Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Οχι σε συνεργασίες από Αλ. Τσίπρα
Οχι σε συνεργασίες από Αλ. Τσίπρα

Οχι σε συνεργασίες από Αλ. Τσίπρα

Με προσεκτικές κινήσεις στην κατεύθυνση της διεύρυνσης των ψηφοδελτίων και της συγκρότησης προεκλογικού προγράμματος ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνεται, ενόψει της επίσημης έναρξης της προεκλογικής περιόδου, με αρχικό στόχο έως το προσεχές Σαββατοκύριακο, στις εργασίες της πανελλαδικής συνδιάσκεψης που συγκαλείται, να έχει ολοκληρωθεί η προεργασία. Χθες ο κ. Αλ. Τσίπρας έθεσε το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί το κόμμα, παρουσιάζοντας τις βασικές κατευθυντήριες στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ με έμφαση προέταξε το βασικό μήνυμα που θα εκπέμψει η Κουμουνδούρου στον δρόμο για τις εκλογές: όχι σε συνεργασίες με τις συστημικές δυνάμεις του παλιού συστήματος, καθαρή εντολή τετραετίας.

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, η εκ των προτέρων απόρριψη ενδεχόμενης μετεκλογικής συνεργασίας είναι ένα από τα κεντρικά στοιχεία στα οποία επενδύει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο «χαλαρής ψήφου» και να ενισχύσει την πόλωση, με κεντρικό ζητούμενο τη διεκδίκηση αυτοδυναμίας. Ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης δήλωσε χθες (ΣΚΑΪ) ότι δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη κυβέρνηση, εάν δεν καταλάβει την πρώτη θέση στις εκλογές.

Αναφορικά με τα ψηφοδέλτια, τον τελικό λόγο στην κατάρτισή τους θα έχει πενταμελής επιτροπή υπό τον κ. Τσίπρα. Βεβαίως θα πρέπει προηγουμένως να ξεκαθαρίσει η εικόνα όσον αφορά τα στελέχη και μέλη του κόμματος που θα επιλέξουν είτε να ακολουθήσουν τον κ. Π. Λαφαζάνη στο νέο του εγχείρημα είτε απλά να απέχουν από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. «Να δούμε πρώτα ποιοι θα μείνουμε», ήταν το σχόλιο κομματικού στελέχους, αναφορικά με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Πάντως επιθυμία της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κινηθεί σε λογική διεύρυνσης, που θα σηματοδοτήσει το άνοιγμα του κόμματος σε ένα ευρύτερο σώμα ψηφοφόρων. Ωστόσο οι όποιες κινήσεις θα γίνουν «προσεκτικά, ώστε να μην ξαναπάθουμε τα ίδια», αναφέρουν κομματικά στελέχη. Μία καταρχήν διεύρυνση θα σηματοδοτηθεί με την ένταξη στα ψηφοδέλτια ορισμένων εκ των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών της απερχόμενης κυβέρνησης, όπως ο κ. Χρ. Σπίρτζης, ο κ. Δημ. Μάρδας, ο κ. Τρ. Αλεξιάδης. Παράλληλα, η νέα εκλογική αναμέτρηση αναθερμαίνει την προσέγγιση με την κ. Μαρία Γιαννακάκη, πρώην βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, και τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, κ. Μάρκο Μπόλαρη, τους οποίους η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε στα ψηφοδέλτια και τον Ιανουάριο, αλλά εξαιτίας εσωκομματικών αντιδράσεων η συνεργασία δεν είχε καρποφορήσει.

Αναφορικά με το προεκλογικό πρόγραμμα, αυτό που επιδιώκεται είναι να διαμορφωθεί ένα συνεκτικό κείμενο δεσμεύσεων που θα περιστρέφονται γύρω από την άσκηση κυβερνητικής πολιτικής, με τρόπο τέτοιο ώστε κατά το δυνατόν να δίνεται υπόσχεση απάλυνσης των επιπτώσεων εφαρμογής του νέου μνημονίου, ιδιαίτερα για τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ν. Κεραμέως: Αναπλήρωση των χαμένων ωρών τις αργίες και τα Σάββατα - https://t.co/B5TJOotUuH -

  • Είκοσι δύο νέα θετικά κρούσματα Covid 19 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/YGhL2yWV4j -

  • Πρόεδρος ΠΕΣΘ: Περαιτέρω ενίσχυση των πληγέντων επιχειρηματιών - https://t.co/tU38Ubv2Ru -

"Αλιεύοντας" την είδηση