Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΜΑΓΝΗΣΙΑ / Ολοκληρώνεται από την Περιφέρεια το φράγμα Μαυρομάτι στη Σούρπη
Ολοκληρώνεται από την Περιφέρεια το φράγμα Μαυρομάτι στη Σούρπη

Ολοκληρώνεται από την Περιφέρεια το φράγμα Μαυρομάτι στη Σούρπη

Ολοκληρώνεται από την Περιφέρεια το φράγμα Μαυρομάτι στη Σούρπη. Αυτό έγινε γνωστό μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό «Συμπληρωματικές εργασίες ολοκλήρωσης κατασκευής φράγματος συγκέντρωσης νερού στο ρέμα Μαυρομάτι Δήμου Αλμυρού» προϋπολογισμού 3.845.000,00 ευρώ. Φορέας Υλοποίησης και Κύριος του έργου είναι Περιφερειακή Ενότητα και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Σε δηλώσεις του ο Κώστας Αγοραστός τόνισε τα εξής: «Βάζουμε στην τελική ευθεία ένα σπουδαίο για τη Μαγνησία και πιο συγκεκριμένα για την περιοχή της Σούρπης. Όπως έχω τονίσει, αποτελεί πεποίθησή μας ότι τα ύδρευσης είναι του μέλλοντος. Ως αιρετή Περιφέρεια δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξασφάλιση επαρκούς και κατάλληλης ποιότητας πόσιμου νερού στους κατοίκους της Θεσσαλίας. Το φράγμα στο Μαυρομάτι είναι ένα ζωογόνο για την περιοχή καθώς με την ολοκλήρωσή του πρόκειται να καλυφθούν οι ανάγκες υδροδότησης των κατοίκων της Σούρπης και του Πτελεού, καθώς και των παραθεριστών που διαμένουν κατά τους θερινούς μήνες στους παραλιακούς οικισμούς του Δήμου Αλμυρού. Παράλληλα με τόσο μεγάλα σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, ενισχύεται η ρευστότητα της τοπικής οικονομίας αλλά και δημιουργούνται θέσεις εργασίας για ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

Το φράγμα συγκέντρωσης νερού στο ρέμα Μαυρομάτι του πρόκειται να εκμεταλλευτεί την επιφανειακή απορροή της λεκάνης του ρέματος Μαυρομάτι, το οποίο εντοπίζεται στις Β/Α παρυφές του όρους Όθρυς και σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση των πηγών Μαυρομάτι κατάντι του φράγματος θα καλύψει ριζικά τις ανάγκες ύδρευσης, με νερό αρίστης ποιότητας για τα επόμενα τουλάχιστον 40 χρόνια, των κατοίκων των οικισμών Σούρπης, Πτελεού, Αχιλλείου, Αμαλιάπολης κλπ του νυν Δήμου Αλμυρού, που αντιμετωπίζουν ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες οξύτατο πρόβλημα.

Το νερό με το οποίο υδρεύονται σήμερα δεν επαρκεί για την κάλυψη των τωρινών αναγκών ιδίως κατά την διάρκεια του θέρους και σε ένα μεγάλο μέρος προέρχεται από . Με την ενίσχυση των υδραγωγείων με το νερό του ταμιευτήρα θα καταργηθεί η λειτουργία των γεωτρήσεων που χρησιμοποιούνται, με την αναβάθμιση της ποιότητας και τη βελτίωση της ελλειμματικότητας του υδάτινου ισοζυγίου της περιοχής.
Ωφελούμενοι από το αυτό θα είναι 8.000 μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής καθώς και οι 10.000 περίπου παραθεριστές που κατακλύζουν τους θερινούς μήνες τους παραλιακούς οικισμούς του Δήμου Αλμυρού.

Το υποέργο αφορά συμπληρωματικές εργασίες, για την ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος, προς αντιμετώπιση των συνθηκών που διαπιστώθηκαν επί τόπου τόσο κατά την εκτέλεση των εργασιών κατασκευής του έργου, όσο και από τα στοιχεία της συμπληρωματικής γεωτεχνικής έρευνας που διενεργήθηκε με δαπάνες της τότε Νομαρχίας και προσδιορίσθηκε ότι είναι αναγκαίο, προκειμένου να επιτευχθεί η ασφαλής ολοκλήρωση του έργου και να διασφαλίζεται η λειτουργικότητά του, να υλοποιηθεί το παραπάνω υποέργο.
Πρόκειται για εργασίες που έχουν σαν στόχο την διαμόρφωση του πρανούς άνωθεν της κεκλιμένης διώρυγας του υπερχειλιστή, την κατασκευή των υπολειπομένων τμημάτων του υπερχειλιστή, την διαμόρφωση χώρων απόθεσης ακατάλληλων υλικών εκσκαφών στην περιοχή του λατομείου αδρανών υλικών και του δανειοθαλάμου αργίλου, την κατασκευή τοίχων αντιστήριξης και την ασφαλτόστρωση της προβλεπόμενης οδοποιίας.

Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας-Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γρ. Ιγγλέσης, .Καλτσογιάννης, .Κίτσιος, Αργ. Κοπάνας, Κων. Χαλέβας και ο υπογράφων εργολάβος κ. Τερζάκης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS CAMERA

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αστυνομικοί έλεγχοι και πρόστιμα στη Θεσσαλία για τον κορωναϊό #αστυνομικοίέλεγχοι - https://t.co/rzu29z4NsZ -

  • Επετειακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση στο ιστορικό #Τρίκερι #Τρίκερι - https://t.co/79HYvKhVgo -

  • Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι ελληνικές συμμετοχές στο πρόγραμμα της Κυριακής (1/8) - https://t.co/KSmcLGXFWa… -

"Αλιεύοντας" την είδηση