Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Οι πρώτες άδειες για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης
Οι πρώτες άδειες για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης

Οι πρώτες άδειες για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης

Με δύο επενδύσεις συνολικού ύψος 22 εκτ. ευρώ ξεκινά στην Ελλάδ η δραστηριότητα στην παραγωγή και στη μετα φαρμακευτικής κάνναβης, με την εκτίμηση ότι τα πρώτα τελικά προϊόντα αναμένονται σε περίπου 1,5 χρόνο, καθώς χθες ανακοινώθηκε η χορήγηση των δύο πρώτων αδειών εγκατάστασης.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους δεν αποκλείεται να έχει δοθεί το πράσινο φως σε ακόμη 12 επενδυτικά σχέδια, γεγονός που θα σημαίνει συνολικές επενδύσεις στη φαρμακευτική κάνναβη ύψους 185-200 εκατ. ευρώ και περίπου 770 νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες προκειμένου να τεθούν οι προδιαγραφές για την ένταξη των σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με τον υπουργό Υγείας, ωστόσο, να αποκλείει το ενδεχόμενο κάλυψης αυτών από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ειδικότερα, οι δύο πρώτες άδειες εγκατάστασης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης, χορηγούνται στις ακόλουθες εταιρείες:

1) BIOMECANN A.E.: Πρόκειται για επένδυση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Λάρισας και θα παράγει αποξηραμένο ανθό σε συσκευασία. Η μονάδα θα έχει έκταση 10,73 στρεμμάτων και προβλέπονται 51 θέσεις εργασίας. Η εταιρεία καταχωρίστηκε στο Γενικό Εμπορικό (ΓΕΜΗ) στις 26 Φεβρουαρίου 2018 και ως βασικός μέτοχος αυτής εμφανίζεται η εταιρεία Creative Properties and Investments Ltd. που εδρεύει στο Λονδίνο.

2) BIOPROCANN A.E.: Πρόκειται για επένδυση ύψους 12,5 εκατ. ευρώ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη θέση Πύργος Κορίνθου και επίσης θα παράγει αποξηραμένο ανθό. Η μονάδα θα έχει έκταση 46,5 στρέμματα και προβλέπονται 66 θέσεις εργασίας. Η εταιρεία καταχωρίστηκε στο ΓΕΜΗ στις 21 Μαΐου 2018.
Ερωτηθείς ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας για τη μετοχική σύνθεση των παραπάνω εταιρειών, υποστήριξε ότι συνολικά υπάρχει ενδιαφέρον κυρίως από ξένους επενδυτές, με τα κεφάλαια να προέρχονται κατά βάσιν από τον Καναδά και το Ισραήλ.

Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι η χορήγηση άδειας εγκατάστασης αποτελεί σημαντικό μεν, όχι όμως το μοναδικό και τελευταίο βήμα. Ο επενδυτής θα πρέπει να ξεκινήσει την κατασκευή και την ολοκλήρωση της μονάδας εντός πέντε ετών. Μόλις ολοκληρώσει τη βιομηχανική μονάδα του και αφού συγκεντρώσει όλα τα δικαιολογητικά, θα πρέπει να καταθέσει πλήρη φάκελο στη Διεύθυνση Αδειοδότησης της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας. Ο επενδυτής, για να μπορέσει να παραγάγει και να κυκλοφορήσει τα φάρμακα που κατασκευάζει στη μονάδα του, θα πρέπει επίσης να λάβει δύο εγκρίσεις από το υπουργείο Υγείας και δη την άδεια δυνατότητας παραγωγής φαρμάκων από κάνναβη και την ειδική έγκριση κυκλοφορίας αυτών στην Ελλάδα. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι για τα παραπάνω έχει εκδοθεί η σχετική δευτερογενής νομοθεσία.

Σε ένα μήνα, τέλος, αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, αναθεώρηση της νομοθεσίας για τη βιομηχανική κάνναβη, η οποία αναμένεται να προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα χρήσης της σε συμπληρώματα διατροφής.

Η παγκόσμια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης εκτιμάται ότι ανέρχεται σήμερα σε περίπου 11,7 δισ. δολ. και σύμφωνα με έρευνες ξένων οργανισμών προβλέπεται να ξεπεράσει τα 55 δισ. δολ. το 2025. Βεβαίως, το νούμερο αυτό θα αλλάξει όσο όλο και περισσότερες χώρες νομιμοποιούν την παραγωγή, τη διακίνηση και την εμπορία προϊόντων που προέρχονται από φαρμακευτική κάνναβη.

Σήμερα με αυστηρότερο ή λιγότερο αυστηρότερο καθεστώς έχουν νομιμοποιήσει τη φαρμακευτική κάνναβη πάνω από 30 χώρες και συγκεκριμένα οι: Ελλάδα, Αυστραλία, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Φινλανδία, , Ισραήλ, , Τζαμάικα, Λουξεμβούργο, Μάλτα, ΠΓΔΜ, Ολλανδία, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουρουγουάη, , Γαλλία, Ισπανία, Μεξικό, Ελβετία, καθώς και 33 πολιτείες των ΗΠΑ.

Η φαρμακευτική κάνναβη θεωρείται ότι βοηθά στη θεραπεία και στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων σε διάφορες σοβαρές ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, το γλαύκωμα, η επιληψία, η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια, ενώ καταπραΰνει τον χρόνιο πόνο και περιορίζει τις παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία στην οποία υποβάλλονται οι καρκινοπαθείς.

Σήμερα στην Ελλάδα επιτρέπεται τυπικά η εισαγωγή σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης, όμως όπως επεσήμανε χθες ο υπουργός Υγείας γίνονται μόνο κάποιες έκτακτες εισαγωγές μέσω του ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας). Το αρνητικό είναι ότι, όπως ανέφερε χθες ο κ. Ξανθός, τα σκευάσματα αυτά, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης δεν θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι το οποίο σημαίνει ότι πρακτικά η σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα θα είναι δύσκολη έως ανέφικτη, ειδικά στην αρχή που δεν θα έχει αναπτυχθεί έντονος ανταγωνισμός.

Μία ακόμη βασική εκκρεμότητα που υπάρχει είναι ο καθορισμός βασικών προϋποθέσεων που σχετίζονται με τη συνταγογράφηση των εν λόγω σκευασμάτων και αφορούν τόσο τις εταιρείες παραγωγής όσο και την ιατρική κοινότητα. Ειδικότερα, αν και από τον περασμένο Ιούλιο έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση 52588/2018 του υπουργού Υγείας στην οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την παραγωγή και την κυκλοφορία τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, μένουν να αντιμετωπιστούν τα ακόλουθα ζητήματα: ο καθορισμός των ενδείξεων και αντενδείξεων, η φαρμακοτεχνική μορφή, οι ειδικότητες των γιατρών που θα επιτρέπεται να τα συνταγογραφούν κ.ά. Τα θέματα αυτά αποτελούν το αντικείμενο ειδικής επιστημονικής επιτροπής που έχει συστηθεί στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση