Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Οι νέες προβλέψεις για μετακινήσεις, ωράρια, ατομικά τεστ διάγνωσης
Οι νέες προβλέψεις για μετακινήσεις, ωράρια, ατομικά τεστ διάγνωσης

Οι νέες προβλέψεις για μετακινήσεις, ωράρια, ατομικά τεστ διάγνωσης

Σε νέο μείγμα μέτρων με στοχευμένη χαλάρωση απαγορεύσεων αλλά πιο επιθετική πολιτική ανίχνευσης και παρακολούθησης της επιδημιολογικής εικόνας προχώρησαν την Παρασκευή κυβέρνηση και ειδικοί.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

 Ενιαίο ωράριο μετακινήσεων σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί για ολόκληρη τη χώρα. Το νέο ωράριο τίθεται σε ισχύ από αύριο, Σάββατο (20.03.2021).

– Επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης άκρων από την ερχομένη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

– Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα με χρήση μάσκας και χρήση του κωδικού «6» χωρίς τη χρήση αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας.

– Άνοιγμα των δημόσιων πάρκων, με δυνατότητα επίσκεψης έως τριών ατόμων, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες. Και πάλι είναι απαραίτητη η αποστολή του κωδικού «6» στο 13033 ενώ η μετακίνηση επιτρέπεται αποκλειστικά με τα πόδια ή με το ποδήλατο.

– Άνοιγμα των καθεδρικών και μόνο ναών σε κάθε δήμο της χώρας. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας με έναν πιστό ανά 25 τ.μ και όριο τους 20 πιστούς. Οι προβλέψεις αφορούν στην Κυριακή της Ορθοδοξίας, την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου.

– Τέλος, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με χρήση του κωδικού 6 στο 13033.

Ένα self test την εβδομάδα για όλους

Επιπλέον ο κ. Σκέρτσος ανακοίνωσε τη νέα δυνατότητα που θα έχουν οι για δωρεάν ατομικά τεστ τα οποία θα μπορούν άπαντες να προμηθεύονται από τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα για ένα ατομικό rapid τest την εβδομάδα.

Πρόκειται για νέου τύπου τεστ, για την προμήθεια των οποίων θα απαιτείται μόνο ο ΑΜΚΑ, και όχι συνταγογράφηση.

Περιγράφοντας τον στόχο της κυβέρνησης με τα μαζικά τεστ ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι σκοπός είναι αφενός ο έλεγχος της διασποράς  και αφετέρου η διευκόλυνση του ανοίγματος της αγοράς.

Αυτή τη στιγμή διενεργούνται κάθε εβδομάδα 300.000 τεστ, αριθμός που δυνητικά μπορεί να φτάσει πλέον τα 100 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο «η Ελλάδα γίνεται πρώτη χώρα που προχωρά στη δωρεάν παροχή ατομικών rapid test σε όλους τους ».

Τα τεστ αναμένεται να είναι άμεσα προσβάσιμα σε όλα τα φαρμακεία να κάνουν ένα την εβδομάδα.

Ποιες περιοχές μπαίνουν σε βαθύ κόκκινο

Μεταβολές στη διαβάθμιση του επιδημιολογικού φορτίου συγκεκριμένων περιοχών ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται πλέον με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, από αύριο στις 6 το πρωί οι ακόλουθες περιοχές:
– η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου
– η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου
– ο δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών
– οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς
– ο δήμος ς

Σημειώνεται ότι η Λέρος βρίσκεται ήδη σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης από χθες το πρωί, καθεστώς στο οποίο θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα 29 Μαρτίου στις 6 το πρωί.

Στο ίδιο καθεστώς εντάσσεται από αύριο το πρωί στις 6 και μέχρι τις 29 Μαρτίου και η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Π.Ε Ενότητας Κοζάνης.

Τέλος, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, «βγαίνουν» οι εξής περιοχές:
– η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας
– η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου
– Επιπλέον, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βγαίνει και η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας
– Επίσης, η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας «βγαίνει» από το βαθύ κόκκινο
– Τέλος, από το βαθύ κόκκινο βγαίνει και ο δήμος Ρόδου

Οι περιοχές αυτές εντάσσονται από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) καθώς παρατηρείται αισθητή μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

ΕΣΥ: «Τουλάχιστον δύο εβδομάδες» για αποσυμπίεση

«Ενδείξεις αποσυμπίεσης του ΕΣΥ δεν υπάρχουν και αυτό θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να γίνει». Το μήνυμα αυτό του Γκίκα Μαγιορκίνη κατά την ενημέρωση της Παρασκευής αποτύπωσε τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για τα νοσοκομεία το προσεχές διάστημα, ενώ ανησυχία προκαλεί, παράλληλα και το «εμβολιαστικό κενό» που παρατηρείται στο προσωπικό νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Χαρακτηριστικό είναι, μετά και το περιστατικό εσωτερικής διασποράς σε ασθενείς και εργαζομένους του αντικαρκινικού νοσοκομείου Μεταξά στον Πειραιά, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε ότι το προσωπικό των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ που δεν έχει εμβολιαστεί θα υποβάλλεται δύο φορές την εβδομάδα σε υποχρεωτικό rapid τεστ.

Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, πάντως, όπως γνωστοποιήθηκε, μόλις το 55% του προσωπικού είχε κάνει το εμβόλιο.

Στην κατάσταση που διαμορφώνεται στα νοσοκομεία αναφέρθηκε και η Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι αυξάνεται και ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών και παρατήρησε πως παρά τη σημαντική αύξηση των κλινών το σύστημα πιέζεται διαρκώς.

Μάλιστα πρόσθεσε πως καταγράφτηκαν περισσότερες από 450 εισαγωγές κατά μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα.

Από το σύνολο των 4.600 ασθενών που νοσηλεύονται στη χώρα, οι 2.500 ασθενείς νοσηλεύονται στην Αττική. Ακόμα ανέφερε πως εκτός από την Αττική, υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία στην Αχαΐα, ενώ αυξητική τάση καταγράφεται και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης.

Ωστόσο, προέβλεψε ότι ο αριθμός των νέων θανάτων δεν θα αυξηθεί σημαντικά τις ερχόμενες εβδομάδες, καθώς νοσηλεύονται όλο και λιγότεροι άνθρωποι άνω των 60 ετών και όσοι νοσηλεύονται ήδη έχουν καλύτερη .

Αναφορικά με την της πανδημίας, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στην Αττική την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε κατά 15%, ενώ ο δείκτης Rt παραμένει πάνω από το 1.

Οι ηλικίες που καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα είναι οι 40-65 και ακολουθούν οι 18-39.

Υπογράμμισε δε ότι στο επίκεντρο της διασποράς του ιού είναι οι άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις όπου η μάσκα δεν χρησιμοποιείται και γι' αυτό συνέστησε περιορισμό των επαφών και πρότεινε οι συναντήσεις να γίνονται σε ανοιχτούς και καλά αεριζόμενους χώρους.

Γιατί δεν πιάνουν τα μέτρα στην Αττική

Από την πλευρά της, η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε γιατί η Αττική δεν καταγράφει μείωση των κρουσμάτων παρά τα μέτρα που εφαρμόζονται. Ό

πως είπε «τα μέτρα είναι αποτελεσματικά και δεν πιστεύουμε πως στην Αττική οι πολίτες τηρούν τα μέτρα λιγότερο», αλλά στην Αττική, μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή, είναι πιο εύκολη η διασπορά του ιού.

Η ίδια παρατήρησε ότι ήδη υπάρχει σημαντική διασπορά του ιού στο Λεκανοπέδιο και παραδέχθηκε πως «τα μέτρα στην Αττική δεν έχουν αποδώσει όπως θα θέλαμε, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθεί η πανδημία». Ακόμα κι αν καταφέρουμε να σταματήσουμε τις νέες μολύνσεις στην Αττική θα συνεχίσουμε για τουλάχιστον 2 με 4 εβδομάδες να βλέπουμε το σύστημα ς να πιέζεται, συμπλήρωσε.

2.785 νέα κρούσματα, 64 θάνατοι

Σε 2.785 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωναϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 64 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 7361.

Παράλληλα, σε 649 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Υπενθυμίζεται πως υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε την Τετάρτη (17/3) και ήταν 3.465.

Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 52.850 τεστ (μοριακά και rapid), ενώ η θετικότητα ανέρχεται σε 5,27% (από 5,73% χθες).

Ο χάρτης των κρουσμάτων

Για ακόμη μία ημέρα η πλειονότητα των κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική, με 1. 281 νέες μολύνσεις. Στα 302 τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη.

Οι νέες στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 179 από την  (172 χθες).
  • 151 από τον Βόρειο Τομέα ς (184 χθες).
  • 71 από τη Δυτική Αττική (105 χθες).
  • 206 από τον Δυτικό Τομέα ς (259 χθες).
  • 317 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (347 χθες).
  • 146 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (137 χθες).
  • 197 από τον Πειραιά (298 χθες).
  • 14 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (22 χθες).

koronoios-2-785-nea-kroysmata-64-thanatoi0

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση