Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΚΚΛΗΣΙΑ / Ο Βόλος τιμά τον Πολιούχο του Άγιο Νικόλαο
Ο Βόλος τιμά τον Πολιούχο του Άγιο Νικόλαο

Ο Βόλος τιμά τον Πολιούχο του Άγιο Νικόλαο

Την μνήμη του Πολιούχου του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, ετοιμάζεται να πανηγυρίσει ο Βόλος και η Τοπική Εκκλησία το Σαββατοκύριακο 5-6/12, με επίκεντρο τον φερώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό.

Την παραμονή της εορτής, στις 6.30 μ.μ. θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. , ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο, συγχοροστατούντος του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Στις 8.30 μ.μ. θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία, κατά την οποία θα ψαλούν τα Εγκώμια στον Άγιο Νικόλαο, που θα απολύσει στις 12.30 π.μ.

Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. , συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού και Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα ξεκινήσει η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου στους δρόμους της πόλης, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου , με κατεύθυνση την παραλία, όπου θα τελεστεί η αρτοκλασία και ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος θα απευθύνει τον καθιερωμένο εόρτιο χαιρετισμό.

Στις 6 μ.μ. θα τελεστεί ο Μεθεόρτιος Εσπερινός, χοροστατούντος του κ. Ιγνατίου και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί συναυλία Βυζ. Μουσικής, στην οποία θα εμφανιστούν: Α. Η χορωδία «Φιλοαθωνίται» Θεσσαλονίκης, υπό τη δ/νση του Δημητρίου Μανούση, καθηγητού της Ανωτάτης Εκκλ/κής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και Β. Η χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό τη δ/νση των Μιχαήλ Μελέτη και Ευσταθίου Γραμμένου, πρωτοψάλτου και λαμπαδαρίου του Μητροπολιτικού Ναού, αντιστοίχως.

Την μνήμη του Αγίου Νικολάου πανηγυρίζουν επίσης:

Αγίου Νικολάου Αλμυρού

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Αρχιμ. Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου, Ιεροκήρυκος, ο οποίος θα ομιλήσει.

Αγίου Νικολάου Κερασιάς

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Αρχιμ. Αθανασίου Κολλά, Ιεροκήρυκος, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Αρχιμ. Χριστοφόρου Καρδατζή, ο οποίος θα ομιλήσει.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Κροκίου

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Πρωτ. Γεωργίου Μπέκα, Αρχιερατικού Επιτρόπου Αλμυρού, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού, ο οποίος θα ομιλήσει.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Πορταριάς

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, ο οποίος θα ομιλήσει.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Δράκειας

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Αρχιμ. Αλεξίου Αλεξοπούλου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Εγκαινιάστηκε η Έκθεση Παλαιών Εικόνων του Μητροπολιτικού Ναού

«Απόψε ζούμε μια αποκάλυψη!». Έτσι χαρακτήρισε ο κ. Ιγνάτιος την Έκθεση των παλαιών Εικόνων, του παλαιού Μητροπολιτικού Ναού Βόλου, που καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1899. Πρόκειται για 70, περίπου, Εικόνες που συντηρήθηκαν μερίμνη του προϊσταμένου του Ναού πρωτ. Χαριλάου Παπαγεωργίου και του περί αυτόν Εκκλ/κού Συμβουλίου, το διάστημα 2002 έως 2015, από τον συντηρητή του Βυζαντινού Μουσείου κ. Ευάγγελο Αμπελιά. Η Έκθεση εγκαινιάστηκε χθες (2/12) από τον Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο, παρουσία εκπροσώπων των Αρχών και φιλότεχνων πολιτών και φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Γηροκομείου Βόλου (Αργοναυτών – Κοραή).

Ο κ. Ιγνάτιος επαίνεσε τους συντελεστές του σπουδαίου έργου της διάσωσης και ανάδειξης των Εικόνων, «που τιμά τους ίδιους, αλλά και την παράδοση που παρέλαβαν στον Μητροπολιτικό μας Ναό, τους προκατόχους, αλλά και εκείνους που σε μια άλλη εποχή κοπίαζαν και προσέφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες στην τοπική μας Εκκλησία…». Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε και άλλους ν’ ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μητροπολιτικού Ναού, ενώ επεσήμανε ότι στην Τοπική μας Εκκλησία, με την φροντίδα του π. Χαριλάου, έχει προχωρήσει η καταγραφή όλων των ιερών κειμηλίων της.

Από τη μεριά του, ο π. Χαρίλαος αναφέρθηκε στην διαδρομή των Ιερών Εικόνων στην ιστορία του Μητροπολιτικού Ναού, αλλά και στο μεγάλο της συντήρησης και ανάδειξής τους, το οποίο χαρακτήρισε «», προκειμένου να επιστρέψουν στο αρχαίον κάλλος και να είναι πλέον καταχωρημένες στο αρχείο της 7ης Εφορίας Βυζ. Αρχαιοτήτων. Ο π. Χαρίλαος ευχαρίστησε τον εκλεκτό συντηρητή Ευάγγελο Αμπελιά, την υπεύθυνη Καλλιτεχνικών του Δήμου Βόλου κ. Έλενα Νικηφόρου, για την ποικίλη συμπαράστασή της στο συγκεκριμένο , αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν, με δωρεές και προσωπική , στην ανάδειξη και αποκατάσταση των Εικόνων.

Τέλος, ο π. Χαρίλαος εξήγγειλε την δημιουργία μικρού Εκκλ/κού Μουσείου στον υπόγειο χώρο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, προκειμένου οι παλαιές Εικόνες να εκτίθενται σε μόνιμη βάση και να είναι επισκέψιμες για όλους τους φιλότεχνους και φιλόκαλους επισκέπτες.

Η Έκθεση των παλαιών Εικόνων του Μητροπολιτικού Ναού, είναι ενταγμένη στο Δωδεκαήμερο εκδηλώσεων επί τη μνήμη του Πολιούχου μας Αγίου Νικολάου και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως την Τετάρτη 9/12, από τις 9.00 π.μ.-1.00 μ.μ και από τις 5.00 μ.μ. -9.00 μ.μ.

Τα έσοδα από την πώληση αντιγράφων των Ιερών Εικόνων θα διατεθούν για την ενίσχυση του Κέντρου Σίτισης «ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ».

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Παρουσιάζεται το βιβλίο «#Βασιλική» της Λεμονιάς Μουλά #Βασιλική - https://t.co/kBgYuiE1qn -

  • Εκτελούσε παράνομα #εργασίες σε εξωτερικό λουτρό  #εργασίες - https://t.co/RckgBgYdkI -

  • Διακρίσεις και θέσεις στο βάθρο από τους δρομείς του ΣΔΥ Βόλου στο Μέτσοβο Ursa Trail - https://t.co/Fa4FqjOWh6 -

"Αλιεύοντας" την είδηση