Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Όλο και λιγότεροι εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο στη Μαγνησία
Όλο και λιγότεροι εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο στη Μαγνησία

Όλο και λιγότεροι εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο στη Μαγνησία

Όλο κι λιγότεροι είνι οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί που συνταξιοδοτούνται στη , καθώς με το νόμο Κατρούγκαλου χάνουν το 21% των αποδοχών τους, ενώ επίσης κόβεται και το οικογενειακό επίδομα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που έχει ο καθένας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών ς που έγινε στις 7 το απόγευμα στην Εξωραϊστική, το 2018 βγήκαν στη σύνταξη 11 εκπαιδευτικοί.

Σημειώνεται ότι το 2017 συνταξιοδοτήθηκαν 9 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, το 2016 μόλις 7, το 2015 ο αριθμός έφτασε τους 31, το 2014 54, το 2013 42, το 2012 48, το 2011 69, και το 2010 τους 98.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Απόστολος Μούσιος σε δηλώσεις του υπογράμμισε πως με το νόμο 4387 (Νόμος Κατρούγκαλου), οι εκπαιδευτικοί θα δουλεύουν περισσότερα χρόνια, θα πληρώνουν μεγαλύτερες εισφορές και θα λαμβάνουν μικρότερες .

Συμπλήρωσε πως ένας που βγαίνει στη σύνταξη λαμβάνει το 70% του βασικού μισθού που έπαιρνε όταν ήταν εν ενεργεία, με την εκκαθάριση να χρειάζεται 7 μήνες για να ολοκληρωθεί.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κλάδου, είναι η αργοπορία στην καταβολή των χρημάτων των επικουρικών (ΤΕΑΔΥ, ΜΤΠΥ), που κυμαίνεται από 16 μήνες έως και δύο χρόνια, κάτι που δημιουργεί οικονομική ασφυξία στους εκπαιδευτικούς που βγαίνουν στη σύνταξη.

Ο κ. Μούσιος υπογραμμίζει πως μέχρι την 1 Ιανουαρίου του 2016 ένας που συνταξιοδοτούνταν λάμβανε 1.200 ευρώ, ενώ σήμερα αυτός που θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση, θα πάρει 950 ευρώ, με το ποσοστό της μείωσης να φτάνει το 21%.

Έτσι οι περισσότεροι επιλέγουν να παραμείνουν στην υπηρεσία, αφού θα πρέπει να συμπληρώσουν 40 χρόνια εργασίας και να φτάσουν την ηλικία των 62 ετών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, σε μια εποχή με οξύ δημογραφικό πρόβλημα ο εκπαιδευτικός που συνταξιοδοτείται δεν λαμβάνει το οικογενειακό επίδομα για τα παιδιά που έχει, καθώς διακόπτεται.

Συγκεκριμένα για ένα ανήλικο τέκνο παίρνει 50 ευρώ, με δύο 70, και με τρία 170 το μήνα.

Ζήτημα δημιουργείται και με το εφάπαξ αφού μέχρι το 2010 ένας δάσκαλος, ή νηπιαγωγός, με 30 χρόνια υπηρεσία έπαιρνε 65.000 ευρώ, ενώ πλέον το ποσό αυτό έχει πέσει στο μισό, δηλαδή στις 32.000 μέχρι στιγμής.

Οι προβλέψεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες, μιας και οι εκπαιδευτικοί που θα πληρώνουν, ώστε στο μέλλον να πάρουν το εφάπαξ, θα δουν πως θα λάβουν όσα ακριβώς δώσουν, αφού τα χρήματα τους παρά το γεγονός ότι θα τοκιστούν στις , η διαφορά αυτή θα πάει στο Δημόσιο και όχι στις τσέπες τους.

Ο κ. Μούσιος τόνισε πως ένας από τους βασικούς λόγους για την χρεωκοπία των ταμείων είναι η καταλήστευση των αποθεματικών τους από το , το οποίο χρησιμοποίησε αυτά τα χρήματα για την υλοποίηση επιδοματικής πολιτικής.

Τέλος ο πρόεδρος του συλλόγου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνεχή επιδείνωση του δείκτη αναλογίας εργαζόμενων με συνταξιούχους, κάτι που οφείλεται και στις ελαστικές σχέσεις εργασίας που υπάρχουν στην εκπαίδευση (ωρομίσθιοι, ).

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση