Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΒΟΛΟΣ / Πνιγμένος στο νέφος ο Βόλος
Πνιγμένος στο νέφος ο Βόλος

Πνιγμένος στο νέφος ο Βόλος

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Σταθμού  που είναι εγκατεστημένος στο 1ο Σχολείο, τα αιωρούμενα   pm 10 κατέγραψαν στις 21 Δεκεμβρίου  μέσο όρο τιμών 31 μg/m3, στις 22 Δεκεμβρίου μέσο όρο τιμών 40 μg/m3 και στις 23 Δεκεμβρίου   μέσο όρο τιμών 52 μg/m3.

Τα pm 2,5 κατέγραψαν στις 21 Δεκεμβρίου  μέσο όρο τιμών 28 μg/m3, στις 22 Δεκεμβρίου μέσο όρο τιμών 35 μg/m3 και στις 23 Δεκεμβρίου  μέσο όρο τιμών 43 μg/m3.

Σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία,  το όριο για τα pm 2,5  είναι  25 μg/m3 (μέση ετήσια τιμή).

Για τις ημερήσιες ωριαίες μετρήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά από το site της Περιφέρειας Θεσσαλίας https://www.thessaly.gov.gr.

 

Συστάσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας

 για περιορισμό στη και ξυλόσομπων

Περιορισμό στη χρήση  τζακιών  και ξυλόσομπων, συστήνει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, δεδομένου ότι τις βραδινές ώρες και ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υψηλής σχετικής υγρασίας καταγράφεται αύξηση των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην . Αυτό οφείλεται αυτή την εποχή στις καύσεις για τη θέρμανση των κτιρίων και κυρίως στη χρήση του ξύλου ως καυσίμου στα τζάκια και τις σόμπες των κατοικιών. Για τους παραπάνω λόγους η  Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, για την προστασία του πληθυσμού στα τέσσερα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα της Θεσσαλίας, συστήνει τα εξής:

Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση –δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής σε αυτούς ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Συνιστάται προς τους πολίτες ο περιορισμός της χρήσης τζακιών και σομπών για τη θέρμανση των κτιρίων, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και αυξημένης υγρασίας, οι οποίες ευνοούν τη συσσώρευση των ρύπων. Επισημαίνεται επίσης, ότι στα τζάκια, σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η καύση συνθετικής ξυλείας (νοβοπάν κ.λπ.) καθώς και υπολειμμάτων επεξεργασμένης ξυλείας που περιέχουν βερνίκια, κόλλες και λοιπές επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια και το , καθώς και η χρήση ως καυσίμων, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων, η καύση των οποίων εκλύει και άλλες ουσίες επικίνδυνες για τη δημόσια και το .

Η Π.Π.Μ.

Σήμερα, 26 Δεκεμβρίου 2020, δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, στις 13.01, ο μέσος όρος των 12 σταθμών μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων PM 2,5 του Θεσσαλίας (GreenYourAir), εμφανίζει στιγμιαία τιμή 203,15 mg/m3 και τιμή 24ώρου, δηλαδή από χθες τέτοια μέχρι σήμερα την ίδια , 61,93 mg/m3 (με ημερήσιο όριο 25 mg/m3).

Αυτά σε μια ημέρα που δεν είναι ιδιαίτερα κρύα (θερμοκρασία περίπου 15 βαθμοί Κελσίου).

Ζητούνται εξηγήσεις από την περιφέρεια Θεσσαλίας. Και μη μας πει ότι φταίνε τα τζάκια ή ότι δεν είναι πιστοποιημένοι οι του Θεσσαλίας.

Ζητούμε σοβαρές εξηγήσεις και απαντήσεις ως πολίτες που κινδυνεύει η υγεία μας.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Λαϊκό #συλλαλητήριο στο Βόλο #συλλαλητήριο - https://t.co/UBlyJeIvr4 -

  • Καλλιεργούσε δενδρύλλιο κάνναβης #δενδρύλλιοκάνναβης - https://t.co/di7qP0nIJy -

  • Μερική κατάργηση της μάσκας από σήμερα #κατάργησητηςμάσκας - https://t.co/x4IGg4Qh2z -

"Αλιεύοντας" την είδηση