική πολιτεία.

Αν και δεν κέρδισε από τον πρώτο γύρο, ο Πέρντιου συγκέντρωσε σχεδόν το 50% των ψήφων έναντι του Όσοφ. Η Λέφλερ ενδέχεται να επωφεληθεί από τις ψήφους ενός άλλου υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων που συμμετείχε στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Όμως και οι Δημοκρατικοί έχουν πιθανότητες να κερδίσουν, ενισχυμένοι από τη νίκη του Μπάιντεν στην πολιτεία, την πρώτη φορά που ένας Δημοκρατικός υποψήφιος κερδίζει στην Ατλάντα από το 1992.

Βασίζονται κυρίως στη μεγάλη κινητοποίηση των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων, ενώ οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι και οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι ίσως αποθαρρυνθούν να πάνε να ψηφίσουν λόγω των καταγγελιών για νοθεία.

Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ψηφοφόροι, σε σύνολο 7 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων, έχουν ήδη ψηφίσει πρόωρα. Αν και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη κινητοποίηση μεταξύ των Δημοκρατικών, οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να ψηφίσουν πρώτοι, μόλις ανοίξουν οι κάλπες.

Όλα αυτά καθιστούν δύσκολη την πρόβλεψη του νικητή, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους ψηφοφόρους να δίνουν μάχη στήθος με στήθος.

Πηγή: – ΜΠΕ, AFP, Reuters

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση