Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / «Οπισθεν» στον φόρο για το κρασί
«Οπισθεν» στον φόρο για το κρασί

«Οπισθεν» στον φόρο για το κρασί

Σε αναδίπλωση και αλλαγή της διάταξης για την επιβολή φόρου στον οίνο εξαναγκάζεται η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι το σχετικό άρθρο στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα δεν τυγχάνει στοιχειώδους στήριξης ούτε από τους της δικομματικής πλειοψηφίας. Μετά ένα τσουνάμι επικρίσεων από σύσσωμη την αντιπολίτευση, ενδοκυβερνητικές διαφωνίες, την εκδήλωση διαθέσεων καταψήφισης από τους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ, αλλά και το αίτημα των ούτως ή άλλως ελαχίστων βουλευτών του που έλαβαν τον λόγο να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη, η κυβέρνηση διά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη δήλωσε ότι επανεξετάζεται το ζήτημα και πως σήμερα, στην Ολομέλεια, θα παρουσιαστεί νέα πρόταση.

Οι όποιες αποτέλεσαν αντικείμενο έκτακτων συνομιλιών των κ. Αλεξιάδη-Χουλιαράκη με τους θεσμούς, αργά χθες το βράδυ, ώστε να βρεθεί αποδεκτή εναλλακτική λύση, με την κυβέρνηση να προσέρχεται στις συνομιλίες αυτές με πρόταση για μείωση του φόρου από τα αρχικώς προταθέντα 40 στα 15-20 λεπτά ανά φιάλη και αναζήτηση κάλυψης των περίπου πενήντα εκατομμυρίων που θα δημιουργηθούν ως «κενό» μέσω άλλων ισοδύναμων μέτρων.

Δεδομένου ότι χθες έπρεπε να τεθούν σε ψηφοφορία τόσο επί της αρχής το σχέδιο νόμου όσο και τα άρθρα του και προκειμένου να αποφευχθεί ακόμα μία, σε σύντομο χρονικό διάστημα, κοινοβουλευτική ήττα αν οι ΑΝΕΛ καταψήφιζαν (όπως προ ημερών συνέβη και με τη για τους ζυθοποιούς), αναπτύχθηκε εντονότατο παρασκήνιο στο περιθώριο της συνεδρίασης, κατάληξη του οποίου ήταν οι συγκυβερνώντες να ψηφίσουν τη σχετική διάταξη, έχοντας όμως την υπουργική διαβεβαίωση ότι είτε θα αντικατασταθεί από κάποιο «ισοδύναμο» είτε θα βελτιωθεί ως προς το περιεχόμενό της.

Η με τη διαδικασία του κατεπείγοντος συζήτηση του πολυνομοσχεδίου χθες στην κοινή συνεδρίαση τριών επιτροπών εξελισσόταν επί ώρες με τον πλέον αρνητικό τρόπο για την κυβέρνηση, όχι μόνο για την προαναφερόμενη διάταξη: το ζήτημα των πλειστηριασμών ήταν που έθεσε την κυβέρνηση στο στόχαστρο μαζικών επιθέσεων από πλευράς της αντιπολίτευσης, ενώ την ίδια ώρα οι παριστάμενοι υπουργοί Οικονομικών Ευκλ. , Οικονομίας Γ. Σταθάκης και ο κ. διαπίστωναν πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία με τη στάση της βύθιζε στο ναδίρ την υπόθεση της πολιτικής στήριξης των κυβερνητικών επιλογών: μόνο τέσσερις από τους 78 του που μετέχουν στις τρεις επιτροπές (οικονομικών, κοινωνικών υποθέσεων, παραγωγής και εμπορίου) ζήτησαν να λάβουν τον λόγο.

Ευθύς εξαρχής ο κ. Ν. ως εισηγητής εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε τον τόνο: «Διευκολύνονται πολλαπλά οι πλειστηριασμοί», είπε.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. όσο και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης υποστήριξαν ότι με το σχέδιο νόμου παρέχεται ουσιαστική προστασία σε όλους όσοι «αποδεδειγμένα» δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

«Με το νομοσχέδιο ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για να αλλάξουν χέρια όχι μόνο οι κατοικίες των πολιτών αλλά και η ελληνική », είπε ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος (Δημ. Συμπαράταξη). «Καταπίνετε όσα σας δίνουν. Ερχονται και άλλα», υποστήριξε ο κ. Χ. Θεοχάρης (Ποτάμι). «Βαδίζουμε πιο γρήγορα στη διευκόλυνση και απελευθέρωση των πλειστηριασμών», τόνισε ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (). Κριτική ήταν η στάση και της Ενωσης Κεντρώων, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη η προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να εκμεταλλευτεί το ζήτημα: διά στόματος Χρ. Παππά ειπώθηκε ότι το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου θα αντιδράσει εμπράκτως. «Θα μας βρείτε μπροστά σας όταν θα έχετε τους δικαστικούς επιμελητές και τα ΜΑΤ α λα , για να πάρετε τα σπίτια του ελληνικού λαού», είπε.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στο πρωτάθλημα ποδηλασίας Κεντρικής Ελλάδος η Νίκη Βόλου #πρωτάθλημαποδηλασίας - https://t.co/RVLMFgd4WU -

  • 1ο Εξεταστικό Κέντρο Μαγνησίας Πανελλαδικών Εξετάσεων ΕΠΑ.Λ. 2021 #1οΕΠΑΛΝΙωνίας - https://t.co/hzFDt6loFU -

  • Ρυθμίστηκαν μισθολογικά και ασφαλιστικά δημοσιογράφων στους δήμους #δημοσιογράφοι - https://t.co/s9izvFDVT8 -

"Αλιεύοντας" την είδηση