Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στο ΔΣΒ η παραχώρηση χερσαίας ζώνης λιμανιού στο Δήμο Βόλου
Στο ΔΣΒ η παραχώρηση χερσαίας ζώνης λιμανιού στο Δήμο Βόλου

Στο ΔΣΒ η παραχώρηση χερσαίας ζώνης λιμανιού στο Δήμο Βόλου

Το θέμα της επαναχάραξης και παραχώρησης της  χερσαίας ζώνης του λιμανιού στο Δήμο Βόλου συζητήθηκε στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, ενώ δύο ψήφισαν λευκό.

Ο εκτελών χρέη δημάρχου Θ. Θεοδώρου είπε ότι για την  παραχώρηση της χερσαίας ζώνης έχουμε μιλήσει με πρόεδρο ΟΛΒ και πρόσθεσε: « να λάβουμε ομόφωνη απόφαση και μετά θα θέσουμε εκ νέου τις προτάσεις μας στον ΟΛΒ και οι αποφάσεις που θα λάβουμε θα διαβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ, που θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για να ευοδωθεί ένα χρόνιο αίτημα της πόλης.»

Ο γ. γραμματέας του Δήμου Στ. Διαμαντίδης, είπε ότι μετά από 60 χρόνια γίνεται αυτή η ενέργεια , ζήτησε συναίνεση και    παρουσίασε την πρόταση της δημοτικής αρχής , η οποία προβλέπει  ότι η  επαναχάραξη της χερσαίας ζώνης του λιμένα με την παραχώρηση στο Δήμο Βόλου τμημάτων στα οποία το λιμάνι ούτε ασκεί ούτε πρόκειται να ασκήσει ποτέ οποιαδήποτε λιμενική δραστηριότητα, με όποιο καθεστώς και αν λειτουργήσει, είναι επιτακτική ανάγκη, ιδιαίτερα μετά την δημιουργία του υπερταμείου και του ενδεχόμενου ιδιωτικοποίησης του Ο.Λ.Β. .Ε.

Στην ζώνη αυτή περιλαμβάνονται ζωτικά τμήματα της πόλης όπως ο πεζόδρομος της παραλίας (οδός Αργοναυτών, το πάρκο του Αγ. Κωνσταντίνου, η παραλία της Αγριάς κ.λπ.)

Ο Ο.Λ.Β. .Ε. μπορεί να διατηρήσει μόνο μια στενή λωρίδα  τεσσάρων περίπου μέτρων κοντά στα κρηπιδώματα όπου απαιτείται για την εξυπηρέτηση μικρών σκαφών αναψυχής.

Να σημειωθεί ότι με απόφαση του Ο.Λ.Β. .Ε., το 2014, προτείνεται να παραχωρηθεί στο Δήμο Βόλου:

-Τμήμα 1ο περιοχή Βόλου Μαγνησίας – Πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου,

 

-Τμήμα 2ο περιοχή Βόλου Μαγνησίας – Συνοικία Παλαιού Λιμεναρχείου,

 

-Τμήμα 3ο περιοχή Βόλου Μαγνησίας – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και

 

-Τμήμα 4ο περιοχή Αγριάς Βόλου Μαγνησίας από τον κόμβο της Περιφερειακής  οδού έως την περιοχή Σουτραλί Αγριάς στο σημείο που περιγράφεται ως Βίλα Φλωριά.

 

Αυτή η απόφαση πρέπει να εγκριθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και να πραγματοποιηθεί η διαδικασία που προβλέπεται.

 

Ο κ.  Διαμαντίδης είπε ακόμη ότι ο Δήμος Βόλου ποτέ δεν αποδέχθηκε ότι η περιοχή και τα κτίρια των παλαιών Σφαγείων έπαψαν να του ανήκουν, ενώ ως  γνωστό   με νόμο παραχωρήθηκε στον Ο.Λ.Β. Α.Ε, αν και τα κτίρια των παλαιών Σφαγείων χρησιμοποιούνται και σήμερα ως δημοτική αποθήκη.

 

Επίσης το παραλιακό μέτωπο (οδός Αργοναυτών) από τον κόμβο του Τελωνείου έως τον Ι.Ν.  Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι αναψυχής των πολιτών του Δήμου.

 

Σύμφωνα με τη του Δήμου Βόλου τόσο στον χώρο των παλαιών Σφαγείων όσο και στο παραλιακό μέτωπο (οδός Αργοναυτών) δεν εκτελείται καμία λιμενική δραστηριότητα.

 

Κατόπιν τούτων προτείνεται η επαναχάραξη της χερσαίας ζώνης λιμένος Βόλου ως εξής:

 

  • Τμήμα 1ο περιοχή Βόλου Μαγνησίας – Πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου,

 

-Τμήμα 2ο περιοχή Βόλου Μαγνησίας – Συνοικία Παλαιού Λιμεναρχείου,

 

-Τμήμα 3ο περιοχή Βόλου Μαγνησίας – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και

 

-Τμήμα 4ο περιοχή Αγριάς Βόλου Μαγνησίας από τον κόμβο της Περιφερειακής  οδού έως την περιοχή Σουτραλί Αγριάς στο σημείο που περιγράφεται ως Βίλα  Φλωριά.

 

-Την εξαίρεση από τη χερσαία ζώνη λιμένος Βόλου των κτιρίων των παλαιών Σφαγείων και του χώρου στάθμευσης που βρίσκεται προ των ως άνω κτιρίων.

 

-Το όριο της χερσαίας λιμενικής ζώνης στο παραλιακό μέτωπο από τον κόμβο του τελωνείου έως το λιμενίσκο προ του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης να μεταφερθεί από το ρείθρο του βόρειου πεζοδρομίου σε απόσταση τεσσάρων μέτρων από τα κρηπιδώματα για την εξυπηρέτηση και τον έλεγχο μικρών σκαφών αναψυχής. Σημειώνεται ότι ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης  και το οικοδομικό τετράγωνο 2 (Green Park) βγαίνουν εκτός χερσαίας ζώνης λιμένος μαζί με το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου.

 

-Να εξαιρεθεί από την χερσαία ζώνη η ακτογραμμή στα Πευκάκια.

 

«Πιστεύουμε ότι αυτή η πρόταση μας είναι δίκαιη, είναι υπέρ της πόλης και του Ο.Λ.Β. Α.Ε. και πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία για την υλοποίηση της όπως αυτή προβλέπεται από τους νόμους.

 

Επίσης οφείλουμε να αναφέρουμε ότι τα όποια έσοδα θα απολέσει ο Ο.Λ.Β. Α.Ε. από την μίσθωση κοινόχρηστων χώρων θα τα αντισταθμίσει με τα έξοδα που καταβάλλει για την συντήρηση των χώρων αυτών αφού η συντήρηση θα περάσει στον Δήμο και τις δημοτικές υπηρεσίες οι οποίες και διαθέτουν μεγαλύτερη εμπειρία.

 

Τέλος, το σημαντικότερο με την επαναχάραξη της χερσαίας ζώνης λιμένος είναι η αξιοποίηση αυτής υπέρ των πολιτών αλλά και η αναβάθμιση όλου του παραλιακού μετώπου με τις άμεσες παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής.

 

Όταν έλθει το θέμα της αποκρατικοποίησης του Ο.Λ.Β. Α.Ε., ο Δήμος Βόλου θα επανέλθει με συγκεκριμένη πρόταση» αναφέρεται από τον Δήμο Βόλου.

 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαργ. Πατσιαντάς επανέρχεται σε σωστή κατεύθυνση ένα πάγιο αίτημα της πόλης.

Το ΤΑΙΠΕΔ θέλει να εκχωρήσει τη δημόσια περιουσία για 99χρόνια. Πρέπει να σπεύσουμε.

 

 

 

Η επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσσα Οικονόμου είπε ότι έρχεται η πρόταση αποσπασματικά η πρόταση και πρόσθεσε:  . Να εφαρμοστεί το μάστερ πλαν.

Είναι πάγιο  και διαχρονικό αίτημα της πόλης.  Ο δήμος δεν έχει πρόβλεψη έργων σχετικά με το λιμάνι.

Θα μπορούσε να βρεθεί λύση με τον ΟΛΒ, κακώς δεν είναι παρών ο πρόεδρος του ΟΛΒ, η παραλία να περάσεις στον Δήμο (εκεί που γίνεται η παρέλαση).

Οι αποθήκες του Τελωνείου και η Πλατεία να περάσουν στο Δήμο  για αξιοποίηση πολιτιστικού χώρου και ο πρόεδρος του ΟΛΒ προτίθεται ο Οργανισμός να το αξιοποιήσει ανάλογα.»

Ο σύμβουλος της «ΔΥΝΑΜΗΣ ΒΟΛΟΥ» Αρ. Δουλόπουλος δήλωσε σύμφωνος με την  πρόταση της δημοτικής αρχής, είναι σε καλό δρόμο, αλλά θα πρέπει να τρέξουμε ώστε να αποκτήσουμε τα μέρη αυτά για χρήση και εκμετάλλευση. Επισκέφθηκα  τον πρόεδρο του ΟΛΒ και είναι σύμφωνος.

Για το πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου πρότεινε τα καταστήματα να καθαρίζουν τον πέριξ χώρο τους.

Δεν μπορεί το λιμάνι να είναι Βατικανό, θα πρέπει να συνεργάζεται με την πόλη.

 

Ο σύμβουλος της ΛΑΣ Απ. Νάνος:  όταν έρθει ο ιδιώτης θα γίνει γκέτο.

Να συζητήσουμε για την αξιοποίηση και ανάπτυξη του λιμανιού, θα πρέπει να γίνει όχι στο  πλαίσιο του ανταγωνισμού και του κέρδους , αλλά για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

 

Για την παραχώρηση  της χερσαίας ζώνης λιμανιού στο Δήμο Βόλου ο κ. Νάνος δήλωσε θετικός.

Οι ανεξάρτητοι

 

Το θέμα αυτό δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε επουσιώδες για να αποτελέσει μέρος ενός ακόμα σώου από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής ,περιμέναμε ως στοιχειώδη υποχρέωσή της να καταθέσει αν όχι ολοκληρωμένη , τουλάχιστον μια γενική με σαφείς και καθορισμένους άξονες εισήγηση. Αντί αυτού καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει απόφαση επί ανύπαρκτων προτάσεων.

Η ένδεια απόψεων, ο ευτελισμός του κύρους του Δημοτικού Συμβουλίου και η ανύπαρκτη προοπτική της πόλης αποκαλύπτεται για ακόμα μια φορά στους συνΔημότες .Η ανυπαρξία προεργασίας και προγραμματισμού, η ανύπαρκτη για τέτοια μείζονα θέματα ενεργοποίηση φορέων και Παρατάξεων σε στράτευση διεκδίκησης για την πορεία της πόλης μας, είναι κυρίαρχα χαρακτηριστικά μιας ανύπαρκτης Δημοτικής Αρχής, που ενδιαφέρεται μόνο για φώτα της επικαιρότητας ( κι ας είναι και αρνητική) και την εικόνα, αδιαφορώντας πλήρως και ολοκληρωτικά για την ουσία.

Επειδή λοιπόν δεν υπάρχει εισήγηση θα πάρουμε ως βάση εργασίας αποκλειστικά την απόφαση 2815/7-11-2014 του ΟΛΒ που είναι και η μοναδική που σήμερα είναι καταγεγραμμένη και επ’ αυτής θα τοποθετηθούμε.
Πάγια και χρόνια διεκδίκηση της πόλης και δικής μς, όπως και πολλών άλλων πόλεων, ήταν και παραμένει η μεταβίβαση χερσαίων ζωνών –περιοχών που από παράδοση ή παλαιότερη ανάγκη βρίσκονται στη διαχείριση του ΟΛΒ και ιδιοκτησιακά στο Ελληνικό Δημόσιο.

 

Οι περιοχές αυτές είναι ήδη ορισμένες και δεν συνεισφέρουν σε τίποτα στην ανάπτυξη αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία του Λιμανιού. Να υποσημειώσουμε εδώ ότι η ανάπτυξη και λειτουργία του Λιμανιού και του χαρακτήρα του ( τουριστικός και εμπορευματικός- μεταφορά των χύδην φορτίων , αξιοποίηση εγκαταστάσεων που υπάρχουν μέσα στον ΟΛΒ κ.λπ.) είναι μείζονος ενδιαφέροντος και του Δήμου μας αφού εκτός του ότι είναι σημείο αναφοράς της πόλης, η ύπαρξή του προσδιορίζει και την πορεία της πόλης αλλά και τα οφέλη που μπορεί εκείνη να αποκομίσει. Βασική προϋπόθεση είναι η συνέργεια του Δήμου και των φορέων της πόλης με πρωτεύοντα τον ρόλο αλλά και συμμετοχή του ΟΛΒ. Αυτό πρακτικά μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από κοινές δράσεις και προγράμματα που όμως κι αυτά προϋποθέτουν με τη σειρά τους διάλογο και συνεννόηση μ’ όλους και στα πλαίσια ενός διαλόγου που θα ανοίξει σ’ όλη την πόλη. Η δημιουργία μαρίνας , με τι όρους , τι προϋποθέσεις , τι δυναμικότητας έτσι ώστε να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη στην πόλη που δεν θα προσβάλει την αισθητική ούτε και θα είναι οικολογικά καταστροφική και άρα με ποια αντίστοιχη χωροθέτηση ,είναι ζητήματα που είναι ανοικτά και προς διαβούλευση. Η επιδερμική λοιπόν προσέγγιση της απλής μεταβίβασης κάποιων περιοχών και μόνο στην κυριότητα ή διαχείριση του Δήμου είναι μια προσέγγιση που μόνο κακό μπορεί να κάνει αλλά και δεν έχει να προσθέσει τίποτα στην υπόθεση ανάπτυξη της πόλης.

Παρ’ όλα αυτά για τη συγκεκριμένη συζήτηση και για τις συγκεκριμένες περιοχές είναι δεδομένο ότι υιοθετούμε την αναγκαιότητα μεταβίβασης του πάρκου του Αγ. Κων/νου με την προϋπόθεση και απαράβατο όρο την αδιατάρακτη και δεσμευτική λειτουργία του ως πάρκο και χώρο πρασίνου εσαεί. Και φυσικά χωρίς τη δυνατότητα να μετατραπεί κι αυτός ο πράσινος και κοινωνικός πνεύμονας της πόλης σε ένα ατέλειωτο μέτωπο καταστημάτων και εμπορικών δραστηριοτήτων που μπορεί να ωφελούν ορισμένους και με τις ευλογίες Δημοτικών <<αρχόντων>> αλλά επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής των πολλών.

Για το τμήμα που αναφέρεται στη συνοικία των Παλαιών( Παλαιό Λιμεναρχείο) είναι για τον αφελέστερο πολίτη δεδομένο, ότι προ πολλού έπρεπε να είχε περάσει στην ευθύνη του Δήμου Βόλου αφού το τμήμα αυτό αποτελεί οργανικό τμήμα της πόλης και μάλιστα από τα πιο υποβαθμισμένα. Και που βέβαια χρειάζεται ισχυρές παρεμβάσεις και συνέργειες με τον ΟΛΒ ώστε η περιοχή να αλλάξει χαρακτήρα και αντιμετωπισθεί επιτέλους η άμετρη αερορύπανση και ηχορύπανση που έχει προ πολλού καταστεί ανεξέλεγκτη ,με τεράστιες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και στην υγεία των Δημοτών και επισκεπτών της περιοχής.

Το ίδιο ισχύει και για την περιοχή που περιγράφεται και βρίσκεται μπροστά από τον χώρο του Πανεπιστημίου, όπου με δεδομένη την αναγκαιότητα συνεργασίας Δήμου και Πανεπιστημίου μπορεί να αξιοποιηθεί και επ’ ωφελεία και των δυο.
Για το μέτωπο της Αγριάς και με δεδομένη τη βούληση του ΟΛΒ για τη μεταβίβαση ολοκλήρου της χερσαίας ζώνης συμφωνούμε απόλυτα. Και μάλιστα μια έξυπνη και με ενδιαφέρον πραγματικό για την πόλη Δημοτική Αρχή ,θα μπορούσε να προχωρήσει σε ριζοσπαστικές κινήσεις που θα αναμόρφωναν την περιοχή και θα επαναπροσδιόριζαν τον ρόλο και τη θέση αυτής στα πλαίσια της λειτουργίας συνολικά της πόλης και των δραστηριοτήτων που ασκούνται στα όριά της.

Επειδή όμως χωρίς εισήγηση και καταγραφή προθέσεων από τη Δημοτική Αρχή δεν θα θέλαμε να αναπτύξουμε το σύνολο των προτάσεων και στόχων που από τη μεριά μας ,είναι και επιβεβλημένοι και εφικτοί , μένουμε προς το παρόν σ’ αυτά που περιληπτικότατα αναφέρθηκαν με βάση την μόνη καταγεγραμμένη πρόταση που υπάρχει και τη συνέχεια θα την ζήσουμε , αν φυσικά δεν γίνει πάλι σώου, στην αίθουσα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Ιδού συνεπώς πεδίο δόξης λαμπρό για εκείνους που ενδιαφέρονται πραγματικά για την πόλη κι όχι προσχηματικά και μόνο για την εικόνα τη δική τους ,να ξετυλίξουν τις ιδέες τους και να μην μείνουν στο <<τόσα θα πάρουμε>> και <<τόσα θα διαχειριστούμε>> .

Απάντηση στην υφυπουργό ΠΟΜΕΔΙ 

Από το Δήμο Βόλου εστάλη προς την υφυπουργό ΠΟΜΕΔΙ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη η ακόλουθη απαντητική επιστολή: «Ευχαριστούμε για τις ευχές σας, αλλά εμείς ως Δημοτική Αρχή, σας καλέσαμε να πάρετε θέση για το μεγάλο αίτημα της πόλης και τη διεκδίκηση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, ως πολιτικός, ιδιότητα για την οποία άλλωστε και θα κριθείτε, και όχι ως καθηγήτρια Νομικής ή δικηγόρος. Η Νομοθεσία είναι γνωστή και ως προς αυτό δεν περιμέναμε τα «φώτα» σας.

 

Ειλικρινώς από την απάντησή σας δεν καταλάβαμε αν είστε υπέρ του αιτήματος, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού, για την επαναχάραξη των χερσαίων ζωνών των λιμανιών και την παραχώρησή τους στην αυτοδιοίκηση ή επιθυμείτε την παραμονή στο σημερινό καθεστώς, που ευνοεί τους δανειστές και τις λοιπές «κατοχικές» δυνάμεις της χώρας, που θα βρουν μια πλούσια περιουσία, και σίγουρα, πάντως, όχι τις τοπικές κοινωνίες.

 

Επειδή, πάντως ορθά σημειώνετε, ότι δεν είναι θέμα αρμοδιότητάς σας, εμείς ως εκφραστές των συμφερόντων του Βόλου και των Βολιωτών, περιμένουμε τη στήριξή σας, αν επιθυμείτε να την εκφράσετε, έμπρακτα, απέχουσα από ιδεολογίες και πολιτικές που μας χωρίζουν, όπως δηλαδή από την πλευρά σας συμβαίνει, περιέργως, αποκλειστικά και μόνο σε προεκλογικές περιόδους, αλλά όχι και σε αυτή την περίοδο που διανύουμε.

 

Σε κάθε περίπτωση εμάς μας ενδιαφέρουν αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα της πόλης, γι’ αυτό και απέχουμε από πολιτικά και άλλα παιχνίδια. Εδώ είναι η ειδοποιός διαφορά μας».

 

Στους ανεξάρτητους οι καταστάσεις

Τέλος ο κ. Θεοδώρου είπε ότι  θα δοθούν στους επικεφαλής και στους ανεξάρτητους οι καταστάσεις με τις καταχωρήσεις  της δεκαετίας στα ΜΜΕ, εμπιστευτικά όμως, για να σχολιάσει ο  κ. Νάνος: τι εμπιστευτικά που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

 

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση