Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Όχι στην καύση RDF από το περιφερειακό Συμβούλιο
Όχι  στην καύση RDF  από το περιφερειακό Συμβούλιο

Όχι στην καύση RDF από το περιφερειακό Συμβούλιο

 Κατά της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ τάχθηκε το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας που συνεδρίασε  σήμερα για πρώτη φορά στο Βόλο και συγκεκριμένα στην αίθουσα του Τ .

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός χαρακτήρισε  πολύπλοκο και δύσκολα διαχειρίσιμο το θέμα καύσης εναλλακτικών υλικών, ενώ για τη γνωμοδοτική  απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου το 2013 τόνισε πως  δεν επέτρεπε τη χρήση RDF. «Εμμένουμε σε αυτή τη θέση. Η πολιτεία έπρεπε να έχει θεσπίσει την περιφερειακή διακυβέρνηση. Άλλα γνωμοδοτεί το Περιφερειακό συμβούλιο και άλλα τα Υπουργεία. Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία. Δεν μπορεί να μην εισακούγονται οι προϋποθέσεις που τίθενται. Δεν θέλουμε να κλείσουν , αλλά ούτε και σπίτια» τόνισε ο Κ. Αγοραστός και πρόσθεσε:  «Πρέπει να υπάρχει το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Θέλουμε ξεκάθαρες απαντήσεις. Η Περιφέρεια κάνει ελέγχους και θα παραμείνουμε στην αρχική μας απόφαση. Μπορεί να βοηθήσει όλος ο πολιτικός κόσμος της και να μην υπάρχουν ασάφειες. Οι βιομηχανίες συνομιλούν κατευθείαν με τα Υπουργεία όχι με την αυτοδιοίκηση. Η βιομηχανία απουσιάζει, αντί να είναι παρούσα και να παρουσιάσει ένα σχέδιο, αλλά δεν μας έχει ανάγκη. Αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού.

Τέλος δήλωσε θετικός στις επενδύσεις , αλλά με όρους και προϋποθέσεις, επισημαίνοντας πως το  μεγαλύτερο αγαθό είναι η υγεία . «Έως  ότου δοθούν  οι απαντήσεις εμείς εμμένουμε στην απόφασή μας και είμαστε  ξεκάθαρα ενάντιοι στην καύση του RDF» επισήμανε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας..

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Koλυνδρίνη τόν το περιφερειακό συμβούλιο γνωμοδότησε για την καύση επτά εναλλακτικών καυσίμων με συγκεκριμένες ποσότητες ανά έτος, όχι για RDF και το Υπουργείο ενέκρινε 25 είδη μεταξύ των οποίων και το RDF.

Οι έλεγχοι στην ΑΓΕΤ από το 2014 , δόθηκαν τα πρακτικά ελέγχου και αναμένονται αποτελέσματα διοξινών, φουρανίων κ.λπ., τον Ιούνιο

Επίσης τόνισε πως    πρέπει  άμεσα να προχωρήσουμε σε :

– Εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης από Ερευνητικό ίδρυμα.

– Ενεργοποίηση από το Υπουργείο του ελεγκτικού μηχανισμού στον οποίο θα συμμετέχουν, εκτός των Πανεπιστημιακών/ερευνητών και εκπροσώπων της Περιφέρειας, και  εκπρόσωποι και άλλων συναρμόδιων φορέων. Η σύσταση του ανεξάρτητου αυτού ελεγκτικού μηχανισμού προβλέπεται από την εθελοντική συμφωνία συνεργασίας για την πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης από την τσιμεντοβιομηχανία, μεταξύ του υπουργείου και της ένωσης τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος, και έχει ως κύριο έργο, την παρακολούθηση της εφαρμογής της συμφωνίας αυτής, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και προδιαγραφές, την Ελληνική Νομοθεσία και τους περιβαλλοντικούς όρους των εργοστασίων τσιμέντου, ώστε να διασφαλιστεί ότι η ακολουθούμενη διαδικασία εφαρμόζεται σωστά και με αυστηρότητα.

– Πίεση  στο Υπουργείο για τη θέσπιση αυστηρών διαδικασιών για την έγκριση και τον έλεγχο των εναλλακτικών καυσίμων, ώστε να διασφαλίζεται η αξιόπιστη και ασφαλής χρήση τους.

– Επαναλειτουργία του συστήματος on-line καταγραφής των σημαντικότερων αερίων εκπομπών, με πλήρη διαφάνεια και κοινωνικό έλεγχο, με πρόσβαση σε αυτήν της τοπικής κοινωνίας

Συμπεραστατικά η αντιπεριφερειάρχης σημείωσε:

– Οι αντιδράσεις των πολιτών για τη χρήση του RDF ως εναλλακτικού καυσίμου από την ΑΓΕΤ, δεν είναι προϊόν ανορθολογικών σκέψεων. Απεναντίας εκφράζουν συγκεκριμένη άποψη που αντανακλά τις ιδέες τους για την ιδανική κοινωνία, στην οποία θα πρέπει να συνυπάρχουν οι οικονομικές δραστηριότητες με την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.

– Η χρήση του δευτερογενούς καυσίμου RDF μας απασχολεί έντονα. Αν από τη χρήση του προκύπτει επικινδυνότητα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία πρέπει να  διακοπεί η καύση του συγκεκριμένου δευτερογενούς καυσίμου. Αλλά θα πρέπει να υπάρχουν στοιχεία γι' αυτό και απόψεις τεκμηριωμένες.

– Η συγκρότηση και λειτουργία του Ελεγκτικού μηχανισμού με κύριο έργο αφενός μεν  την παρακολούθηση της αξιοποίησης των εναλλακτικών καυσίμων στα τσιμέντου, και αφετέρου την ποιότητα του περιβάλλοντος και τις όποιες επιπτώσεις σε αυτό από τη μετάβαση από συμβατικά σε εναλλακτικά καύσιμα, θα είναι σημαντική βοήθεια για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, όπως επίσης και η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου αυστηρών διαδικασιών για την έγκριση των δευτερογενών καυσίμων που προέρχονται από απόβλητα.

– Πριν από οποιαδήποτε τελική απόφαση για καύση RDF  σε  βιομηχανικές  εγκαταστάσεις  και  ιδιαίτερα σε  τσιμεντοβιομηχανίες,  πρέπει να προηγηθεί δημόσιος διάλογος και να παρουσιαστούν αξιόπιστες μετρήσεις και στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις από τη χρήση του RDF ως εναλλακτικού καυσίμου του.

Μεταξύ άλλων πρέπει να αποδειχτεί ότι:

  1. Το υπάρχον «εξωτερικό» περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος στην ευρύτερη περιοχή   είναι –σχετικά με άλλες επιλογές– χαμηλό.
  2. Διατίθενται και  χρησιμοποιούνται κατάλληλα συστήματα αντιρρύπανσης, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι επιβλαβείς αέριες εκπομπές  (και ιδιαίτερα ο υδράργυρος και οι διοξίνες) όταν χρησιμοποιείται ως καύσιμο το RDF
  3. Οι επιπτώσεις από την επιβάρυνση του τελικού προϊόντος  και  εν  προκειμένω του  τσιμέντου με βαρέα μέταλλα και χλώριο είναι πραγματικά αμελητέες.

Η επικεφαλής τη μείζονος μειοψηφίας Τζούλια Τσαλίκη τόνισε –μεταξύ άλλων- ότι με αφορμή επερώτηση κατάθεση εγγράφου της παράταξής μας και το δημόσιο αίτημά μας γίνεται για πρώτη φορά συνεδρίαση στο Βόλο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά γιατί και οι πολίτες του Βόλου έχουν δικαίωμα να ενημερώνονται.

Να έρχονται τροποποιήσεις στο περιφερειακό συμβούλιο για να έχουμε γνώση.

Η περιφέρεια πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες τις για τους ελέγχους στο εργοστάσιο. Να ενισχυθεί η καύση των βιοκαυσίμων και οι έλεγχοι σε όλα τα εναλλακτικά καύσιμα που μπορεί να καίει το εργοστάσιο να είναι αυστηροί και κυρίως να είναι αυστηροί οι έλεγχοι στους ρύπους γιατί μας ενδιαφέρει τι ατμόσφαιρα αναπνέει ο Βολιώτης και τα παιδιά μας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Στεργίου  μεταξύ άλλων είπε: έχει τεράστια ευθύνη η Περιφέρεια , το περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να λειτουργήσει καταλυτικά στην ανάκληση της άδειας καύσης RDF από την ΑΓΕΤ.

Ο επικεφαλής της ΔΑΣ Ευ. Μπούτας έκανε λόγο για  σόου και συμπλήρωσε λέγοντας: Είναι ένα μονοπώλιο και δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση να μην υπηρετήσει τα μονοπώλια καθώς η πολιτική της είναι να υπηρετήσει τα μονοπώλια. Είμαστε εδώ για να αποφασίσουμε αν το Π.Σ. θα ενταχθεί στο λαϊκό κίνημα και τον λαό της Μαγνησίας να υπάρξει κίνημα που θα σταματήσει αυτό το υλικό που είναι καρκινογόνο. Λέμε ότι πρέπει το Π.Σ. να μπει μπροστά με το λαϊκό κίνημα κι όχι να είναι διοίκηση του κράτους και να βγάζει την βρώμικη δουλειά και να αποτρέψει γιατί μόνο ο λαός μπορεί να αποτρέψει και ήρθαμε να ταυτιστούμε με το λαϊκό κίνημα για να σταματήσει η καύση αυτών των υλικών και να ληφθούν μέτρα αναβάθμιση του περιβάλλοντος.»

Η Αριστερή Παρέμβαση Θεσσαλίας

Τον περιορισμό της ασυδοσίας της εργοδοσίας, αναπόσπαστο κομμάτι του οποίου είναι στην περίπτωση της ΑΓΕΤ και η ρητή απαγόρευση καύσης σκουπιδιών, τόνισε η Αριστερή Παρέμβαση Θεσσαλίας, στρη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την παράταξη, καμία παραγωγική μονάδα δε θα σέβεται ούτε το περιβάλλον ούτε την ανθρώπινη εργασία, αν τελικά δεν επιχειρεί να υπηρετήσει έναν ευρύτερο κοινωνικό ρόλο, ενάντια στα δόγματα της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους.

Το μόνο που μπορεί να πετύχει τη διατήρηση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με αξιοπρεπείς όρους  δουλειάς και με σεβασμό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία είναι η αλλαγή της θέσης των εργαζόμενων μέσα στην παραγωγή και η δημόσια-κοινωνική ιδιοκτησία, με συνθήκες εργατικού και κοινωνικού ελέγχου, των μεγάλων παραγωγικών μονάδων όπως η ΑΓΕΤ, επισημάνθηκε από τον σύμβουλο της παράταξης.

Η Π.Π.Μ.

Ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας Κ. Βολιώτης σημείωσε: «Πρέπει αυτό που είπαμε εμείς πριν από μερικές ημέρες να γίνει. Να πάρει απόφαση το Π.Σ. και πιο διευρυμένη απόφαση γιατί δεν είναι μόνο το RDF. Η πρόταση η δική μας είναι να γίνει αναστολή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί να ανοίξει διάλογος να δούμε τι μπορεί να κάψει η ΑΓΕΤ και να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Τον λόγο θα πρέπει να τον έχει η τοπική κοινωνία κι όχι κάποιοι κεντρικοί σχεδιασμοί που αγνοούν τις τοπικές κοινωνίες και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία πολιτών.»

Στη συνεδρίαση πήραν το λόγο εκπρόσωποι φορέων της Μαγνησίας και όλοι καταδίκασαν την καύση RDF  από την ΑΓΕΤ , ενώ μέσα στην αίθουσα του Τ είχαν αναρτηθεί πανό διαμαρτυρίας.

Ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία ανέφερε ότι η καύση του rdf προκαλεί προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων, ειδικά επειδή η ΑΓΕΤ  δεν έχει τις αναγκαίες εγκαταστάσεις για να καίει αυτά τα υλικά. Επιπλέον τόνισε ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στον ελεγκτικό μηχανισμό. “Επειδή η ΑΓΕΤ βάζει κέρδη πάνω από την υγεία, καλούμε Περιφέρεια να μην κωφεύσει. Είμαστε υπέρ της ενίσχυσης της ανακύκλωσης, αλλά λέμε όχι στην καύση rdf και rcf”. Ζήτησε δε, από το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει ομόφωνα απόφαση για ανάκληση της απόφασης του υπουργείου.

Ο αντιπρόεδρος Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου, Θέμης Οικονομίδης, επισήμανε ότι οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν επιστημονικά. “Δεν είμαστε αντίθετοι στον εκσυγχρονισμό ενός εργοστασίου. Είμαστε υπέρ της σωστής χρήσης ενέργειας, και ειδικά του φυσικού αερίου. Το μέλλον για το οποίο αγωνιούμε αφορά πρωτίστως τα παιδιά μας”.

Ο κ. Νικολόπουλος από το ΠΑΟΙΚΟ επισήμανε ότι το υπουργείο δεν κωλύεται να  ανακαλέσει την ΑΕΠΟ αν πραγματικά διαπιστώσει ότι είναι παράνομη, παραθέτοντας νομικά επιχειρήματα που κατά την άποψή του, το πιστοποιούν. “Το Περιφερειακό Συμβούλιο μπορεί να ζητήσει την αναστολή εκτέλεσή της έως ότου υπάρξουν οι προϋποθέσεις που προτάθηκαν”, τόνισε.

Η Νατάσσα Οικονόμου της “Επιλογής Ευθύνης” επισήμανε ότι το βασικό είναι να αποφασιστεί τί θα γίνει από δω και πέρα. Τόνισε ότι η τεχνολογική εξέλιξη εξασφαλίζει την καύση εναλλακτικών καυσίμων με ασφάλεια, πρόσθεσε ωστόσο, ότι το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ δεν διαθέτει τις ανάλογες εγκαταστάσεις.

Ο Κώστας Γαρς, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, τόνισε ότι η ΑΓΕΤ πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της αλλά να σεβαστεί χώρο και ανθρώπους με τους οποίους συγκατοικεί. Πρότεινε τροποποίηση νομοθετικού πλαισίου ώστε δήμοι και περιφέρειες να έχουν αποφασιστικό ρόλο πάνω σε τέτοια θέματα. ‘Να πείτε όχι στην καύση RDF και ανάκληση της άδειας λειτουργίας για καύση αυτών των καυσίμων” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων του Βόλου, Ιωάννα Παπαδημητρίου, πρότεινε το περιφερειακό συμβούλιο να γνωμοδοτήσει αρνητικά στην καύση rdf και να αποσυρθεί η επίμαχη αδειοδότηση.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Ευθύμης Τσάμης επισήμανε την αντίθεση του κλάδου του σε ό,τι επιβαρύνει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

«Τέτοιο υλικό απαγορεύεται να καίγεται από τη στιγμή που δεν εξασφαλίζει προϋποθέσεις καύσης» επισήμανε και χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι δεν παρέστησαν εκπρόσωποι του εργοστασίου στη συνεδρίαση, αλλά και την ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών.

Επιπλέον τόνισε ότι η πόλη έχει πρόβλημα αερορύπανσης, και χωρίς την καύση του rdf και όλοι να είναι ευαισθητοποιημένοι απέναντι στο πρόβλημα, καθώς καίγονται διάφορα και από άλλες βιομηχανίες. Επισήμανε ότι πιθανόν να υπάρχει αύξηση καρκίνων, αλλά μόνο μόλις ολοκληρωθεί η θα γνωρίζουμε.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ, Γ. Ρούσσας, ανέφερε ότι ο σύλλογος ενημέρωσε όλους τους συνταξιούχους

Η Χρυσούλα Τασσολάμπρου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Μετάλλου “Μήτσος Παπαρήγας”, επισήμανε ότι αντιτίθεται στην καύση rdf από την ΑΓΕΤ και κατήγγειλε κυβερνήσεις διαχρονικά που συνειδητά ενέκριναν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την ΑΓΕΤ, που στο βωμό της κερδοφορίας των πολυεθνικών θυσιάζουν τα πάντα. “Η καύση των σκουπιδιών είναι μία μεγάλη μπίζνα” τόνισε.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κανελλής, στηλίτευσε την απουσία της δημοτικής αρχής Βόλου. Ο “ΣΥΔΙΣΑ” είναι στην ευθύνη του δήμου είπε και η δημοτική αρχή έχει εκπέμψει το μήνυμα ότι επιθυμεί καύση rdf και srf από την ΑΓΕΤ. Επιπλέον τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας όρος και καμία προϋπόθεση που να διασφαλίζει την καύση rdf. Επιπλέον έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας στρατοπέδων αυτών που τάσσονται υπέρ και των άλλων που τάσσονται κατά της καύσης rdf . “Χρειάζεται ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που να απαιτεί την ανάκληση αυτής της άδειας και σύγχρονα να αναπτυχθεί μαζικό κίνημα αντίδρασης”.

Ο κ. Σταμπουλής των “Δρόμων Ανατροπής” χαρακτήρισε την ΑΓΕΤ αναξιόπιστη και ανακόλουθη με τις δεσμεύσεις της αν και πήρε πολλά διαχρονικά από κράτος και κοινωνία χωρίς να αποδώσει αυτά που οφείλει, χωρίς να “τιμωρείται”. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει επιδείξει έλλειψη τόλμης καθώς επιχειρεί να σώσει θέσεις εργασίας και πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας να μην ισχύσει αυτή η τελευταία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τόνισε ότι το Π.Σ. γενικά έχει πει “ναι” στα εναλλακτικά καύσιμα. “Εμείς ως περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να πούμε όχι στην καύση rdf από την ΑΓΕΤ και να εκθέσουμε την εταιρεία που απειλεί με θέσεις εργασίας. Η του τόπου δεν μπορεί να γίνει πειραματόζωο”. Τέλος τάχθηκε και κατά της καύσης πετ κοκ.

Ο κ. Αγοραστός επισήμανε ότι στην εταιρεία θα επιβληθούν οι κυρώσεις που επιβάλλει ο νόμος. “Λέτε να μην καίει το ένα, να μην καίει το άλλο. Να κλείσει;. Αυτό θέλετε;” Επιπλέον επισήμανε ότι ο κ. Σταμπουλής λαϊκίζει λέγοντας όχι στην καύση σε όλα.

Το μόνο που μπορεί να πετύχει τη διατήρηση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με αξιοπρεπείς όρους  δουλειάς και με σεβασμό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία είναι η αλλαγή της θέσης των εργαζόμενων μέσα στην παραγωγή και η δημόσια-κοινωνική ιδιοκτησία, με συνθήκες εργατικού και κοινωνικού ελέγχου, των μεγάλων παραγωγικών μονάδων όπως η ΑΓΕΤ, επισημάνθηκε από τον σύμβουλο της παράταξης.

Τέλος κάτω  από το κτήριο του ΤΕΕ κόσμος διαδήλωνε μετά μουσικής  και συνθημάτων.

Π.Π.Μ.: Σχετικά με το Περιφερειακό Συμβούλιο

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, που συνεδρίασε στο Βόλο την Τρίτη 30 Μαΐου 2017, είχε θετικές και αρνητικές πλευρές.

Αρνητικό ήταν ότι δεν βρήκε τη δύναμη να ζητήσει να ανακληθούν όλες οι πρόσφατες αποφάσεις για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων από την ΑΓΕΤ, ακόμα και η δική του, η γνωμοδοτική, από το 2013.

Κρίμα αν αυτό οφείλεται στην έλλειψη θάρρους να παραδεχτεί ότι έγινε ένα λάθος που έπρεπε να διορθωθεί.

Δεν έχει νόημα να δηλώνεις ότι είσαι κατά της καύσης RDF, όταν η απόφασή σου επιτρέπει να καίγεται ό,τι σχεδόν περιέχει το RDF. Είναι δηλαδή όπως λέει ο λαός μας, «όχι Γιάννης, Γιαννάκης». Σε αυτό όμως συνέβαλε και η παράταξη Θεσσαλών Συμπολιτεία υπό τον κ. Τσιλιμίγκα, χωρίς να καταλάβουμε τί ακριβώς επιδίωκε.

Στα θετικά θα σημειώσουμε την άνετη και δημοκρατική συζήτηση που αναπτύχθηκε και στον πλούσιο προβληματισμό, πράγμα που κοντεύουμε να ξεχάσουμε στην πόλη μας με την παρούσα Δημοτική Αρχή, η οποία βεβαίως «έλαμψε δια της απουσίας της».

Όπως ακριβώς και η ίδια η ΑΓΕΤ, που για μια ακόμα φορά έδειξε την περιφρόνησή της και προς την πόλη που τη φιλοξενεί και προς το ανώτατο εκλεγμένο θεσμικό φορέα της περιοχής, το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας.

Στα θετικά καταλογίζουμε την άρση των λιμενικών διευκολύνσεων που θα προκύψουν με την ακύρωση της τελευταίας απόφασης του κ. Φάμελου, καθώς και τη δήλωση ότι δεν πρόκειται να χορηγηθεί άδεια λειτουργίας χωρίς ανακατασκευή του εργοστασίου, ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη τεχνολογία για ασφαλή καύση υλικών.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση