Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Όλα δείχνουν κάλπες στις 9 Απριλίου
Όλα δείχνουν κάλπες στις 9 Απριλίου

Όλα δείχνουν κάλπες στις 9 Απριλίου

Oπως όλα δείχνουν, η 9η Απριλίου αυτή τη στιγμή είναι μακράν η επικρατέστερη για να στηθούν οι πρώτες κάλπες. Μια σειρά κυβερνητικών κινήσεων, μάλιστα, μαρτυρούν την πρόθεση οι εκλογές να γίνουν μία εβδομάδα πριν από την Κυριακή του Πάσχα.

Πρώτον, το κλείσιμο των ψηφοδελτίων. Πλέον οι «γαλάζιες» λίστες είναι έτοιμες σε ένα ποσοστό που ξεπερνά το 97% και μένουν ελάχιστα κενά μέχρι να συμπληρωθούν στο 100%, τα οποία αφορούν αποφάσεις που θα πάρει προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης. Η συμπλήρωση των ψηφοδελτίων δείχνει πως πλέον «σύσσωμο» το κόμμα και οι μπαίνουν στη μάχη της τελικής ευθείας, «φωτογραφίζοντας» την 9η Απριλίου ως την πιθανότερη . Επιπλέον, στην Πειραιώς έχει ενεργοποιηθεί το «μπρίφινγκ» των υποψηφίων, όπου κάθε εβδομάδα υπάρχουν γκρουπ από υποψήφιους βουλευτές οι οποίοι ενημερώνονται για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να λένε στις τηλεοπτικές εμφανίσεις τις οποίες δικαιούνται, που είναι μία σε πανελλαδικό και δύο σε τοπικό μέσο.

Δεύτερον, ο κομματικός σχεδιασμός έχει ορίζοντα έως την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το πρόγραμμα περιοδειών των κομματικών στελεχών και των κλιμακίων φθάνει έως τις 6 Απριλίου, γεγονός που ενισχύει την 9η Απριλίου ως ημερομηνία εκλογών.

«Μετά τις 7 Απριλίου (σ.σ. ημερομηνία που θα κλείσει τυπικά η προεκλογική περίοδος) δεν υπάρχει κάτι στο πρόγραμμα», λέει στην «Κ» κομματικό στέλεχος. Επιπλέον, τις τελευταίες εβδομάδες τα κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας έχουν αυξήσει την κινητικότητά τους, πραγματοποιώντας πλέον τρεις, ακόμη και τέσσερις περιοδείες ανά εβδομάδα, όταν το προηγούμενο διάστημα γίνονταν μία έως το πολύ δύο.

Ο υπερδιπλασιασμός των περιοδειών δείχνει πως πλέον βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Την ίδια στιγμή, και το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς. Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα βρεθεί σε Λάρισα και ρεβενά και έπεται η Λαμία.

Τα ψηφοδέλτια είναι έτοιμα σε ένα ποσοστό άνω του 97%, οι υποψήφιοι περνούν από «» και το καλεντάρι των κομματικών εκδηλώσεων φθάνει μέχρι τις 6 Απριλίου.

Τρίτον, η διαφημιστική καμπάνια έχει αρχίσει να συμπληρώνεται, με τα πρώτα διαδικτυακά σποτ του κόμματος να έχουν βγει στον αέρα. Το επόμενο διάστημα, πιθανότατα έως τις 15 Μαρτίου, θα προστεθούν και τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ, που θα έχουν κυβερνητικό άρωμα, με τα πεπραγμένα της 4ετίας.

Τέταρτον, οι παροχές που εξήγγειλε εντός της εβδομάδας από την ο πρωθ έχουν ορίζοντα υλος, όπως πιστοποίησε το οικονομικό επιτελείο, τα τέλη Μαρτίου. Σε συνδυασμό με την αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου, πρόκειται για δύο πολύ σημαντικές ενισχύσεις. Ο πρωθ στην τελευταία του συνέντευξη στην ΕΡΤ τόνισε πως δεν πρόκειται για παροχές «με την έννοια της εξαγοράς ψήφων», αλλά δίνονται τώρα λόγω της καθαρής εικόνας που υπάρχει στον προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα όμως σημείωσε πως δεν υπάρχει άλλο δημοσιονομικό περιθώριο για σημαντικές έξτρα παροχές. Συνεπώς αυτές είναι οι τελευταίες πριν από τις εκλογές, και προφανώς πολιτικά κρίνεται σκόπιμο να δοθούν πολύ κοντά στις κάλπες.

Ο αστερίσκος

Τα παραπάνω συγκλίνουν πως η 9η Απριλίου αποτελεί την ημερομηνία που έχει κυκλώσει πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής, και ο μόνος λόγος να αλλάξει κάτι είναι το αμέσως επόμενο 20ήμερο να υπάρξει κάποια έκτακτη –και σίγουρα μη θετική– εξέλιξη που θα αλλάξει τον βασικό σχεδιασμό.

 

Σταύρος

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Dark Mode

"Αλιεύοντας" την είδηση