Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ο Σαββίδης υπερέβη την κόκκινη γραμμή
Ο Σαββίδης υπερέβη την κόκκινη γραμμή

Ο Σαββίδης υπερέβη την κόκκινη γραμμή

Όταν άκουσε τον πρωθυπουργό να υπερασπίζεται ο ίδιος στη Βουλή την τροπολογία που διέγραφε το πρόστιμο της ΣΕ, ήταν «έτοιμος να χειροκροτήσει».

Αισθάνθηκε «αυτό που ακριβώς είχε αισθανθεί το 2000 όταν άκουσε τον Βλ.Πούτιν». Ο ενθουσιασμός του για τον Τσίπρα δεν ήταν το μόνο αίσθημα που εξωτερίκευσε χθες στη σχοινοτενή του συνέντευξη στο protothema.gr ο Ιβάν Σαββίδης. Εξαπέλυσε ολόκληρο μπουκέτο πολιτικών αισθημάτων. Ο Τσίπρας είναι «ο πρόεδρος που θέλει», «η προϋπόθεση επιτυχίας του μέλλοντος». Αντιθέτως, ο Μητσοτάκης του είναι «αδιάφορος». Είναι κάποιος που «δεν θα γίνει ποτέ » και με τον οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ μπορεί να «συναντηθεί μόνο στα δικαστήρια». Στα δικαστήρια πρέπει να στείλει ο Τσίπρας και τη Ν.Δ., «που οδήγησε τη χώρα σε αυτή την κατάσταση». Οχι όμως όλη τη Ν.Δ. Ο Ρώσος επιχειρηματίας εξαιρεί τον «φίλο» του Κ. Καραμανλή, για τον οποίο τρέφει μόνον « και σεβασμό».

Γιατί ο Σαββίδης έχει τόσα νεύρα; Γιατί διάλεξε αυτή τη στιγμή για να προβεί σε μια τόσο ωμή παρέμβαση; Αν μείνει κανείς στο γράμμα της συνέντευξης, ο Ιβάν έχει θυμώσει επειδή η Ν.Δ. ως κυβέρνηση –με τη ενεργό μεσολάβηση βουλευτών της ς τους οποίους κατονομάζει– του «φόρτωσε» τη ΣΕΚΑΠ και εκ των υστέρων του επέβαλε το πρόστιμο των 38 εκατ., που αφορούσε ενέργειες της προηγούμενης διοίκησης και μέχρι τη μεταβίβαση της καπνοβιομηχανίας κρατήθηκε στο συρτάρι. Η ανεπίσημη απάντηση που δίνουν συνεργάτες του είναι ότι «ο Σαββίδης δεν έχει καθόλου νεύρα». Είχε αποφασίσει τι επρόκειτο να πει και δεν τον παρέσυρε ο θυμός του εκτός σχεδίου. Στον Μητσοτάκη δεν χρεώνει μόνο την αντίδρασή του στην τροπολογία που διέγραφε το πρόστιμο. Είχε αρχίσει να στρέφεται σιωπηρά κατά της Ν.Δ. από τότε που το κόμμα επέλεξε να καταγγείλει την άλλη τροπολογία με την οποία διαγράφηκαν τα χρέη του ΠΑΟΚ. Στη συνέχεια εξέλαβε ως casus belli τον χαρακτηρισμό του «λαγού» που του επιφύλαξε η αξιωματική αντιπολίτευση για τον ρόλο του άσφαιρου πλειοδότη που, καθ' ομολογίαν, έπαιξε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Το ίδιο και για τον χαρακτηρισμό του «Ρώσου ολιγάρχη», που του απηύθυνε ο Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, για να στηλιτεύσει την παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε σουίτα της Τούμπας.

Το ερώτημα είναι κατά πόσον μια τόσο απροκάλυπτη στάση ωφελεί τον Τσίπρα. Μήπως τελικώς με τον τρόπο του ο επιχειρηματίας κινδυνεύει να βλάψει πολιτικά τον πρωθυπουργό που αποθεώνει;

Η απάντηση που έδιναν οι συνεργάτες του είναι ότι «δεν τον ενδιαφέρει». Ξέρει, λένε, ότι μπορεί η στήριξή του να πέσει βαριά στην κυβέρνηση. Οπως έχει επίγνωση και ότι το μέτωπο που άνοιξε με τη Ν.Δ. είναι πλέον χωρίς επιστροφή. Αλλά δεν μετράει τις πολιτικές παρενέργειες. Από τις εξηγήσεις αυτές αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ έχει επιλέξει τη στρατηγική Γκρόζνι. Τη στρατηγική της ωμής ισχύος που το ίνδαλμά του, ο , ακολούθησε στον πόλεμο της Τσετσενίας, με το πολύ απλό σχέδιο να ισοπεδώσει ό,τι εξείχε του εδάφους.

Έχοντας ελέγξει την «» του ΠΑΟΚ και έχοντας εντάξει στο οπλοστάσιο του εμβληματικές επιχειρήσεις –από το «Μακεδονία Παλάς» μέχρι, εσχάτως, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης– ο Σαββίδης δεν νιώθει την ανάγκη να κρύψει τις εξουσιαστικές του βλέψεις. Εκδηλώνει απειλητικά την πρόθεσή του να επεκτείνει την επιρροή του στα , κάνει κηρύγματα δημοσιογραφικής ηθικής, επιχειρεί μέχρι και εισοδισμό στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας. Διαδηλώνει, δηλαδή, με όλους τους τρόπους ότι ανήκει σε μια και «επενδυτική» κουλτούρα που «δεν ενδιαφέρεται» να προσαρμοστεί στις προδιαγραφές μιας δυτικής χώρας. Ενδιαφέρεται να την προσαρμόσει στις προδιαγραφές του δικού του μετασοβιετικού μπερλουσκονισμού.

Τελικά, ελληνικά καταλαβαίνει; Ή μήπως ήταν σχήμα λόγου ότι «άκουσε τον Τσίπρα και ήθελε να τον χειροκροτήσει»; Καταλαβαίνει, λένε, αλλά δεν μιλάει. Γιατί, όπως είπε και χθες, θα μιλήσει δημοσίως ελληνικά μόνον όταν αρχίσει την πολιτική του καριέρα. Αυτό πάντως ήταν σχήμα λόγου. Γιατί de facto την πολιτική του καριέρα την έχει ήδη αρχίσει.

 Στην Ε.Ε. η ρύθμιση για τη ΣΕΚΑΠ

Στα ραντάρ της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται η επίμαχη ρύθμιση για τη ΣΕΚΑΠ, καθώς ενδέχεται να συνιστά κρατική ενίσχυση κατά παρέκκλιση των κοινοτικών κανόνων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει την υπόθεση, αλλά προς το παρόν δεν θα ανοίξει φάκελο έρευνας, εκτός εάν υπάρξει καταγγελία. Αν δεν υπάρξει καταγγελία, θα κινηθεί σε πρώτη φάση υποβάλλοντας ερωτήματα προς το αρμόδιο . Εάν οι απαντήσεις δεν κριθούν ικανοποιητικές, τότε θα περάσει στην επόμενη φάση, τη διενέργεια έρευνας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ρύθμιση είναι πολύ πιθανό να προσκρούει στους κοινοτικούς κανονισμούς περί ανταγωνισμού.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση