Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Ερντογάν στην Κομοτηνή
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Ερντογάν στην Κομοτηνή

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Ερντογάν στην Κομοτηνή

Μετά την «επεισοδιακή» παρουσία του Ρετζέπ στην Αθήνα, ο Τούρκος Πρόεδρος επισκέφθηκε την Κομοτηνή, όπου συμμετείχε στην προσευχή της Παρασκευής και επισκέφθηκε το μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά η ομιλία του Τούρκου Προέδρου σε παράγοντες της μειονότητας σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο την επίσκεςψή του στην Κομοτηνή.

Ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε σε εκατοντάδες στελέχη της μειονότητας, ενώ μεγάλος ήταν ο αριθμός του συγκεντρωμένου πλήθους, το οποίο χωρίς να φωνάζει συνθήματα βρισκόταν εκεί ώστε να δει τον κ. Ερντογάν.

Στην ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε αναφορές στην μειονότητα, χωρίς να παρεκκλίνει ωστόσο από όσα είπε στις συναντήσεις του στην Αθήνα.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε «ότι μπορεί να είστε Τούρκοι , Πομάκοι, Ρομά και Βόσνιοι, αλλά όλοι έχουμε όμως ένα κοινό παρανομαστή, είμαστε όλοι ».

«Όπως στην Τουρκία υπάρχουν εθνικές μειονότητες έτσι συμβαίνει και στην . Εμείς δεν έχουμε προβλήματα με αυτά. Η Συνθήκη της Λωζάννης εξασφαλίζει τα δικαιώματά σας», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Στο κλίμα της χθεσινής του τοποθέτησης στο Μέγαρο περί καμίας αμφισβήτησης της εδαφικής ακεραιότητας της ς από την τουρκική πλευρά πρόσθεσε απευθυνόμενος στη μειονότητα ότι «εδώ (σ.σ. στη Θράκη) κυματίζει ελληνική σημαία. Αν κυματίσει άλλη σημαία στην Ελλάδα θα είναι πρόβλημα».

«Όπως εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τα σύνορα της Τουρκίας έτσι και η Ελλάδα οφείλει να υπερασπιστεί τα δικά της», συμπλήρωσε ο Ερντογάν τους παρότρυνε «ως Ελληνες πολίτες» να προασπίσουν τα σύνορα της Ελλάδας.

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ελληνική οικονομική κρίση, η οποία, όπως είπε, έχει επιπτώσεις και στη Δυτική Θράκη. Σε αυτό το πλαίσιο είπε: «Οφείλετε να ασχολείστε με την ελληνική γη».

«Μην ξεχνάτε ότι έχετε ελληνικές ταυτόητες, ότι έχετε και ευρωπαική ταυτότητα και οφείλετε να εργαστείτε για να δυναμώσετε την οικονομία της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:«Ετσι θα γίνεται πιο δυνατοί».

Εντός της επόμενης ώρας πρόκειται να αναχωρήσει για Αλεξανδρούπολη και από εκεί θα επιστρέψει στην νσταντινούπολη.

«Όλα βάσει προγράμματος»

Κανένα διπλωματικό επεισόδιο δεν υφίσταται, σχολίασαν λίγο νωρίτερα πηγές του Μεγάρου , σχετικά με το ρεπορτάζ της Καθημερινής ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης επεσήμανε προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν ότι δεν προβλέπεται στη συμφωνία των δύο μερών να εκφωνήσει λόγο από μικροφώνου στα του μειονοτικού σχολείου της Κομοτηνής.

«Όλα πηγαίνουν βάσει του συμφωνηθέντος προγράμματος» συμπλήρωσε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος.

 

«Είχαμε σημαντικές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις στην Αθήνα οι οποίες ελπίζουμε ότι θα καρποφορήσουν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος είπε: «Είστε πολίτες της Ελλάδας και πρέπει να εργαστείτε για το καλό της»

Ευχήθηκε ακόμη να επισκεφθεί ξανά τη χώρα μας ως πρόεδρος της Τουρκίας και δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα χρωστά πολλά στην Τουρκία και η Τουρκία στην Ελλάδα»

Σχολίασε ακόμη πως η χώρα του είναι μια χώρα δημοκρατική και «κοσμική».

Πριν την ομιλία του Τούρκου Προέδρου απηύθυνε χαιρετισμό ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης.

Μετά από με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ.Αμανατίδη, ο Ερντογάν κατάφερε τελικά να εκφωνήσει ομιλία στο προαύλιο του μειονοτικού σχολείου Τζελαλ Μπαγιάρ.

Τον Τούρκο Πρόεδρο προλόγισε, ωστόσο, ο κ. Αμανατίδης

Μινι διπλωματικό επεισόδιο Ερντογάν – Αμανατίδη

Μινι διπλωματικό επεισόδιο έλαβε χώρα στην είσοδο του σχολείου Τζελάλ Μπαγιάρ που επισκέπτεται ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε ένα μικρόφωνο να μιλήσει, και τότε ο υφυπουργός εξωτερικών Γ. Αμανατίδης του είπε χαρακτηριστικά «Αλλα έχουμε συμφωνήσει κ . Πρόεδρε»,

Ο Ερντογάν αντέδρασε και στη συνέχεια κατέβηκε σε αίθουσα του σχολείου όπου ανέφερε σε μια μαθήτρια ότι ζήτησε μικρόφωνο και δεν του το έδωσαν, με αποτέλεσμα – σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η κοπέλα να βάλει τα κλάματα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος πάντως στη συνέχεια συνομίλησε και με άλλους .

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση