Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΟΧΙ στην πλαστική σακούλα λένε στη Σκιάθο
ΟΧΙ στην πλαστική σακούλα λένε στη Σκιάθο

ΟΧΙ στην πλαστική σακούλα λένε στη Σκιάθο

Εν πλω, έδωσαν υπόσχεση να μην χρησιμοποιήσουν ξανά , περισσότεροι από 40 μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος A.S.A.P. (Active Skiathos Against Plastic bag).

Υπενθυμίζεται ότι, το πρόγραμμα A.S.A.P. χρηματοδοτείται από την πρωτοβουλία BeMed – Beyond Plastic Med, το Ίδρυμα του πρίγκιπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό, το Ίδρυμα Thalassa, τον Δήμο Σκιάθου και το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και υποστηρίζεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος».

Το εμπνευσμένο και ευφάνταστο εκπαιδευτικό πρόγραμμα οργανώθηκε και σχεδιάστηκε από τις εκπαιδευτικούς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μελαχροινή Ιωάννου και Κατερίνα Ελευθερίου  και περιελάμβανε μουσικό και θεατρικό δρώμενο στο οποίο οι μαθητές συμμετείχαν με ιδαίτερη ζωντάνια και θέρμη.

Για τη δράση ο Πολιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος', ευχαριστεί  τον Λάμπρο Χούμα-καπετάνιο του ‘Καλυψώ', τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέξανδρο Ευσταθίου, την Hellenic Seaways, τον Δημήτρη Κολιάκο-islea group και την Ντένη Μαρκάκη-ERGON.

Με τη δράση αυτή ολοκληρώνεται το επιτυχημένο πρόγραμμα A.S.A.P.,  στο πλαίσιο του οποίου στο χρόνο που πέρασε οργανώθηκαν και παρουσιάστηκαν δράσεις στοχευμένες στην των πολιτών και στην ενεργό συμμετοχή τους στην προοπτική μείωσης της πλαστικής σακούλας στο νησί.

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα σχολεία της Σκιάθου εκπαιδευτικές παρουσιάσεις, με άξονα το εγκεκριμένο από το Υπουργείο πρόγραμμα «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η …».

Στη διάρκεια των παρουσιάσεων, οι μαθητές ενημερώθηκαν με διαδραστικό τρόπο για τις επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο οικοσύστημα και ανακάλυψαν πρακτικές με τις οποίες μπορούν να συμβάλουν στη μείωσή της, ακόμη συμμετέχουν σε μία παρουσίαση και συζήτηση με τον αθλητή καγιάκ Μανώλη Λουδάρο, σχετικά με τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει από τα πολυήμερα και περιπετειώδη ταξίδια του στις ελληνικές θάλασσες.

Επίσης, οργανώθηκε ειδικό επιμορφωτικό για τους εκπαιευτικούς,  υλοποιήθηκα καθαρισμοί ακτών, σχεδιάστηκε και αναπαράχθηκε σε 5.000 αντίτυπα δίγλωσσο ενημερωτικό έντυπο με περιγραφή της δράσης.

Διανεμήθηκε η του προγράμματος με τεράστιο ενθουσιασμό από έξι ομάδες εθελοντών.

Σε κάθε ομάδα συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Σκιάθου, μέλη του Συντονιστικού Οργάνου του A.S.A.P., μέλη της Βάσης Ετοιμότητας Σκιάθου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος' και εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Δήμου Σκιάθου.

Μαζί με την οι μαθητές, μοίρασαν, παράλληλα, τον «δεκάλογο της καθαριότητας», μια πρωτοβουλία του Γυμνασίου, με στόχο μια πιο καθαρή Σκιάθο. Διενεργήθηκε έρευνα για τη χρήση της πάνινης τσάντας από όπου προέκυψε πως το 33% δεν χρησιμοποιεί πλαστική σακούλα.

Δημιουργήθηκε το ραδιοφωνικό μήνυμα ‘πλαστική σακούλα; όχι ευχαριστώ'  το οποίο αναπαράγεται από ραδιόφωνα της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας, επίσης ειδικό προωθητικό υλικό της δράσης μοιράσθηκε σε καταστήματα που διακινούν πλαστική σακούλα με στόχο τη μείωσή της.

Στο πλαίσιο του προγράμματος έγινε ο περίπλους της Σκιάθου με μια αυτοσχέδια σανίδα θαλάσσης από πλαστικά μπουκάλια από τους ακτιβιστές της οργάνωσης “The Whale Company”.

Στόχος της οργάνωσης, που κάνει το γύρω της Ευρώπης διανύοντας σε δώδεκα χώρες μια απόσταση 26 μιλίων με τη σανίδα, είναι να εγείρει το ενδιαφέρον και να κινητοποιήσει πολίτες και φορείς σε σχέση το τεράστιο πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης από το πλαστικό.

Για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη σχέση των καταναλωτών με την πλαστική σακούλα, στάλθηκε ερωτηματόλιο σε περισσότερους από 1500 αποδέκτες, ειδικά προσαρμοσμένο για τους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε :

-στην εκδήλωση με θέμα «Η κλιματική αλλαγή για το μέλλον», που διοργάνωσε στο Βόλο η Εταιρεία Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Περιφέρειας Θεσσαλίας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας και τον Ελληνικό  Οργανισμό Ανακύκλωσης.

-στην  ημερίδα που διοργανώθηκε στις 26 Μαΐου 2018 στη Σύρο στο πλαίστιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE DEBAG με τίτλο «Από-πλαστικοποιώντας την : Πρακτικές για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον»,

Η δράση είχε πολύ θετική απήχηση στους κατοίκους, οι οποίοι, έχοντας ενδελεχώς ενημερωθεί τους τελευταίους μήνες για τις συνέπειες της πλαστικής σακούλας και τις πρωτοβουλίες μείωσής της μέσα από το πρόγραμμα A.S.A.P., φαίνονται αποφασισμένοι να αλλάξουν τις αγοραστικές τους συνήθειες και να ενσωματώσουν την πάνινη τσάντα στην καθημερινότητά τους.

Το σχέδιο της δράσης σχεδιάστηκε από το Συντονιστικό Όργανο του προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν οι: Κωστής Γιαννίτσης, αντιδήμαρχος, Γιάννης Σταματάς, πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου, Άννα Αρμαμέντου, καθηγήτρια Γυμνασίου, Ερουλία Διολέττα, γενική γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Γιαννούλα Κοκολιού, έφορος Τοπικού Τμήματος-Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, Θάνος Τζούμας, πρόεδρος Βάσης Ετοιμότητας/Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και Θοδωρής Τζούμας, πρόεδρος, Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος'.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση