Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΘΕΣΣΑΛΙΑ / ΛΑΡΙΣΑ / «Ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας – εξωστρέφεια – περιβαλλοντική βιωσιμότητα»
«Ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας – εξωστρέφεια – περιβαλλοντική βιωσιμότητα»

«Ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας – εξωστρέφεια – περιβαλλοντική βιωσιμότητα»

Στη Θεσσαλία οικονομική ανάπτυξη και περιβάλλον πηγαίνουν χέρι χέρι. Στην περιφέρειά μας άλλωστε λαμβάνει σάρκα και οστά το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της Ευρώπης, η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας. Είναι ένα έργο υψίστης σπουδαιότητας και πολλαπλής χρησιμότητας περιβαλλοντικής, υδρευτικής, αρδευτικής, τουριστικής, πολιτιστικής.

Για την ολοκλήρωση του έργου απαιτούνται άλλα 35 εκατομμύρια και ζητούμε τη δική σας παρέμβαση κ. πρωθυπουργέ λόγω της προφανούς σημασίας του έργου. Τα καλά νέα για το περιβάλλον δεν τελειώνουν στην Κάρλα αφού επιτέλους δρομολογείται η λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Μεσοχώρα, ένα έργο ομολογουμένως σωτήριο για το περιβάλλον αφού θα παράγεται «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια με αποτέλεσμα να μειωθούν οι ρύποι διοξειδίου του άνθρακα κατά 400 χιλ. τόνους ετησίως και να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση ενός νησιού του μεγέθους της Κέρκυρας για ένα χρόνο.

Παράλληλα, διασώζεται και μια νευραλγικής σημασίας δημόσια επιχείρηση, η ΔΕΗ, που έχει επενδύσει πάνω από 530 εκατομμύρια ευρώ. Το επόμενο βήμα, κύριε πρόεδρε, εκ των πραγμάτων είναι και πρέπει να είναι και στην πράξη το υδροηλεκτρικό έργο της Συκιάς. Δεν υπάρχει λογική να αξιοποιείται το νερό του Αχελώου μόνο σε 5 φράγματα κι όχι στο 6ο.

Γενικότερα, πάντως, η Θεσσαλία καταγράφει θετικές επιδόσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερες αυτές οι επιδόσεις καθώς υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρά το αρνητικό περιβάλλον. Κι αυτό ισχύει για τις ιδιωτικές επενδύσεις στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητα καθώς το ισχύον πλαίσιο είναι βαρύ, γραφειοκρατικό και είναι τόσο έντονος ο αρνητισμός που συνήθως συναντούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές από το κεντρικό κράτος που αρκετοί, ενδεχομένως οι περισσότεροι, εγκαταλείπουν τις προσπάθειες.

Γι’ αυτό επισήμανα και νωρίτερα την αναγκαιότητα να αναλάβουν οι Περιφέρειες τον τομέα των επενδύσεων στο σύνολό του με το κεντρικό κράτος να περιοριστεί στο ρυθμιστικό-ελεγκτικό του ρόλο. Διότι δεν μπορεί κάποιος στην πλατεία Συντάγματος να γνωρίζει καλύτερα από την Περιφέρεια και την τοπική κοινωνία, ποιος και που μπορεί να επενδύσει κάποιος στη Θεσσαλία.

Μεγάλης σημασίας για τις επιχειρήσεις και την αύξηση των εξαγωγών είναι το εμπορευματικό κέντρο στη Θεσσαλία. Και γι’ αυτό λέγονται και γράφονται κατά καιρούς πολλά. Η θέση της Περιφέρειας είναι ξεκάθαρη: Να γίνoυν ένα, δύο. Με προϋπόθεση, πάντως, να είναι βιώσιμα, λειτουργικά, σύγχρονα και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ώστε να διαδραματίσουν το ρόλο που μπορούν και πρέπει στη σύγχρονη οικονομία. Άλλα «κουφάρια» ημιτελών κτιρίων και ναυαγισμένα σχέδια η Θεσσαλία δεν αντέχει.

Κυρίες και κύριοι,

Ολοκληρώνοντας αυτή την εκ των πραγμάτων ευσύνοπτη και περιεκτική αναφορά στη Θεσσαλία -είναι τέτοιο το αναπτυξιακό δυναμικό που μπορούμε να μιλάμε πολλές ώρες, αν όχι ημέρες – θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στον τουρισμό όπου η Θεσσαλία πραγματικά είναι ένας προορισμός και για τις τέσσερις εποχές του έτους, με δημοφιλείς και δυναμικά ανερχόμενους προορισμούς, με εντυπωσιακή εναλλαγή βουνού και θάλασσας, με τα πανέμορφα νησιά μας τις Σποράδες, με μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας όπως τα Μετέωρα, με μεγάλη γαστρονομική παράδοση.

Τι να πρωτοαναφέρω; Τον Όλυμπο, τη Λίμνη Πλαστήρα, το Πήλιο…

Μπορούμε, όμως, να εμπλουτίσουμε και να αναβαθμίσουμε περαιτέρω το τουριστικό προϊόν με σύγχρονες υποδομές αλλά και αναπτύσσοντας τον θεματικό τουρισμό: Τουρισμός Υγείας και Ευεξίας, Συνεδριακός, Πολιτιστικός, Θρησκευτικός, Αθλητικός Τουρισμός και Τουρισμός Περιπέτειας, Αγροτουρισμός, Γαστρονομικός, Τουρισμός Πόλεων, Οινικός -να αναφέρω ενδεικτικά κάποιους καθώς η λίστα δεν έχει τέλος…

Πολύ μεγάλα είναι τα περιθώρια για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Η Θεσσαλία είναι η κατ’ εξοχήν περιφέρεια που μπορεί να δραστηριοποιηθεί σ’ αυτόν τον τομέα καθώς έχει υψηλότατου επιπέδου επιστημονικό δυναμικό και υπερσύγχρονες υποδομές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Αυτό που θα καταστήσει, όμως, την Περιφέρεια μας παγκόσμιο κέντρο αναφοράς είναι το Ογκολογικό Κέντρο αδρονικής θεραπείας, ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει διεθνώς στη μάχη κατά του καρκίνου. Γι’ αυτό το μεγάλο εγχείρημα προϋπολογισμού 60 εκ. ευρώ Περιφέρεια, η Ιατρική Σχολή, ο Δημόκριτος και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο είμαστε σε στενή συνεργασία με το ξακουστό κέντρο CERN.

Γενικότερα, στον τομέα της υγείας έχουμε υλοποιήσει ως αιρετή Περιφέρεια 50 έργα συνολικού προϋπολογισμού 57 εκατομμυρίων ευρώ. Η Θεσσαλία έχει σύγχρονες υποδομές και νοσοκομεία με ναυαρχίδα το πανεπιστημιακό από τα καλύτερα στη χώρα, όμως οι ελλείψεις προσωπικού είναι πολύ μεγάλες και χρειάζονται προσλήψεις αλλά και επαρκή χρηματοδότηση ώστε να μην επαναλαμβάνονται τα φαινόμενα που προκύπτουν συχνά και δεν είναι αντάξια μιας χώρας που θέλει να λέγεται ανεπτυγμένη.

Η δική μας θέση είναι άλλωστε ότι μια χώρα κρίνεται ανεπτυγμένη όταν οι πλούσιοι είναι αυτοί που προτιμούν τις δημόσιες δομές υγείας κι όχι οι φτωχοί τις ιδιωτικές.

Άφησα επίτηδες στο τέλος, την παιδεία και τον πολιτισμό. Γιατί αυτοί είναι ακριβώς οι τομείς απόλυτης προτεραιότητας και συγκριτικά πλεονεκτήματα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στον πολιτισμό υλοποιούμε – και χρειαζόμαστε βεβαίως την πιο ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας – ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων και ανάδειξης μνημείων παγκόσμιας εμβέλειας όπως τα Μετέωρα που ανέφερα, το αρχαίο θέατρο Λάρισας, ο αρχαιολογικός χώρος στο Δίμηνι – Σέσκλο και πολλά άλλα μνημεία, αρχαία, βυζαντινά και νεώτερα.

Στην παιδεία έχουμε ολοκληρώσει ως αιρετή Περιφέρεια 111 έργα προϋπολογισμού 170 εκατ. ευρώ, χρειάζεται, όμως, κυρίως προσωπικό και κυρίως να στηριχθούν το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ ώστε το ερευνητικό τους έργο – που είναι πολυσχιδές – να «κουμπώσει» καλύτερα με την αγορά και την επιχειρηματική κοινότητα.

Αυτές τις δύο ημέρες έγινε πραγματικά ένας ζωντανός διάλογος στο συνέδριο. Τα πάντα, όμως, στην πολιτική κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Για να έχει, συνεπώς, το συνέδριο αντίκρισμα που να αποτυπώνεται στην πράξη και την καθημερινότητα, χρειάζεται να υπάρξει συνέχεια. Τα λόγια να γίνουν πράξεις, οι δεσμεύσεις να υλοποιηθούν, τα προβλήματα να λυθούν, τα έργα να προχωρήσουν.

Ώστε μια πολλά υποσχόμενη ιδέα δηλαδή το αναπτυξιακό συνέδριο, να μην μείνει ιδέα υποσχόμενη πολλά…

Ένας Βρετανός συγγραφέας και σκιτσογράφος, ο Άσλευ Μπρίλιαντ λέει ότι «οι περισσότεροι αισθάνονται πιο άνετα με παλιά προβλήματα παρά με καινούργιες λύσεις».

Εμείς, κύριε πρόεδρε, ανήκουμε σ’ αυτούς που θέλουμε λύσεις. Βιώσιμες, οραματικές, καινοτόμες, ρεαλιστικές. Θέλουμε μια καλύτερη Θεσσαλία σε μια καλύτερη Ελλάδα, Με περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για όλους. Με ανάπτυξη στην οποία να έχουν όλοι ανεξαιρέτως μέρισμα.

Παραγωγή με κοινωνική ευημερία και αλληλεγγύη, Αυτός είναι ο στόχος μας. Θέλουμε να κτίσουμε το αύριο, να κερδίσουμε το μέλλον. Για τη Θεσσαλία που μπορούμε, που τη δικαιούμαστε και μας αξίζει».

Μίνι υπουργικό συμβούλιο στη Λάρισα

Στην ανάγκη ανάδειξης των προτάσεων και των λύσεων που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια του διήμερου περιφερειακού συνεδρίου που διοργάνωσε η κυβέρνηση στη Λάρισα, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του μίνι υπουργικού που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο ξενοδοχείο Imperial στη Λάρισα.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης,Τουρισμού Έλενα Κουντουρά,Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, Υγείας Ανδρέας Ξανθός, Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, η αναπληρώτρια υπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, η υφυπουργός οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, η αναπληρώτρια υπουργός εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, ο γ.γ. στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης και οι βουλευτές των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την συμμετοχή των φορέων στις θεματικές συζητήσεις για τα θέματα της παιδείας, του περιβάλλοντος, της κοινωνικής οικονομίας, του τουρισμού και τόνισε ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία παρακολούθησης των λύσεων που θα προωθηθούν προς υλοποίηση και θέτοντας και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Δεκαοκτώ θετικά κρούσματα Covid 19 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/LbP9pVMsBh -

  • Ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης στο Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου - https://t.co/DKl6hxLPb8 -

  • Εντατικά συνεχίζει κάθε δράση ο ΣΔΥ Βόλου, με επίκεντρο το 1ο Γορίτσα Trail Run & MTB Festival… - https://t.co/x3uuRgbfNY -

"Αλιεύοντας" την είδηση