Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΘΕΣΣΑΛΙΑ / ΛΑΡΙΣΑ / «Ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας – εξωστρέφεια – περιβαλλοντική βιωσιμότητα»
«Ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας – εξωστρέφεια – περιβαλλοντική βιωσιμότητα»

«Ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας – εξωστρέφεια – περιβαλλοντική βιωσιμότητα»

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Στην κεντρική του ομιλία ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε:«Είναι ιδιαίτερη τιμή για τη Θεσσαλία να υποδέχεται τον Πρωθυπουργό, τον κ. Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο και καλωσορίζω σε μια από τις πλέον δυναμικές περιφέρειες της χώρας μας.

Σας το έχουν πει και άλλοι συνάδελφοι περιφερειάρχες, κ. Πρόεδρε, θα το επισημάνω κι εγώ ότι, αντιλαμβανόμαστε βεβαίως το βαρυφορτωμένο πρόγραμμά σας, όμως θα θέλαμε να είστε εδώ μαζί μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ώστε εκτός από τους νέους επιχειρηματίες που είδατε νωρίτερα στο Βόλο, να μπορέσουμε να συζητήσουμε και με άλλους πολίτες της Θεσσαλίας στους χώρους εργασίας τους, το χωράφι, το εργοστάσιο, την αγορά, τη γειτονιά, παντού όπου «χτυπά» η καρδιά της Θεσσαλίας. Μια , όπως φάνηκε και στις εργασίες του συνεδρίου, με δυναμισμό, με εξωστρέφεια, με , με αυτοπεποίθηση, με ανθρώπους μαχητές στην πλειονότητά τους, που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να καταφέρουν πολλά.

Μια , όμως, που «χτυπήθηκε» από την κρίση, η οποία δυστυχώς έχει αφήσει «βαριά» τη σκιά της σε πολλές οικογένειες.

Ακούω πολλές φορές να λέγεται ότι η Θεσσαλία δεν γνώρισε κρίση. Το λένε συνήθως όσοι τύχει να βρεθούν για λίγες ώρες στον τόπο μας και βλέπουν μια αξιοσημείωτη «ζωντάνια» στις πόλεις μας.

Αυτή, όμως, είναι η επιμέρους εικόνα. Στον τόπο μας, όπως και σ’ ολόκληρη τη χώρα, υπάρχει και φτώχεια και δυστυχία και αδικία. Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα,

μάστιγα της εποχής μας κυριολεκτικά, είναι η ανεργία. Και η ειρωνεία της τύχης είναι ότι το ποσοστό ανεργίας είναι τόσο υψηλό όσο υψηλό είναι και το επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης της πλειονότητας των νέων μας. Βεβαίως, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν όλα αυτά τα χρόνια δεν επιτελούνταν αυτό το – κατά κοινή ομολογία – χωρίς ιστορικό προηγούμενο έργο στην Περιφέρειάς μας.

Επί των ημερών της αιρετής Περιφέρειες έχουν ολοκληρωθεί, δρομολογηθεί ή υλοποιούνται συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δις ευρώ, με τα οποία στηρίχθηκε η τοπική οικονομία, δημιουργήθηκαν ή διασώθηκαν χιλιάδες . Όμως, ακόμη κι αν το ποσοστό ανεργίας μειώνεται, ένας άνεργος παραμένει άνεργος 100%.

Αυτή είναι η δική μου άποψη και αυτή ακριβώς είναι η απόλυτη, η επείγουσα, η αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα μας. Περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για δουλειά με αξιοπρεπή αμοιβή σε κάθε Θεσσαλή και κάθε Θεσσαλό. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: Ούτε απλό είναι ούτε εύκολο. Πολύ περισσότερο που το κεντρικό κράτος έχει και την αρμοδιότητα και τα κονδύλια, με άλλα λόγια τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στις πολιτικές για την απασχόληση.

Όμως, αυτή είναι η καθημερινή μας έγνοια, αυτός είναι ο στόχος που διαπερνά όλες τις πολιτικές μας. Δουλειές, δουλειές, δουλειές. Ιδίως όταν ολοένα και περισσότερες νέες και νέοι, με εξαιρετικές σπουδές στην πλειονότητά τους, φεύγουν στα πέρατα της οικουμένης αναζητώντας διέξοδο.

Πλέον όμως και άνθρωποι μέσης ηλικίας, οικογενειάρχες, τους ακολουθούν στο δρόμο της ξενιτιάς. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι εκτός από το πολύ μεγάλο κόστος

που συνεπάγεται γι’ αυτούς τους ανθρώπους να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους σε ένα ξένο τόπο, πόσο μεγάλο, δυσβάσταχτο αν όχι τεράστιο, είναι το κόστος και για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Γι’ αυτό και θεωρώ ότι η , η παραγωγική ανασυγκρότηση, είναι εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση. Είναι – θα έλεγα – όρος επιβίωσης για τη χώρα μας. Άλλωστε, οικονομία, κοινωνία που δεν παράγει, δεν έχει μέλλον. Και θα πρόσθετα – με όλο το σεβασμό στα μέλη της κυβέρνησης – παραφράζοντας τη γνωστή φράση του Μπίσμαρκ, ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να μείνει μόνο στα χέρια του κεντρικού κράτους.

Γι’ αυτό και όταν, κύριε Πρόεδρε, σε μια συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση, επιλέξατε να συναντηθείτε πρώτα με τους 13 Περιφερειάρχες αμέσως μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στις αρχές του περασμένου Μαΐου, αυτή ήταν μια ισχυρή απόδειξη του κρίσιμου ρόλου που αναλαμβάνουν να διαδραματίσουν οι περιφέρειες στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Άλλωστε, εσείς ο ίδιος πριν λίγες ημέρες είπατε στο αναπτυξιακό συνέδριο της Κρήτης ότι τα συνέδρια αυτά «γίνονται για να ακούμε τους φορείς, να θέτουν τον προβληματισμό τους, να βάζουν τον σχεδιασμό τους και όχι για να ερχόμαστε εμείς και να εκφωνούμε τον λόγο τον οποίο τον έχουμε ετοιμάσει στα κεντρικά γραφεία των Αθηνών».

Δεν θα σας πω για μας τους Αυτοδιοικητικούς πόσες φορές, ουσιαστικά κάθε εβδομάδα – συχνά και δυο-τρεις φορές, πρέπει να πηγαινοερχόμαστε στην Αθήνα για μια άδεια, μια υπογραφή, ένα χαρτί…

Φανταστείτε πως νιώθει ένας επιχειρηματίας, ένας αγρότης, ένας κτηνοτρόφος, ένας επιστήμονας, ένας συνάνθρωπός μας που περιμένει ένα επίδομα για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της ζωής…

Θυμάμαι μια εκπομπή παλιά στην τηλεόραση με τίτλο «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα». Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε και δυστυχώς ακόμη το κράτος μας παραμένει όχι μόνο αθηνοκεντρικό αλλά γραφειοκρατικό, πολλές φορές πελατειακό, και κυρίως δυσκίνητο, ενίοτε δε και ακίνητο ή άκαμπτο.

Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν έγιναν βήματα στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης. Ούτε αμφισβητώ τις καλές προθέσεις πολλών υπουργών – διαχρονικά – να ενισχύσουν την αυτοδιοίκηση και μέσω αυτής τις τοπικές κοινωνίες. Υπάρχουν, όμως, και πισωγυρίσματα, αρμοδιότητες που δόθηκαν στην Αυτοδιοίκηση και επέστρεψαν στο κεντρικό κράτος ή αρμοδιότητες που εκχωρήθηκαν στην Αυτοδιοίκηση χωρίς τους αναλογούντες πόρους.

Η ουσία είναι όμως ότι το κεντρικό κράτος παραμένει ένα κράτος απαγορεύσεων, ένα κράτος που ορθώνει εμπόδια, που βρίσκει προβλήματα ακόμη κι εκεί που προωθούνται λύσεις, που θέτει υποχρεώσεις χωρίς να σέβεται δικαιώματα.

Το λέω και το επισημαίνω με απόλυτη έμφαση: Χωρίς αποφασιστική σύγκρουση με αυτή την παραλυτική συνθήκη ενός κεντρικού κράτους με ασφυκτικό έλεγχο επί των πάντων, η χώρα μας ούτε την κρίση μπορεί να υπερβεί ούτε να χαράξει μια πραγματικά νέα παραγωγής, προκοπής και κοινωνικής ευημερίας και αλληλεγγύης. Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει μπροστά ως κοινότητα ανθρώπων που θέλει να προοδεύσει, χωρίς αποφασιστική σύγκρουση με την παραλυτική συνθήκη της κρατικής δουλοκτησίας.

Μπροστά μας έχετε μια χρυσή ευκαιρία, κύριε Πρόεδρε: Τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου του «Καλλικράτη». Το λέω και πάλι: Τολμείστε. Καταργείστε τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτε αλλά συχνά αποτελούν τροχοπέδη προκαλώντας αναίτιες καθυστερήσεις.

Κάντε πράξη τη μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε , που σημαίνει Περιφέρειες -με ουσιαστικές αρμοδιότητες που να μην αλληλοεξουδετερώνονται μ’ αυτές άλλου επιπέδου διοίκησης, -με κανονιστική αυτονομία, να αποκτήσουν την αρμοδιότητα να θεσπίζουν κανόνες δικαίου, για τα θέματα αρμοδιότητάς τους, ιδίως στον τομέα της περιφερειακής ανάπτυξης και σε όποιους άλλους τομείς συνδέονται με την προώθησή του, όπως είναι θέματα περιφερειακής χωροταξίας, προώθησης έργων και υποδομών και, τελικά, προώθησης των περιφερειακών επενδύσεων, -με σταθερές και δυναμικές πηγές ίδιων εσόδων – είναι γνωστό ότι σήμερα ο βαθμός οικονομικής εξάρτησης των Περιφερειών από το κεντρικό κράτος παραμένει εξαιρετικά υψηλός: 95%. – και φυσικά πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση βασιζόμενη σε καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία και υποστηριζόμενη από εξειδικευμένο προσωπικό.

Άλλωστε, οι ισχυροί θεσμοί Περιφερειακής Διακυβέρνησης είναι γνώρισμα όλων των ώριμων δημοκρατιών του πλανήτη. Και σε κάθε περίπτωση, ισχυρή Περιφέρεια σημαίνει πρώτα απ’ όλα ισχυρή τοπική κοινωνία.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Καταπολέμηση κουνουπιών με τη μέθοδο της προνυμφοκτονίας - https://t.co/0KtHw1VP9x -

  • Περιβαλλοντικό πιστοποιητικό για την ΟΛΒ Α.Ε. - https://t.co/5fK9B4xU8c -

  • Διαδικτυακή ημερίδα για το «Ηλεκτρονικό Έγκλημα-Ηλεκτρονική Απάτη» - https://t.co/OK1JmmTrem -

"Αλιεύοντας" την είδηση