Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Όχι στο μνημόνιο ταφόπλακα από τους αγρότες της Μαγνησίας
Όχι στο μνημόνιο ταφόπλακα από τους αγρότες της Μαγνησίας

Όχι στο μνημόνιο ταφόπλακα από τους αγρότες της Μαγνησίας

Επανέρχονται οι αγροκτηνοτρόφοι και οι νέοι αγρότες της αλλά και όλης της χώρας στο θέμα του μνημονίου που βάζει ταφόπλακα στην αγροτική παρ.
Μάλιστα στη χθεσινή διευρυμένη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ της ΝΔ οι γαλάζιοι αγροτοσυνδικαλιστές κοινοποίησαν το υπόμνημα της Εθνικής Επιτροπής Συνδικαλιστικού Αγώνα, αφού , όπως είναι γνωστό, διαμαρτύρονται έντονα και ζητούν την αλλαγή στο σχέδιο εξόντωσης του πρωτογενούς τομέα και αντικατάστασή του με σχέδιο ανασυγκρότησης της αγροτικής παρς.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν είναι αντίθετοι στη δίκαιη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος στην κατεύθυνση ότι δίνεται η δυνατότητα και να παράγουν και να επιβιώνουν, στηρίζοντας την εθνική οικονομία της χώρας, ενώ τονίζουν: « Φορολογούμαστε πλέον με 13% και το μεγαλύτερο ποσοστό αγροτών διατηρεί βιβλία εσόδων-εξόδων, βάζοντας για πρώτη φορά τάξη τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και στα υιπα που έχουν σχέση με την αγροτική παραγωγή.»

Οι ίδιοι θεωρούν ότι η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή είναι αυτή που θα λειτουργήσει ως πυλώνας ανάπτυξης και στήριξης της οικονομίας μας, θα διατηρήσει το αγροτικό και επιστημονικό προσωπικό στην ύπαιθρο για να υπάρχουν και να δημιουργούνται θέσεις εργασίας.

Το μνημόνιο «ταφόπλακα» στην αγροτική παραγωγή περιλαμβάνει:

-Φορολογία εισοδήματος από 13% σε 26%

-Προκαταβολή φόρου από 27,5% σε 100%

-Φορολόγηση ολόκληρων των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων χωρίς όριο αφορολόγητου

-Αγροτικά εφόδια ΦΠΑ από 13% σε 23%

-Αύξηση κόστους ενέργειας κατά 40%

-Τριπλασιασμός της εισφοράς στον ΟΑ

-Κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου

-Ανοίγει ξανά ο φάκελος της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος.

Όλο αυτό το πακέτο μέτρων μεταφράζεται σε βαρύ και δυσβάσταχτο λογαριασμό, τον οποίο ο αγροτικός κόσμος αδυνατεί να πληρώσει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αγροτών τα νέα κοστίζουν και μάλιστα ακριβά , όπως:

-Αύξηση φορολογικού συντελεστή 200 εκ. ευρώ

-Φορολογία επιδοτήσεων –προγραμμάτων 510 εκ. ευρώ

-Αύξηση αγροτικών εφοδίων 285 εκ. ευρώ

-Κατάργηση επιστροφής φόρου πετρελαίου 180 εκ. ευρώ

-Τριπλασιασμός εισφοράς ΟΑ 1 δισ. ευρώ

Από τον αγροτικό κόσμο ζητείται ένας βαρύς λογαριασμός κόστους τουλάχιστον 2-2,3 δισ. ευρώ που μεταφράζεται στο 50% και πλέον του εισοδήματός του.

Επιπλέον, οι νέοι αγρότες είναι εγκλωβισμένοι στα προγράμματα του 2ου πυλώνα που μένουν απλήρωτα από την Πολιτεία, ενώ το ύψος των μη καταβολών προς τους αγροκτηνοτρόφους ανέρχεται στα 750 εκ. ευρώ.

Επίσης τα έργα υποδομής στην περιφέρεια καρκινοβατούν-ιδιαίτερα τα έργα άρδευσης- τη στιγμή που από το ΠΑΑ 2006-2013 κινδυνεύουν να χαθούν κοινοτικοί πόροι ύψους 750 εκ. ευρώ.

Ο αγροτικός κόσμος αρνείται να αποδεχθεί ο,τιδήποτε από τα παραπάνω, τα οποία οδηγούν με μαθηματική στην πλήρη εξαθλίωση και την εγκατάλειψη της γής και τονίζουν: « ο μόνος δρόμος που απομένει είναι ο δρόμος του αγώνα και το μήνυμα προς την κυβέρνηση και όλο τον πολιτικό κόσμο είναι ότι θα μας βρουν ενωμένους και δυνατούς, παρ' όλες τις προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια να συκοφαντήσουν και να διασπάσουν τον αγροκτηνοτροφικό κόσμο. Αν νομίζουν πως ανακάλυψαν «εφοπλιστές της γής» τους λέμε ότι θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την παραγωγή μας και το δικαίωμά μας να μείνουμε στη γή μας. Δεν θα μας διώξουν από τα χωράφια μας».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση