Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ο Σεπτέμβριος θα είναι σκληρός..
Ο Σεπτέμβριος θα είναι σκληρός..

Ο Σεπτέμβριος θα είναι σκληρός..

Καθώς οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει δειλά δειλά να φτιάχνουν τις βαλίτσες για τις καλοκαιρινές τους , το θέμα της Ελλάδας μπορεί να μην βρίσκεται στο προσκήνιο, βρίσκεται όμως στο μυαλό πολλών ότι θα επανέλθει δυναμικά τον Σεπτέμβριο.

Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνιζε με ιδιαίτερα εμφατικό αλλά και χιουμοριστικό τρόπο την προηγούμενη εβδομάδα ότι «δεν σκοπεύουμε να συζητήσουμε το θέμα της Ελλάδας πριν το Σεπτέμβριο», καθώς η κόπωση με τη χ, ειδικά τους τελευταίους 15 μήνες, έχει υπάρξει πολύ μεγάλη και η ανάγκη για ένα διάλειμμα ακόμα μεγαλύτερη. Ομως παρά την κόπωση υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να λυθούν μέσα στο καλοκαίρι και μια σειρά από προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρωθούν για να εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ.

Από τη λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και τη ρύθμιση της νομοθεσίας που θα δώσει άσυλο στους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίοι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν ποινικές , μέχρι την ολοκλήρωση των αλλαγών στις διοικήσεις των τραπεζών. Για τα παραπάνω θέματα υπάρχει η αισιοδοξία στις Βρυξέλλες ότι θα επιλυθούν μέσα στην εβδομάδα.

Για αυτό που δεν υπάρχει καθόλου αισιοδοξία είναι το επενδυτικό κλίμα στη χώρα. Το περιστατικό με την COSCO, όπου ο αρμόδιος υπουργός κ. Δρίτσας έκανε παρεμβάσεις στο κείμενο του νομοσχεδίου την τελευταία στιγμή, χωρίς να έχει ενημερώσει τους Κινέζους εταίρους του, βάζοντας όλη τη συμφωνία σε κίνδυνο, ταρακούνησε τους αξιωματούχους των Βρυξελλών που συνειδητοποίησαν άλλη μία φορά ότι τελικά δεν έχουν αλλάξει πολλά στην αντιμετώπιση του θέματος από την κυβέρνηση.

«Μπορεί να διορθώσαν το νομοσχέδιο, αλλά η ζημιά έχει γίνει για οποιαδήποτε μελλοντική ιδιωτικοποίηση», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ» και εξηγεί ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και οι ξένες επενδύσεις αποτελούν ίσως τον πιο βασικό πυλώνα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Συγχρόνως η αίσθηση που έχουν στις Βρυξέλλες είναι ότι σειρά υπουργών της κυβέρνησης όχι μόνο δεν δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά προσπαθούν και να μποϊκοτάρουν τις ιδιωτικοποιήσεις.

Στην ουσία, η πλειονότητα των υπουργών δεν θέλει να κάνει τις μεταρ που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους, λένε , ενώ συγχρόνως δίνεται και η αίσθηση πως δεν υπάρχει και κάποια ιδιαίτερη πίεση να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση από την κορυφή.

Για αυτό ενόχληση δημιούργησε και η επιστολή που έστειλε πριν από μερικές μέρες ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος προς τους θεσμούς.Εκεί μιλάει για υπονομευτικές κινήσεις των τεχνικών κλιμακίων, για καθυστερήσεις και αναβολές, για παράλογες απαιτήσεις, αλλά και για ευθεία παρέμβαση στην εθνική νομοθεσία από τους θεσμούς. Για τις Βρυξέλλες δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η επιστολή αυτή έρχεται αφού έχει εκταμιευθεί η δόση και δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για ρευστότητα. Συγχρόνως θεωρούν τις κατηγορίες και τα παράπονα αβάσιμα. «Υπάρχουν τόσα περιστατικά που έχουμε συμφωνήσει κάτι με κάποιον υπουργό και λίγη ώρα μετά η νομοθεσία που φτάνει στη Βουλή είναι διαφορετική και αντίθετη από το μνημόνιο», λένε αξιωματούχοι με εμπειρία στο .

Η έκθεση του ΔΤ

Από τη μεριά του, το ΔΤ στην ετήσια έκθεση για την Ευρωζώνη αναφέρει για την Ελλάδα ότι χρειάζεται εκτεταμένες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, ώστε να γίνει ακόμη πιο «ευέλικτη» και να μη θιγούν οι μεταρ που έχουν ήδη γίνει στην αγορά εργασίας, κυρίως εκείνες που αφορούν τον κατώτατο μισθό, ο οποίος, όπως επισημαίνει, είναι υψηλότερος μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Το ΔΝΤ ζητεί επίσης να προχωρήσει το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων», δίνοντας μία γεύση για το τι θα ακολουθήσει το φθινόπωρο που ο φάκελος με τα εργασιακά θέματα θα ανοίξει.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως όσο το δυνατόν γρηγορότερα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τόσο γρηγορότερα θα εκταμιευθούν και τα χρήματα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά θα ξεκινήσει και η συζήτηση για το χρέος. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξηγούσαν πως αν η ελληνική κυβέρνηση καθυστερήσει, τότε θα βρει απέναντι της μία σειρά από απρόθυμα κράτη να συζητήσουν για την ελάφρυνση…

 

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση