Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ολοκλήρωση του προηγούμενου ΕΣΠΑ διεκδικεί το υπ. Οικονομίας
Ολοκλήρωση του προηγούμενου ΕΣΠΑ διεκδικεί το υπ. Οικονομίας

Ολοκλήρωση του προηγούμενου ΕΣΠΑ διεκδικεί το υπ. Οικονομίας

για την ολοκλήρωση του προηγούμενου ΕΣΠΑ (2007-2013) διεκδικεί το υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο απώλειας πόρων. Παράλληλα, εφαρμόζονται σειρά μέτρων για την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων που έχουν ενταχθεί σε αυτό και προετοιμάζονται οι δράσεις του νέου προγράμματος (2014-2020), οι οποίες θα ξεκινήσουν άμεσα να προκηρύσσονται.

Η γενική γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι σε συντονισμό με το η ημερήσια ροή πληρωμών για του ΕΣΠΑ έχει φτάσει πλέον τα 10 εκατ. ευρώ και βαίνει αυξανόμενη και σε συνδυασμό με την εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης θα οδηγήσει στην πλήρη αποκατάσταση των πληρωμών στο αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως είναι γνωστό, είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη σύναψη νέων δανειακών συμφωνιών που θα χρηματοδοτήσουν του ΕΣΠΑ και θα βελτιώσουν τη ρευστότητα.

Στην ίδια κατεύθυνση, δηλαδή της ενίσχυσης της ρευστότητας, συντελούν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης σε % για την περίοδο 2007-2013 (από 95% που ίσχυε μέχρι τώρα), άμεση απόδοση του 5% του τρέχοντος ΕΣΠΑ που κανονικά θα παρακρατείτο, μέχρι τον Μάρτιο του 2017 και αύξηση της προκαταβολής για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Τα μέτρα αυτά, εφόσον εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, μπορούν να αποφέρουν άμεσα 2 δισ. ευρώ. «Καθώς τα ανωτέρω ενδέχεται να μην αποδειχθούν αρκετά για την αποφυγή απώλειας πόρων, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να διατυπώνει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο το εύλογο αίτημα για την της καταβολής κοινοτικών δαπανών για τα προγράμματα της περιόδου 2007-2013», τονίζει το υπουργείο Οικονομίας.

Το υπουργείο ασκεί, εξάλλου, κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση τόσο για την της περιόδου 2014-2020 όσο και για την απορρόφηση κονδυλίων της περιόδου 2007-2013.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #Θεσσαλονίκη: Μόνο στρατιωτική παρέλαση διάρκειας 60 λεπτών #Θεσσαλονίκη - https://t.co/eqbcCauvmu -

  • Παπανάτσιου: «Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα "καίνε" την αγροτική παραγωγή » - https://t.co/F39w94GiDZ… -

  • Η  Εικόνα της Παναγίας Δαμάστας στον Βόλο #ΠαναγίαςΔαμάστας - https://t.co/FBobUI9DHE -

"Αλιεύοντας" την είδηση