Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Oμονόησαν Παπανάτσιου-Μίχαλος για διέξοδο στην οικονομία
Oμονόησαν Παπανάτσιου-Μίχαλος για διέξοδο στην οικονομία

Oμονόησαν Παπανάτσιου-Μίχαλος για διέξοδο στην οικονομία

“Υπάρχει πλέον φως στο τούνελ της οικονομίας” ομονόησαν σήμερα η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα και ο πρόεδρος των επιμελητηρίων της χώρας Κων. Μίχαλος κατά τη διάκρεια της Γ.Σ. των Επιμελητηρίων που διεξάγεται στο Βόλο.

Ο κ. Μίχαλος ζήτησε αλλαγές εδώ και τώρα στη φορολογία και άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης και ταυτόχρονα πολιτική συναίνεση στην αυτονόητη ανάγκη να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα και επισήμανε την ανάγκη εφαρμογής μιας νέας πολιτικής που θα περιλαμβάνει μείωση της υπερφορολόγησης που υφίσταται ο οικονομικός τομέας σήμερα, σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έτσι ώστε να μπορέσουν να δοθούν τα κίνητρα στις για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Επίσης τόνισε ότι προέχει πλέον να υπάρχει συναίνεση και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, πρωτίστως στο πολιτικό φάσμα της χώρας αλλά και σε όλα τα άλλα επίπεδα ώστε “να μπορέσουμε μαζί να σχεδιάσουμε την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε για το νέο αναπτυξιακό κύκλο”.

Τάχθηκε κατά των μισθών πείνας και τόνισε ότι παραδείγματα χαμηλών μισθών γειτονικών χωρών απέδειξαν ότι δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
“Εμείς είμαστε κοινωνικά αλληλέγγυοι και νομίζω ότι όταν υπάρχει αυτή η συναίνεση και συνεργασία μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά”.

Η υφυπουργός Οικονομικών

Απαντώντας η υφυπουργός είπε: “Δίνουμε κίνητρα στις , αλλά θέλουμε σεβασμό στο περιβάλλον, σεβασμό στις θέσεις εργασίας, σεβασμό στους νόμους” και παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, ανακοινώνοντας ότι ξεκινά άμεσα η των αποδείξεων μετά την καθυστέρηση που προκάλεσαν οι τράπεζες.

Η κα. επισήμανε ότι το οικονομικό κλίμα για τις επιχειρήσεις είναι θετικό, καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία παραγωγικών φορέων, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό έχει αυξήσει τους τζίρους και τα κέρδη του. “Φιλοδοξούμε το επόμενο χρονικό διάστημα να γίνει αυτό ακόμη μεγαλύτερο. Εκείνο που μπορούμε να πούμε ότι θα έχουμε πλεονάσματα που θα τα δώσουμε πάλι σαν κοινωνικό μέρισμα στις αδύναμες τάξεις, ώστε αυτά να γυρίσουν στην αγορά και να έχουμε τη δυνατότητα και η μεσαία τάξη να ανακάμψει και ενόψει των εορτών”, τόνισε

Η υφυπουργός αποδέχθηκε ότι υπάρχει υπερφορολόγηση για όλους, κάτι που θα αλλάξει από το 2020 και μετά με μείωση των φορολογικών συντελεστών. Τόνισε ότι το υπερπλεόνασμα προέρχεται από τους αυστηρούς ελέγχους αλλά και τη συμπίεση των δημοσίων δαπανών. “Με αυτή τη λογική και όσο αυξάνεται η φορολογητέα βάση θα μπορέσουμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, ίσως και νωρίτερα”, επισήμανε. Τόνισε ότι δεν έχει γίνει καμία συμφωνία με τους εταίρους για το χάρισμα των δύο τελευταίων δόσεων του .

Τέλος επισήμανε ότι πλέον το αρμόδιο υπουργείο είναι έτοιμο για την εφαρμογή της ς στις ηλεκτρονικές αποδείξεις, και ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν αφορούσαν κυρίως τις τράπεζες που έθεσαν θέμα με τον επαγγελματικό λογαριασμό. Ανέφερε ότι χθες υπέγραψε τη σχετική υπουργική απόφαση και μεθαύριο Δευτέρα θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, ώστε να σταλούν τα απαραίτητα στοιχεία και να ξεκινήσουν οι πρώτες κληρώσεις.

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη

«Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση που ξεκίνησε εδώ και 7 χρόνια και πλέον, έχει πλήξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες μοχθούν να τα βγάλουν πέρα. Είναι ανώφελο να μιλάμε για το πως φτάσαμε ως εδώ αλλά να κατανοήσουμε ότι η παρούσα κατάσταση ορίζεται από τις λανθασμένες πολιτικές και επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αρκεί να θυμηθούμε όλοι ότι η απελθούσα Κυβέρνηση -ΠΑΣΟΚ, δεν κατάφερε το 2014 να φτάσει τους στόχους που είχε βάλει και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μεταφερθεί το υπαρκτό πλέον πρόβλημα στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τώρα όμως είμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα όπου υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, καθώς η Κυβέρνηση πιάνει τους στόχους που έχει ορίσει. Η κατάσταση θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο με το επικείμενο κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης στο τέλος του έτους και την έξοδο από τα μνημόνια και τις επιτροπείες τον Αύγουστο του 2018.
Η εξέλιξη λοιπόν αυτή θα δώσει στην Κυβέρνηση την δυνατότητα να ασκήσει μια πιο χαλαρή οικονομική πολιτική σε όλα τα επίπεδα. Έτσι θα δοθούν σαφείς ανάσες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βάζοντας στις άμεσες προτεραιότητες τον εξορθολογισμό της φορολογίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την διερεύνηση του επιπέδου εφαρμογής της ρύθμισης για τις 120 δόσεις και την απλούστευση της διαδικασίας, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την μείωση της γραφειοκρατίας, την μείωση της ανεργίας κ.τ.λ.

Παράλληλα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι ανούσιο να δημιουργούμε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις όσον αφορά τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά απαιτείται συνέργεια, ενότητα και διάλογος όλων των εμπλεκομένων.
Είναι γεγονός ότι τα έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν καθημερινή μάχη για τη στήριξη των επιχειρήσεων αυτών, διεκδικώντας την προώθηση των αιτημάτων τους όπως και την επιστροφή σε μια αναπτυξιακή πορεία. Σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ο επιμελητηριακός κλάδος θα πρέπει να συνεισφέρει με τη γνώση και τις προτάσεις του, στη βελτιστοποίηση του θεσμικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος , προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της αειφόρου ανάπτυξης. Τα είναι ο θεσμός που βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τα προβλήματα, τις προσδοκίες, αλλά και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Είναι ο θεσμός που διαθέτει τοπική γνώση τόσο για το σχεδιασμό όσο και για την υλοποίηση αποτελεσματικών αναπτυξιακών παρεμβάσεων.

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μια προεκλογική περίοδο, εύχομαι ολόψυχα τα καλύτερα για τον κλάδο αποτελέσματα, με την ευχή μετά το τέλος των εκλογών, οι συμμετέχοντες σ' αυτές να ξεπεράσουν τις αντιπαραθέσεις και τις εντάσεις και να συνεργαστούν από κοινού με την Κυβέρνηση – πρόθεση η οποία κατέστη σαφής και από τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Μίχαλο – την οποία πρόθεση θα πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι εκπρόσωποι των επιμελητηριακών ενώσεων καθώς και τα μέλη αυτών».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση