Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΑΓΡΟΤΙΚΑ / Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε… προθέσεις για τους αγρότες
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε… προθέσεις για τους αγρότες

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε… προθέσεις για τους αγρότες

Πίσω ολοταχώς σε όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες που αφορούσαν αλλά και ρυθμίσεις που είχαν γίνει ως «μονομερείς ενέργειες» (θέσπιση αφορολόγητου των 12.000 ευρώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις) κάνει η κυβέρνηση.

Έχοντας καταφέρει να ετεροχρονίσει το αγροτικό πακέτο όσον αφορά τη διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέβη χθες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε μια προσπάθεια, όπως παραδέχθηκε, να αμβλύνει τις οξείες γωνίες της συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε… προθέσεις, παρουσιάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς όσον αφορά το «αγροτικό πακέτο» και δεσμεύτηκε ότι και μετά τη συμφωνία δε θα σταματήσει τη διαπραγμάτευση. Ωστόσο, δε διαφώνησε για την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων από όλους τους αγρότες από το πρώτο ευρώ.

Για μια ακόμα φορά από τη θέση του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε αντιπολιτευτικό λόγο και συνθηματολογία. «Η συμφωνία έχει “αγκάθια”, πολιτικές που δεν αποτελούν επιλογή μας και πρέπει να εργαστούμε σκληρά ώστε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο αντίρροπων μέτρων προστασίας σε αυτές τις πολιτικές για τις κοινωνικές κατηγορίες που βάλλονται από αυτές» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας παρουσιάζοντας όσα η κυβέρνηση θα φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το αγροτικό πακέτο (σ.σ. δεν έγινε αναφορά σε αντιπρόταση), τόνισε ότι «σκοπεύουμε να προωθήσουμε τη διάκριση των αγροτών σε αυτούς που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και σε αυτούς που έχουν γεωργικό εισόδημα, αλλά η κύρια απασχόλησή τους είναι διαφορετική».

Διευκρίνισε ότι κυβερνητικός στόχος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες φορολογικά να θεωρούνται όσοι λαμβάνουν το 50% των εισοδημάτων τους από αγροτική εργασία. «Γι’ αυτούς θα διεκδικήσουμε φορολόγηση του εισοδήματός τους με 13% και όχι 26% και προκαταβολή του φόρου στο 50% και όχι στο 100%. Για τους νέους αγρότες θα διεκδικήσουμε να ισχύσει η μείωση για 30% του φορολογικού συντελεστή και της προκαταβολής για τα επόμενα 3-5 χρόνια» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ανάφερε ακόμα ότι θα γίνει προσπάθεια να φορολογείται το καθαρό εισόδημα και άρα να υπολογίζονται και να αφαιρούνται από τη φορολόγηση, οι δαπάνες για την παραγωγή, η οικογενειακή εργασία και γενικά όλα τα έξοδα.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης ότι στο νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης προγραμματίζεται να εκχωρηθεί ποσοστό της τάξης του 30% των πόρων στις Περιφέρειες, ενώ πρότεινε «συνεργασία και αλληλεγγύη» μέσω της θέσπισης νέων συλλογικών φορέων όπως «τα λεγόμενα ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρουσίασε τα κονδύλια που θα έρθουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τον αγροτικό τομέα και τον τομέα της αλιείας μέσω της εφαρμογής προγραμμάτων το 2014-2020 και κατέληξε: «Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος της ημέρας θα θερίσουμε καρπούς. Σπέρνουμε τώρα. Τώρα είναι η περίοδος της σποράς, θα έρθει και η περίοδος του θερισμού» κατέληξε.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αποκαταστάθηκε στην Σκόπελο η βλάβη στο Skiathos Express #SkiathosExpress - https://t.co/lj6MNAN9Qj -

  • Ταξιδεύοντας στον κόσμο του Παπαδιαμάντη #ΕΚΠΑ #Παπαδιαμάντης - https://t.co/DcOdP3xmc4 -

  • Χωροταξική κατανομή του βοσκότοπων #βοσκότοποι - https://t.co/pfeyKBVxdV -

"Αλιεύοντας" την είδηση