Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Οι τουρκικές προκλήσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Οι τουρκικές προκλήσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις

Οι τουρκικές προκλήσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις

Την υπομονή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ συνεχίζει να δοκιμάζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που οι αποδοκιμασίες για τις ενέργειες της ς είναι έντονες σε όλα τα επίπεδα.

Μία ημέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, όπου επαναβεβαιώθηκαν τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράστηκε έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων, ο Ερντογάν έβαλλε κατά των Βρυξελλών και «το πήγε ένα βήμα παραπέρα», σημειώνοντας πως αν η δεν συμπεριφερέται δίκαια «αυτό θα φέρει το τέλος του μπλοκ».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έδωσε το «παρών» σε μία «πανηγυρική» τελετή στο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ», επανέλαβε τη βούληση της ς να συνεχίσει τις για υδρογονάνθρακες σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

Nωρίτερα, ευρύτερες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο των ΗΠΑ, μετά και την τοποθέτηση του State Department, πυροδότησε η είδηση ότι η Τουρκία προχώρησε σε δοκιμή του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

«Η δοκιμή του ρωσικού συστήματος S-400 είναι απαράδεκτη συμπεριφορά από σύμμαχο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ). Βλάπτει περαιτέρω τη συμμαχία και αποτελεί άμεση απειλή για τα μαχητικά F-35 και τα συστήματα άλλων συμμάχων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ» ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Τζιμ Ρις.

Εν τω μεταξύ, όπως τονίστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Δεκέμβριος είναι η καταληκτική ημερομηνία που η Ε.Ε. θα πάρει αποφάσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και ένα ακόμη ακόμη ζήτημα, καθώς -όπως είπε- υπενθύμισε πως κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της Άγκυρας στη Συρία «είχαν υπάρξει αποφάσεις για εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ς που μπορεί να υπάρξει είναι κάποιες χώρες να μην επιτρέπουν την πώληση όπλων στην Τουρκία, όπλα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά της κυριαρχίας κράτους-μέλους».

Βολές τουρκικού ΥΠΕΞ και απάντηση της Αθήνας

«Oι σπασμωδικές αντιδράσεις της Τουρκίας σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Αρμενία και το Ιράκ, το μόνο που κάνουν είναι να αναδεικνύουν διεθνώς το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει συνεπεία των δικών της επιλογών» τονίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος ς, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Περαιτέρω ο κ. ς επισημαίνει ότι «όσο για τον εξωφρενικό ισχυρισμό της ότι αποτελεί κοινό παρονομαστή για τη λύση όλων των προβλημάτων στην περιοχή, θα ήταν σκόπιμο να τον επιβεβαιώσει με τις χώρες της περιοχής που μάλλον ως κοινό παρονομαστή των προβλημάτων τους την αισθάνονται».

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε επιχειρήσει εκ νέου βα επιρρίψει στην Αθήνα τις ευθύνες για την ένταση στην περιοχή.

«Η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί τα προβλήματα ή στηρίζει αυτούς που τα προκαλούν», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του επικρίνοντας τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στην Αρμενία.

Εκδήλωση ς στο οδόφραγμα της Δερύνειας

Μεγάλος αριθμός μοτοσυκλετιστών έφτασε στο οδόφραγμα της Δερύνειας στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, όπου ήταν προγραμματισμένη η αντικατοχική , μετά και τα όσα διαδραματίστηκαν και αφορούν στο άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στην περίκλειστη πόλη. Η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει με κόσμιο τρόπο οι συμμετέχοντες να διατρανώσουν το αίτημά τους για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζεται πωςτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και επαναλαμβάνει την πλήρη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση