Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Όχι στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ
Όχι στην καύση σκουπιδιών από την  ΑΓΕΤ

Όχι στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

Ηχηρό, ειρηνικό έστειλαν σήμερα οι

 

Εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν ειρηνικά σήμερα το μεσημέρι στην Πλατεία Ελευθερίας  κατά της και της καύσης σκουπιδιών που προκαλούν καρκίνο.

Ήταν μια καλή συγκέντρωση , σε σχέση με τις προηγούμενες που έγιναν στο Βόλο και  το στοιχείο που χαρακτήρισε την σημερινή ήταν ο ειρηνικός της χαρακτήρας, η έλλειψη πανό και συνθημάτων , αλλά και η συμμετοχή φορέων της πόλης και του νομού, καθώς της  σχολικής και φοιτητικής κοινότητας.

Οι άρχισαν να συγκεντώνονται στην πλατεία Ελευθερίας κατά τις 11.30 το πρωί και γύρω στις 12 .45 ξεκίνησε ειρηνικη πορεία που κατευθύνθηκε στην οδό ς και στη συνέχεια στην Κ. Καρτάλη για να φτάσει στο Διοικητήριο , όπου επιδόθηκε σχετικό ψήφισμα και μετά οι διαδηλωτές κινήθηκαν στην οδό Ιωλκού με προορισμό  την Αποκεντρωμένη Διοίκηση όπου κι εκεί δόθηκε το ψήφισμα .

Ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κώστας Βολιώτης τόνισε ότι η κινητοποίηση γίνεται  ενάντια στην άδεια που δόθηκε στην ΑΓΕΤ να καίει καρκινογόνες ουσίες, όπως το RDF. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συμμετοχή των Βολιωτών όχι μόνο μεγάλη και σημείωσε ότι ο κόσμος έχει κατανοήσει το πρόβλημα, έχει κατανοήσει ότι πρόκειται για θέμα υγείας, θέμα ζωής και κυρίως για τους πιο ευαίσθητους οργανισμούς όπως τα .

«Το της κινητοποίησης είναι ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να αποσυρθεί αυτή η εξοντωτική απόφαση για την πόλη του Βόλου», ανεφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Βολιώτης.

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Βασ. Χατζόπουλος δήλωσε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει στη συγκέντρωση μαζί με τον κόσμο και πρόσθεσε ότι σύντομα το Περιφερειακό Συμβούλιο θα εξετάσει αυτό το τόσο σοβαρό και μεγάλο θέμα που ανέκυψε για την πόλη του Βόλου. «Είμαστε υπέρ της υγείας των πολιτών του Βόλου και κυρίως της υγείας των παιδιών μας», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Η επικεφαλής της α' ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσσα ανέφερε ότι η παρουσία του κόσμου στην κινητοποίηση δείχνει πόσο ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία με το σοβαρό αυτό θέμα και συμπλήρωσε:  «Θεωρούμε ότι απ' όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν υπάρχουν οι αναγκαίες εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον  από την καύση του RDF».

Σύμφωνα με την κα. ,  το υπουργείο, έχοντας υποχρέωση να διαφυλάξει την υγεία των πολιτών θα πρέπει να ανακαλέσει τις άδειες και κυβέρνηση και Περιφέρεια να ενεργοποιήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τη σχετική .

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κ.  Γαργάλας έστειλε μήνυμα να προσέξουμε την υγεία μας, να περιφρουρήσουμε το περιβάλλον και να διασφαλίσουμε ότι η ποιότητα ζωής θα αναβαθμιστεί και δεν θα υποβαθμιστεί. Τόνισε δε ότι είναι αδιάφορο ποιος προκάλεσε την κινητοποίηση και ποιος δήλωσε συμμετοχή, λέγοντας ότι το ενδιαφέρον είναι ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται, κατανοεί, αντιστέκεται, αμφισβητεί και επιμένει στο δικαίωμα της ζωής του.

Σε δελτίο τύπου της Π.Π.Μ. αναφέρεται: “ΠΟΡΕΙΑ ΣΑΝ ΣΕ ΚΗΔΕΙΑ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Πάνω από 1.000 πολίτες του Βόλου συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης, εν είδη κηδείας. Η πορεία ήταν σιωπηλή, χωρίς πανό, πλακάτ και συνθήματα. Πολλοί ήταν ντυμένοι με μαύρα ρούχα.

Οι πολίτες διαδήλωσαν ενάντια στην άδεια που έχει δοθεί στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, από την παρούσα και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, για να καίει RDF και άλλες καρκινογόνες ουσίες, χωρίς να έχει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις. Στο τέλος της πορείας εγκρίθηκε ψήφισμα που επισυνάπτουμε.”

Το ψήφισμα

Όσοι πολίτες συγκεντρωθήκαμε σήμερα Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 στην Πλατεία Ελευθερίας και κάναμε πορεία στους δρόμους του Βόλου, εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στην άδεια που δόθηκε στην ΑΓΕΤ να καίει RDF και άλλες καρκινογόνες ουσίες και μάλιστα με λιμενικές διευκολύνσεις.

Δε δεχόμαστε να γίνουμε πειραματόζωα ή «αμνοί επί σφαγήν» στο βωμό του κέρδους μιας ιδιωτικής εταιρείας.

Γνωρίζουμε ότι οι εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ είναι ακατάλληλες για την καύση RDF και επομένως οι εκπομπές καρκινογόνων ουσιών θα επιβαρύνουν την υγεία των πολιτών, την οικονομία τους και την οικονομία του ίδιου του κράτους.

Ήδη η ΑΓΕΤ έκαψε 7.000 τόνους RDF το 2015, χωρίς ελέγχους και χωρίς συνέπειες. Η ΑΓΕΤ μπορεί να ζήσει χωρίς το RDF, ο Βόλος όμως θα πεθάνει από το RDF.

Καλούμε τις τοπικές οργανώσεις των κομμάτων, τους βουλευτές και τις δημοτικές παρατάξεις, που σιωπούν μέχρι σήμερα, όλους τους φορείς της πόλης και όλους του πολίτες, να απαιτήσουμε, όλοι μαζί, το να μην καίει καρκινογόνες ουσίες η ΑΓΕΤ ή οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία.

Γνωρίζουμε ότι η ΑΓΕΤ εκτός από μια φοιτήτρια που βράβευσε, έχει «βραβεύσει» και άλλους στην πόλη μας. Ο Βόλος δεν είναι πόλη λωτοφάγων, δεν τρώει κουτόχορτο, ούτε θέλει να το εισπνέει. Έχει καταλάβει ποιοι παίζουν παιγνίδια σε βάρος της υγείας του. Και θα απορρίψει όλους αυτούς που συνεργούν στη φυσική του εξόντωση. Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους.

Δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη.

 

 

 

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση