Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ολόκληρη η ρύθμιση για την προστασία της α΄κατοικίας που κατατίθεται στη Βουλή
Ολόκληρη η ρύθμιση για την προστασία της α΄κατοικίας που κατατίθεται στη Βουλή

Ολόκληρη η ρύθμιση για την προστασία της α΄κατοικίας που κατατίθεται στη Βουλή

Στην κατάθεση της τροπολογίας για το διάδοχο σχήμα του νόμου που αφορά στην της πρώτης κατοικίας αναμένεται να προχωρήσει πιθανότατα και σήμερα η κυβέρνηση, μία ημέρα μετά την άκαρπη συνεδρίαση του Euroworking Group.

Σύμφωνα με τη νέα :

Το πλαφόν για την της πρώτης κατοικίας όσον αφορά στα μπαίνει στα 175.000 .

Για κάθε άλλη περίπτωση (στεγαστικά, επισκευαστικά ή , πιστωτικές κάρτες, με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης στην κύρια κατοικία) η προστασία θα παρέχεται σε αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας στις 250.000 .

Ψαλιδισμένα είναι πάντως υα περιουσιακά κριτήρια υπαγωγής στο νέο πλαίσιο προστασίας.

Ειδικότερα, η ύπαρξη άλλης, πέραν της κύριας κατοικίας, ακίνητης περιουσίας ή μεταφορικών μέσων του αιτούντος δεν κωλύει την υποβολή της αίτησης παροχής προστασίας, αρκεί η αντικειμενική αξία της λοιπής ακίνητης περιουσίας και των μεταφορικών μέσων του αιτούντα, του συζύγου και των εξαρτώμενων μελών να μην υπερβαίνει το διπλάσιο της συνολικής προς οφειλής και σε κάθε περίπτωση τις 80.000 ευρώ. Ο περιορισμός αυτός ισχύει μόνο αν το σύνολο των υπό οφειλών είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ.

Την πρόθεση της κυβέρνησης είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το οποίο η ρύθμιση επρόκειτο να κατατεθεί  το αργότερο έως το πρωί της Τετάρτης.

Η κατάθεση της ρύθμισης έρχεται μία ημέρα μετά την άκαρπη χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking group που δεν ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ  προς την Ελλάδα, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει ακόμη ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της α΄κατοικίας.

Κυβερνητικές πηγές διεμήνυαν τις τελευταίες ημέρες ότι επιδίωξή τους είναι η και όχι η ρήξη, αλλά πετούσαν το μπαλάκι στους δανειστές λέγοντας ότι από αυτούς εξαρτάται το τι θα συμβεί.

Ως προς τα σημεία που εξακολουθούν να χωρίζουν κυβέρνηση και δανειστές, το θέμα των ορίων για την ένταξη στο νέο πλαίσιο παρέμενε σημαντικό, αν και οι πηγές ανέφεραν ότι ως προς αυτό είχε σημειωθεί κάποια προς την κατεύθυνση του συμβιβασμού.

Το σημαντικότερο αφορούσε την αξία της ακίνητης περιουσίας (επιπλέον της πρώτης κατοικίας) και των καταθέσεων. Η αρχική κυβερνητική πρόταση για 260.000 και 65.000 ευρώ αντιστοίχως θεωρείτο υπερβολικά γενναιόδωρη από τους δανειστές. Επίσης, η ένταξη των επιχειρηματικών δανείων παρέμενε ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια». Οι δανειστές και κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστήριζαν ότι για τις επιχειρήσεις αυτές υπάρχει το πτωχευτικό δίκαιο και δεν υπάρχει λόγος να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο που αφορά τα νοικοκυριά.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού TTG ο Δήμος Σκιάθου #ΔιεθνήςΈκθεσηΤουρισμούTTG - https://t.co/fsO48NtXfk -

  • Δράσεις Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ρήγα Φεραίου για την ημέρα ψυχικής υγείας - https://t.co/H5MRtjaw6R… -

  • Με 14.000 ευρώ, 8.000 ευρώ και 3.000 ευρώ επιδοτούνται οι #σεισμόπληκτοι της Θεσσαλίας - https://t.co/GDxqPn93hF… -

"Αλιεύοντας" την είδηση