Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν το ρομπότ πριν χιλιάδες χρόνια
Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν το ρομπότ πριν χιλιάδες χρόνια

Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν το ρομπότ πριν χιλιάδες χρόνια

Ιστορική αναδρομή στον Αριστοτέλη ο οποίος είχε μιλήσει για ρομπότ έκανε ο προϊστάμενος Β'θμιας Εκπαίδευσης Σωκράτης Σαβελίδης σε μία μίνι σε εκπαιδευτικούς από Ρουμανία, Τουρκία και Ελλάδα που τον επισκέφθηκαν σήμερα στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανταλλαγής εκπαιδευτικών με θέμα τη χρήση των αυτοματισμών και των ρομπότ στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο όπως είπε είχε μιλήσει για ρομπότ σε κείμενό του 2.400 χρόνια πριν και στην προσπάθειά του να περάσει το μήνυμα της δημοκρατίας και της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του 8ου Γυμνασίου , Ανδρέα Συκιώτη, το σχολείο του οποίου είναι εταίρος με σχολεία από Ρουμανία και Τουρκία στο πλαίσιο του προαναφερόμενου προγράμματος, ότι το πρόγραμμα είναι διετές και γίνεται ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ εκπαιδευτικών σε διάφορα θέματα.

«Ήδη έχουν γίνει μαθήματα και επιδείξεις ρομποτικής στα σχολεία και οι φιλοξενούμενοι 10 εκπαιδευτικοί από Ρουμανία και Τουρκία είχαν την ευκαιρία να κάνουν και επισκέψεις πολιτιστικού περιεχομένου».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε φέτος και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2010. Ο τρόπος αυτός ς των καθηγητών λειτουργεί μέσω της διάχυσης, καθώς όπως ανέφερε ο καθηγητής πληροφορικής ίκος Σαμαράς στο 7ο , «στην Τουρκία εγώ εκπαιδεύτηκα στη χρήση του Αρντουίνο και τώρα μεταφέρω αυτή τη γνώση στους εκπαιδευτικούς και μαθητές του σχολείου μου».

Από την πλευρά του ο κ. Σαβελίδης έκανε αναφορά στο αρχείο ελληνικό κείμενο του Αριστοτέλη που αναφέρεται στη ρομποτική, κάτι που απέδειξε ερμηνεύοντας τις αρχαίες λέξεις. «Η λέξη «όργανο» εδώ σημαίνει ρομπότ, το «φασίν» σημαίνει ανθρώπινο πρόσωπο, «τρίποδας» είναι το βασιό σύστημα πάνω στο οποίο μπορεί να στερεωθεί ένα ρομπότ, «πλήκτρα» είναι το πληκτρολόγιο ενός υπολογιστή κ.α.».

Οι Αρχαίοι Έλληνες λοιπόν γνώριζαν ή φαντάζονταν ποια ήταν τα ρομπότ. Στο συγκεκριμένο κείμενο που υπάρχει μέσα στο βιβλίο «Πολιτικά» ο αρχαίος μηχανικός Δαίδαλος κατασκεύασε ένα ρομπότ με το όνομα ΤΑΛΩΣ που ήταν φτιαγμένος από μολύβι για να προστατεύει το νησί της Κρήτης, καθώς γυρνούσε γύρω γύρω τρεις φορές την ημέρα και απέκρουε τα εχθρικά πλοία.

Τον ΤΑΛΩ καρεψε ο Ιάσονας από την Ιωλκό, ξεβιδώνοντας μία βίδα από την κνήμη του και από την οποία έτρεψε πράσινο , καθώς το ρομπότ ήταν ανθρωπόμορφο.

Επιπλέον αναφέρεται ότι ο θεός της φωτιάς και της τεχνολογίας ο Ήφαιστος είχε ένα από τα εργαστήριά του στη και τον υπηρετούσαν επτά χάλκινες κοπέλες με τρία πόδια γιατί ήταν κουτσός. «Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, το κείμενο μιλά για πολιτική.

Αν είχαμε ρομπότ υποστηρίζει ο , τα οποία κατόπιν εντολών ή αφ' εαυτού αντιλαμβάνονταν τι συμβαίνει, τότε ο μηχανικός δεν θα είχε ανάγκη να έχει υπαλλήλους ούτε ο αφέντης δούλους. Το μήνυμα λοιπόν που θέλει να περάσει είναι αυτό της ισότητας και ισονομίας μεταξύ των ανθρώπων», εξήγησε ο κ. Σαβελίδης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση