Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Όλοι προετοιμάζονται για ελληνική χρεοκοπία
Όλοι προετοιμάζονται για ελληνική χρεοκοπία

Όλοι προετοιμάζονται για ελληνική χρεοκοπία

Με τις ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup να είναι ελάχιστες,όλο και περισσότερα κράτη,επιχειρήσεις και τράπεζες ανακοινώνουν ότι προετοιμάζονται για ενδεχόμενη της ς και επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει καταστρώσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ ς και Ευρωζώνης ώς τις 30 Ιουνίου,δήλωσε στη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε.Την πληροφορία μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο δύο βουλευτές που ήταν παρόντες. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου επανέλαβε χθες ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για ταχεία επίτευξη συμφωνίας.Στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος τόνισε ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια ώστε να επιτευχθεί συμφωνία και να αποτραπεί η της Ελλάδας.

«Επιθυμούμε την υπογραφή αξιόπιστης συμφωνίας αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα», είπε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας ότι εξαρτάται από την ελληνική πλευρά να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις για όσα δεν επιθυμεί να λάβει. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη γιατί ο εναλλακτικός δρόμος θα είναι επίπονος, είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μ. Βαλς, τονίζοντας ότι «η Γαλλία πρέπει να κάνει τα πάντα ώστε να βρεθεί λύση που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Ελλήνων και στους κανόνες της Ευρώπης». Ακριβώς το ίδιο εκπέμπει και η Αγκελα Μέρκελ τις τελευταίες ημέρες.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέντρο Πάσος Κοέλιο διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνησή του είναι πλήρως προετοιμασμένη για ενδεχόμενη και ότι έχει συγκεντρώσει αποθεματικά ώστε να αντέξει σε περίπτωση σημαντικής επιδείνωσης του κλίματος στις αγορές ομολόγων.Και η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι επιταχύνει τις προετοιμασίες για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη,εξέλιξη που θα αποτελούσε σημαντική οικονομική απειλή για τη χώρα,ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού.Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αποτελούσε διαρκές πλήγμα για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη, προειδοποίησε χθες ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε επίσης γεωπολιτικές επιπτώσεις, ενώ το μεγαλύτερο θύμα θα ήταν ο ελληνικός λαός,ωστόσο θα πληγεί και η Ευρωζώνη εξαιτίας των αμφιβολιών που θα υπάρξουν την επόμενη φορά που θα ξεσπάσει κάποια κρίση,είπε ο κ. Βαν Ρομπέι.

Πέρα από τα κράτη,για το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας προετοιμάζονται και πολλές ελληνικές επιχειρήσεις,ενώ οι τράπεζες ενημερώνουν τους πελάτες τους για τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει η επιβολή ελέγχων κεφαλαίων στην Ελλάδα. Χαρακτηριστική της στάσης που τηρούν οι επιχειρήσεις είναι απάντηση που έδωσε στην «Κ» η κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ομώνυμης βιομηχανίας μπισκότων,στην ερώτηση αν έχει πάρει .«Εχουμε εισέλθει σε αχαρτογράφητα . Θα ήταν ψέμα να σας πω ότι δεν έχουμε ετοιμασθεί ή δεν σχεδιάζουμε plan b.Το θέμα είναι ότι δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα συμβεί.Είμαστε σε επιφυλακή αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας απαντήσω επακριβώς τι θα κάνουμε».Πολλές ελληνικές εταιρείες έχουν μεταφέρει εκτός Ελλάδας τα ταμειακά τους τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια στιγμή, η JPMorgan εκτιμά ότι δεν θα έχει επιτυχία η λειτουργία στην Ελλάδα παράλληλου νομίσματος με τη μορφή υποσχετικών.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση