Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Οι πρώτοι γιατροί με φύλλα πορείας σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία
Οι πρώτοι γιατροί με φύλλα πορείας σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία

Οι πρώτοι γιατροί με φύλλα πορείας σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία

Σε δημόσια του λεκανοπεδίου καλούνται να «παρουσιαστούν» σήμερα το πρωί 206 ιδιώτες που επιστρατεύθηκαν χθες από το υπουργείο Υγείας για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του τρίτου κύματος της πανδημίας COVID-19 στη χώρα μας.

Η οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΕΣΥ στο λεκανοπέδιο και η πολύ μικρή ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών στο επανειλημμένο κάλεσμα του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια –μόλις 70 όταν οι ανάγκες ήταν για τουλάχιστον 200– οδήγησαν τελικά στην επίταξη προσωπικών υπηρεσιών γιατρών στην .

Την πολύ δύσκολη κατάσταση που ζουν οι των νοσοκομείων καταγράφουν και τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, χθες –μία ημέρα που ανακοινώθηκαν 1.707 νέα και 69 θάνατοι– νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 681 ασθενείς με COVID-19 στην επικράτεια, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 394. Σε καθημερινή βάση πλέον περίπου 200 ασθενείς με κορωνοϊό εισάγονται για νοσηλεία στα της ς.

Χθες ξεκίνησε η μέρα στα δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου με 60 ασθενείς διασωληνωμένους σε απλούς θαλάμους να είναι στη λίστα αναμονής για να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας, με τον αριθμό να αυξάνεται συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εξ αυτών οι μισοί αφορούσαν περιστατικά COVID-19, και οι υπόλοιποι περιστατικά non COVID, που σημαίνει ότι ακόμα και ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει πολλά περιθώρια να βοηθήσει πλέον. Ηδη, έως χθες από τις 170 κλίνες εντατικής σε ιδιωτικά θεραπευτήρια του λεκανοπεδίου, οι 140 είχαν δοθεί στο ΕΣΥ. Η έλλειψη προσωπικού δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Οπως ανέφερε στην «Κ» γιατρός νοσοκομείου ς που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης, «ακόμα και εάν είχαμε χώρο για να νοσηλεύσουμε τους ασθενείς, και γήπεδο να είχαμε με κλίνες και εξοπλισμό, δεν έχουμε το προσωπικό για να φροντίζει τόσους ασθενείς».

Στον Ευαγγελισμό

Ενδεικτική είναι και η χθεσινή από τον Ευαγγελισμό, έπειτα από μία εφιαλτική όπως την χαρακτηρίζουν οι γιατροί εφημερία, με τις συνεχείς διακομιδές ασθενών με κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό Ηλία Σιώρα, προχθές έγιναν περισσότερες από 60 εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στο νοσοκομείο, 25 ασθενείς διακομίσθηκαν σε άλλα νοσοκομεία –κυρίως στο Σισμανόγλειο– και επιπλέον 12 ασθενείς περίμεναν χθες το πρωί στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για να διακομισθούν.

Και οι 200 απλές κλίνες COVID του νοσοκομείου ήταν χθες το πρωί γεμάτες, το ίδιο ίσχυε και για τις 58 κλίνες , ενώ τέσσερις ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι εκτός μονάδας.

Χθες το πρωί, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών, και στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση «λαμβάνοντας υπόψη την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των πολιτών».

Η επιστράτευση θα είναι διάρκειας ενός μηνός και αφορά σε 206 γιατρούς, συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ. Η επιλογή έγινε με βάση την εμπειρία τους και με γνώμονα να είναι κάτω των 60 ετών. Οι γιατροί καλούνται να αναλάβουν καθήκοντα βαθμίδας επιμελητή Β΄ σε νοσοκομεία της Αττικής, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, πέραν του ωραρίου υπηρεσίας τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Θα δικαιούνται αμοιβή ανάλογη των καθηκόντων τους, η οποία θα προσδιοριστεί νομοθετικά, ενώ δεν έχουν αστική ιατρική ευθύνη για τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ. Σημειώνεται ότι συνολικά οι ιδιώτες γιατροί αυτών των ειδικοτήτων σε Αθήνα και Πειραιά είναι 2.510.

Εμβολιασμός

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε χθες ο εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, την Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών. Εντός του Απριλίου η χώρα μας θα παραλάβει τουλάχιστον 1.650.000 δόσεις από τα τρία εμβόλια που ήδη κυκλοφορούν.

Από την πρώτη Απριλίου θα λειτουργήσουν επιπλέον 272 εμβολιαστικά κέντρα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.073.

https://www.kathimerini.gr/society/561303592/oi-protoi-giatroi-me-fylla-poreias-simera-sta-dimosia-nosokomeia/

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση