«Ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας – εξωστρέφεια – περιβαλλοντική βιωσιμότητα»

«Ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας – εξωστρέφεια – περιβαλλοντική βιωσιμότητα»

Έρχομαι στα της Θεσσαλίας.

Η περιφέρειά μας είναι κυρίως γνωστή για τον πρωτογενή τομέα αλλά στην ουσία είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας. Είναι ιδιαίτερη αναπτυγμένη τουριστικά περιλαμβάνοντας μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία και τους δημοφιλέστερους προορισμούς στη χ μας, έχει εξαιρετικές μεταποιητικές μονάδες, σημαντικό τομέα υπηρεσιών ιδίως στην υγεία, υψηλοτάτου επιπέδου επιστημονικό προσωπικό με αξιόλογο ερευνητικό κέντρο κυρίως στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ.

Η τοπική οικονομία θα έλεγα σε γενικές γραμμές ότι είναι σε φάση μετάβασης προς ένα νέο μοντέλο με βασικό χαρακτηριστικό την εξωστρέφεια και διατηρώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, την ποιότητα, την παράδοση, την ασύγκριτη γεύση όσον αφορά τα προϊόντα διατροφής. Παντού στη Θεσσαλία, σε μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις, στον τουρισμό και τον αγροτοδιατροφικό τομέα, υπάρχουν άνθρωποι με μεράκι, με καινοτόμες ιδέες, με αυτοπεποίθηση, με όραμα για το μέλλον τους και αγάπη για τον τόπο μας.

Οι άνθρωποι, αυτό είναι το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της Θεσσαλίας. Όμως, χρειάζονται το κατάλληλο περιβάλλον για να μπορέσουν πραγματικά να μεγαλουργήσουν:

Σύγχρονες υποδομές – με δημόσιο έλεγχο σε όποιες είναι στρατηγικού χαρακτήρα.

Κράτος που να μην είναι εμπόδιο.

Σταθερότητα στην οικονομική – και κυρίως στη φορολογική – πολιτική.

Φορολογικούς συντελεστές και ασφαλιστικές εισφορές που όχι μόνο να μην καθιστούν απαγορευτική την και την αύξηση του εισοδήματος αλλά ακριβώς το αντίθετο: να είναι κίνητρο για αύξηση του εισοδήματος και των θέσεων ς.

Ταχεία απονομή δικαιοσύνης.

Επίλυση των προβλημάτων με τις χρήσεις γης και τη χωροταξία – τεράστιο θέμα.

Καθαρούς κανόνες στον ανταγωνισμό.

Στη Θεσσαλία έχουν γίνει κυριολεκτικά άλματα τα τελευταία έξι (6) χρόνια. Μέσα στην κρίση και παρά την κρίση. Άλλωστε, εμείς στις Περιφέρειες μάθαμε με λίγα να κάνουμε πολλά. Όμως, είναι πολλά και σημαντικά και όσα απομένουν να γίνουν. Έχω αναλυτικό υπόμνημα με όσα πρέπει να γίνουν, το οποίο θα σας δώσω κύριε πρόεδρε. Υπάρχουν έργα και παρεμβάσεις άμεσης απόδοσης και άλλα μεσο-μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Ξεκινώ από το βασικότερο, το νερό. Τα επίσημα στοιχεία είναι αδιάψευστα: η περιφέρειά μας ήταν και παραμένει ελλειμματική – 450 εκατ. κυβικά μέτρα νερού σε ετήσια βάση λείπουν. Μιλήσαμε πριν για την έξοδο των νέων στο εξωτερικό, το λεγόμενο brain drain. Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι ότι αν δεν γίνουν τα απαιτούμενα έργα και γενναίες παρεμβάσεις, η Θεσσαλία απειλείται με περιβαλλοντική ερημοποίηση, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα και την κοινωνική ερημοποίηση.

Συνεπώς, χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή, χωρίς νερό δεν υπάρχει Θεσσαλία! Καθαρές κουβέντες.

Είναι όρος επιβίωσης για τη Θεσσαλία, δεν είναι θέμα… πολυτέλειας, όπως υποστηρίζουν κάποιοι από την ασφάλεια των γραφείων τους στο κέντρο της Αθήνας.

Είπα και χθες, το τονίζω και σήμερα: Το αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας δεν είναι και δεν θα γίνει η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους Αχελωομάχους.

Κι επειδή κυκλοφορούν διάφορα για «πακέτο» έργων αντί του Αχελώου, θέλω να ξεκαθαρίσω με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια: Για μας, μερική μεταφορά νερού που περισσεύει από τον Αχελώο στη Θεσσαλία που το νερό λείπει και αρδευτικά έργα στη Θεσσαλία δεν είναι παίγνιο μηδενικού αθροίσματος, δεν τίθενται διαζευκτικά.

Για να χρησιμοποιήσω και μια γνωστή φράση από το Ευαγγέλιο Και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι.

Για να αντιμετωπισθεί το οξύτατο πρόβλημα χρειάζεται όντως μια δέσμη μέτρων και παρεμβάσεων ώστε -και να αυξηθούν οι ποσότητες νερού στη Θεσσαλία, άρα μεγάλα έργα Αχελώος, Σμόκοβο, Γυρτώνη, Κάρλα, -και μικρότερα αλλά και καλύτερη διαχείριση με σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα, νέες τεχνολογίες εξοικονόμησης νερού.

Επί των ημερών της αιρετής ς έχουν επενδυθεί περισσότερα από 163 εκατομμύρια ευρώ σε αρδευτικά έργα και παρεμβάσεις, χρειάζονται, όμως, πολύ περισσότερα και γι' αυτό ζητούμε την προσωπική σας παρέμβαση, κύριε πρωθυπουργέ, ώστε η χρηματοδότηση της ς από προγράμματα των υπουργείων (αναφέρομαι στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και το πρόγραμμα των υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος) να είναι ανάλογη του μεγέθους του προβλήματος.

Επαναλαμβάνω ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό, σήμερα, εδώ, με χωράφια απότιστα, με γεωτρήσεις έως τα 400 μέτρα, με σοβαρά προβλήματα καθίζησης του εδάφους. Άρα, χρειάζονται και λύσεις άμεσης εφαρμογής, όχι μόνο μεσομακροπρόθεσμου ορίζοντα που κι αυτές βέβαια είναι αναγκαίες. Συνεπώς, το να εξαγγέλλονται σε παρασυσκέψεις ή συζητήσεις καφενείου έργα για τα οποία μόνο οι μελέτες θα χρειαστούν πέντε χρόνια να ολοκληρωθούν ή έργα χωρίς να υπάρχει σαφή πρόβλεψη χρηματοδότησης,αυτό δεν δείχνει σοβαρή προσέγγιση, δεν συνιστά σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος,δεν είναι λύση.

Κυρίες και κύριοι,

Χωρίς τις απαραίτητες ποσότητες νερού δεν μπορεί να υπάρξει καν αγροτικός τομέας.

Μπορεί στη δημόσια σφαίρα να κυριαρχούν οι… καναπέδες των αγροτών -δεν ξέρω πως προέκυψε λίγες ημέρες πριν το συνέδριο αυτή η συζήτηση, (άλλωστε σε ποιο επάγγελμα έχουν όλοι την ίδια απόδοση, την ίδια παραγωγικότητα;) -δεν μπορεί όμως να βάζουμε τους πάντες στο ίδιο τσουβάλι, εγώ πάντως γνωρίζω και συναντώ καθημερινά αγρότες, κτηνοτρόφους, ψαράδες, μελισσοκόμους και δασεργάτες που μοχθούν, που νύχτα αρχίζουν και νύχτα τελειώνουν.

Γνωρίζω ανθρώπους που παράγουν εξαιρετικά προϊόντα, που τα διαθέτουν σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη, από τις ΗΠΑ έως την και τη Ν. Κορέα.

Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι οι εξαγωγές φρέσκων φρούτων επί θητείας αιρετής Περιφέρειας αυξήθηκαν στη Θεσσαλία κατά 500%. Προφανώς αυτό δεν το κατάφεραν από τον… καναπέ τους.

Υπάρχουν επιχειρήσεις συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών – πρότυπο σ' όλη τη χώρα, έχει γίνει και γίνεται στροφή σε δυναμικές καλλιέργειες με μεγάλη

προστιθέμενη αξία,πολλοί παραγωγοί επιχειρούν να αυξήσουν την παραγωγή τους, να μειώσουν το κόστος. Γίνεται επίσης προσπάθεια να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της ερευνητικής προσπάθειας που γίνεται από επιστήμονες εδώ στον τόπο μας, το πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ. Προσπάθειες γίνονται επίσης και για τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό – τα περιθώρια είναι βεβαίως πολύ μεγάλα.

Τι ζητούν κυρίως οι άνθρωποι της παραγωγής; Ένα αξιόπιστο κράτος: Αξιόπιστο στις πληρωμές επιδοτήσεων και τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, αξιόπιστο στην οικονομική πολιτική, χωρίς να τους παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς τους η Εφορία και το ασφαλιστικό ταμείο. Προσοχή: Οι αγρότες δεν λένε να μην πληρώνουν. Να μην πληρώνουν εξοντωτικούς φόρους και εισφορές δικαίως ζητούν. Όπως επίσης ζητούν το κόστος παραγωγής να είναι ανάλογο των άλλων κρατών, χωρίς στρεβλώσεις στην αγορά των εφοδίων.

Και επιτέλους, πρέπει να προκηρυχθούν τα επενδυτικά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20. Έχουμε φθάσει στο μέσο του προγράμματος και μέχρι τώρα έχουν προχωρήσει μόνο οι νέοι αγρότες. Και εδώ βέβαια υπάρχει στρέβλωση: Περίπου 500 είναι οι επιλαχόντες στη Θεσσαλία. Εμείς ζητήσαμε και το θεωρούμε δίκαιο να ενταχθούν όλοι, όπως ανακοινώσατε και σωστά κ. πρόεδρε στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Πρέπει, όμως, αμέσως να «ανοίξουν» και τα άλλα βασικά μέτρα του ΠΑΑ, όπως τα σχέδια βελτίωσης, οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις του LEADER, η 2η προκήρυξη στη βιολογική κτηνοτροφία και γεωργία, οι ομάδες παραγωγών, τα γεωργοπεριβαλλοντικά. Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι στην αγροτική οδοποιία ο προϋπολογισμός για τη Θεσσαλία είναι 4,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι προτάσεις που υποβλήθηκαν ξεπερνούν τα 16 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο συνεπώς ότι χρειάζεται χρονικό διάστημα μηνών από την ώρα της προκήρυξης μέχρι την ώρα της πληρωμής, πρέπει να προχωρήσουμε με άλματα για να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο. Και κυρίως, να προχωρήσει το πρόγραμμα της απονιτροποίησης, που είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τη Θεσσαλία.

Για τον πρωτογενή τομέα αλλά γενικότερα το σύνολο της οικονομίας στη Θεσσαλία, υπ' αριθμόν 1 ζήτημα είναι οι υποδομές.

Επί αιρετής Περιφέρειας, επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό ο στόχος που είχαμε θέσει από την αρχή για τη μετάβαση της Θεσσαλίας από τα ανολοκλήρωτα έργα στις σύγχρονες υποδομές.

Συνήθως, με καθυστέρηση και μεγάλο κόστος. Κόστος που το επωμίζονται οι πολίτες με τις υπερβολικά υψηλές τιμές διοδίων στους σύγχρονους αυτοκινητόδρομους.

Που κι αυτοί, όμως, είναι ημιτελείς, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τον κόμβο για την παράκαμψη προς Πυργετό και παραλιακή ζώνη της Λάρισας.

Όμως, το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει. Η χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος νευραλγικής σημασίας υποδομών είναι απολύτως αναγκαία: -η ολο της Ε-65 προς τη Λαμία αλλά και του βόρειου τμήματος προς την Εγνατία, -η ολο των διανομαρχιακών συνδέσεων Λάρισας – Καρδίτσας και Καρδίτσας – Τρικάλων,

-η δρομολόγηση νέων οδικών έργων όπως Καρδίτσα – Άρτα και Καρδίτσα – Καρπενήσι, Λάρισα-Κοζάνη, Λάρισα – Φάρσαλα,

-η ηλεκτροκίνηση του θεσσαλικού σιδηροδρόμου και η επέκτασή του ως το λιμάνι του Βόλου. Κεφαλαιώδους σημασίας και για την αναβάθμιση του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου έχουν και μια σειρά άλλοι δρόμοι που τους περιγράφουμε αναλυτικά στο υπόμνημα, η βελτίωση του λιμανιού του Βόλου , των αλιευτικών καταφυγίων και των λιμανιών των νησιών Σκιάθου, Σκόπελου, Αλοννήσου η αποσαφήνιση του τι μέλλει γενέσθαι με το Κεντρικής Ελλάδας στη Νέα Αγχίαλο – εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες, υπάρχει ζήτηση,σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι επιλογή η μη αξιοποίησή του.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση